|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/03/2019 |
Data da última atualização: |
18/03/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LUCENA, A. R. F. de; MENEZES, D. R.; CARVALHO, D. T. Q. de; MATOS, J. C.; ANTONELLI, A. C.; MORAES, S. A. de; DIAS, F. S.; QUEIROZ, M. A. A.; RODRIGUES, R. T. S. |
Afiliação: |
ALITA R. F. DE LUCENA; DANIEL R. MENEZES; DALINNE T. Q. DE CARVALHO; JAIR C. MATOS; ALEXANDRE C. ANTONELLI; SALETE ALVES DE MORAES, CPATSA; FRANCESCA SILVA DIAS; MARIO A. A. QUEIROZ; RAFAEL T. S. RODRIGUES. |
Título: |
Effect of commercial tannin and a pornunca (Manihotspp.) silage-based diet on the fatty acid profile of Saanen goats milk. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Dairy Technology, v. 71, n. 3, p. 613-620, 2018. |
DOI: |
10.1111/1471-0307.12504 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the performance, milk composition, blood and urinary bio-chemical parameters and milk fatty acid profile of Saanen goats fed pornuncßa silage-based dietscontaining different levels of tannin (11, 28, 36 and 44 g/kg dry matter). Intake of feed, milk pro-duction, milk composition and biochemical parameters were affected (P<0.05). The content of10:0, 12:0 and 14:0 fatty acids decreased, while those of 18:0,cis-9 18:1,trans-11 18:1,cis-9,trans-11 18:2 andcis-9,cis-12,cis-15 18:3 increased as more tannin was added (P<0.05). Theratio of unsaturated to saturated fatty acids increased, while the thrombogenicity and atherogenicityindices decreased as tannin was increased (P<0.05). The inclusion of up to 28 g/kg of tannin wasthe most appropriate level to improve the fatty acid profiles of goats?milk and prevent further fallsin dry matter intake and milk production. |
Palavras-Chave: |
Ácidos graxos; Pornunça; Produção de leite. |
Thesagro: |
Caprino; Criação; Leite de Cabra; Silagem. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 01898naa a2200325 a 4500 001 2107067 005 2019-03-18 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/1471-0307.12504$2DOI 100 1 $aLUCENA, A. R. F. de 245 $aEffect of commercial tannin and a pornunca (Manihotspp.) silage-based diet on the fatty acid profile of Saanen goats milk.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe aim of this study was to evaluate the performance, milk composition, blood and urinary bio-chemical parameters and milk fatty acid profile of Saanen goats fed pornuncßa silage-based dietscontaining different levels of tannin (11, 28, 36 and 44 g/kg dry matter). Intake of feed, milk pro-duction, milk composition and biochemical parameters were affected (P<0.05). The content of10:0, 12:0 and 14:0 fatty acids decreased, while those of 18:0,cis-9 18:1,trans-11 18:1,cis-9,trans-11 18:2 andcis-9,cis-12,cis-15 18:3 increased as more tannin was added (P<0.05). Theratio of unsaturated to saturated fatty acids increased, while the thrombogenicity and atherogenicityindices decreased as tannin was increased (P<0.05). The inclusion of up to 28 g/kg of tannin wasthe most appropriate level to improve the fatty acid profiles of goats?milk and prevent further fallsin dry matter intake and milk production. 650 $aAnimal nutrition 650 $aCaprino 650 $aCriação 650 $aLeite de Cabra 650 $aSilagem 653 $aÁcidos graxos 653 $aPornunça 653 $aProdução de leite 700 1 $aMENEZES, D. R. 700 1 $aCARVALHO, D. T. Q. de 700 1 $aMATOS, J. C. 700 1 $aANTONELLI, A. C. 700 1 $aMORAES, S. A. de 700 1 $aDIAS, F. S. 700 1 $aQUEIROZ, M. A. A. 700 1 $aRODRIGUES, R. T. S. 773 $tInternational Journal of Dairy Technology$gv. 71, n. 3, p. 613-620, 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
21/01/2013 |
Data da última atualização: |
29/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RAMOS, S. L. F.; MACEDO, J. L. V. de; LOPES, M. T. G.; BATISTA, J. S.; FORMIGA, K. M.; SILVA, P. P. da; SAULO-MACHADO, A. C.; VEASEY, E. A. |
Afiliação: |
SANTIAGO L. FERREYRA RAMOS, ESALQ; JEFERSON LUIS VASCONCELOS DE MACEDO, CPAA; MARIA T. GOMES LOPES, UFAM; JACQUELINE S. BATISTA, LABORATÓRIO TEMÁTICO DE BIOLOGIA MOLECULAR; KYARA M. FORMIGA, LABORATÓRIO TEMÁTICO DE BIOLOGIA MOLECULAR; PERLA PIMENTEL DA SILVA, USP; ANTONIO C. SAULO-MACHADO, UFAM; ELIZABETH ANN VEASEY, ESALQ. |
Título: |
Microsatellite loci for tucumã of Amazonas (Astrocaryum aculeatum) and amplification in other arecaceae. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
American Journal of Botany, e508–e510, 2012. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Amazon; Microsatellites; Tucumã. |
Thesaurus NAL: |
Arecaceae; Astrocaryum aculeatum. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75637/1/Publicacao-Tucuma-American-Journal-of-Botany-Dez-2012.pdf
|
Marc: |
LEADER 00732naa a2200253 a 4500 001 1945839 005 2022-03-29 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRAMOS, S. L. F. 245 $aMicrosatellite loci for tucumã of Amazonas (Astrocaryum aculeatum) and amplification in other arecaceae. 260 $c2012 650 $aArecaceae 650 $aAstrocaryum aculeatum 653 $aAmazon 653 $aMicrosatellites 653 $aTucumã 700 1 $aMACEDO, J. L. V. de 700 1 $aLOPES, M. T. G. 700 1 $aBATISTA, J. S. 700 1 $aFORMIGA, K. M. 700 1 $aSILVA, P. P. da 700 1 $aSAULO-MACHADO, A. C. 700 1 $aVEASEY, E. A. 773 $tAmerican Journal of Botany, e508–e510, 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|