BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, C. O. de; FUKUDA, W. M. G. (ed.). Memórias formosas: a trajetória de uma variedade de mandioca da seleção à avaliação de impactos. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2010. 88 p. il.

Biblioteca(s): Área de Informação da Sede; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados; Embrapa Cocais; Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  18/09/2012
Data da última atualização:  04/08/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  FUKUDA, W. M. G.
Afiliação:  WÂNIA MARIA GONÇALVES FUKUDA, CNPMF.
Título:  Use of Brazilian genetic diversity in cassava breeding program.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: MARIANTE, A. da S.; SAMPAIO, M. J. A.; INGLIS, M. C. V. (Ed.). The State of Brazil´s plant genetic resources: second national report : conservation and sustainable utilization for food and agriculture. Brasília, DF : Embrapa Technological Information, 2009. p.116-119 il.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In Brazil, Cassava has a wide genetic diversity chiefly represented by landraces, and the country is considered as the possible center of origin and diversification of cultivated cassava. About 4,132 cassava accessions have already been catalogued in Brazil, and they are stored in collections and germplasm banks disseminated over the national territory. Brazilian diversity constitutes a wide genetic base for cassava breeding programs in ali tropical areas in the world, as it includes resistance genes to main pests and diseases affecting this crop. Furthermore, these genes allow adaptation to different edapho-climatic conditions. Indeed, genetic variability had already been identified for almost ali features, including morphological, agronomic, as well as nutritional quality and technological features. Variations for physiological features are more seldom studied, but there is evidence indicating high variability as a consequence of temperature, photosynthesis and sensitivity of stomata to relative humidity of the air. Although Brazil's cassava genetic resources are not very much exploited relative to the collections' size, its use is extremely successful in our country.
Palavras-Chave:  Genetic diversity.
Thesaurus NAL:  breeding; cassava.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/66564/1/Use-of-Brazilian-genetic...0001.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF28718 - 1UPCPL - PP33.953 4M333
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