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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/08/2022
Data da última atualização:  31/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LESSA, V. L.; OMURA, M. H.; PACHECO, S.; OLIVEIRA, E. B. DE; BARROS, F. A. R. DE.
Afiliação:  VINÍCIUS LOPES LESSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MICHELE HARUMI OMURA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; SIDNEY PACHECO, CTAA; EDUARDO BASÍLIO DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; FREDERICO AUGUSTO RIBEIRO DE BARROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Obtention and evaluation of physico-chemical and techno-functional properties of macauba (Acrocomia aculeata) kernel protein isolate.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 161, e 11848, p. 1-13, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111848
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The consumption of plant proteins is increasing worldwide. These proteins have an important role in human nutrition as well as in the technological properties of foods. Thus, there is a great interest in exploring new sources of plant proteins, such as macauba (Acrocomia aculeata), which is a promising tropical palm tree, native to Brazil, whose fruits are rich in oil, proteins and dietary fiber. Hence, the objective of this work was to obtain and evaluate the physico-chemical and techno-functional properties of the macauba kernel protein isolate (MKPI). Defatted macauba kernel flour was obtained and used to produce the MKPI by isoelectric precipitation. Then, the proximate composition, amino acid profile, and physico-chemical and techno-functional properties of the MKPI were determined. The MKPI stood out for its high protein content (94.9%) and high levels of arginine (16.21%) and glutamate (20.84%). The MKPI average isoelectric point was at pH 4.9 and its proteins showed low solubility in the pH range from 4.0 to 6.0. Moreover, the hydrophobicity of MKPI proteins was higher at pH 3.5 than at pH 7.0, and they had higher oil holding capacity (153.77%) than water holding capacity (97.29%). Regarding the MKPI emulsifying and gelling properties, emulsions with 0.5% and 1.0% of MKPI remained stable during storage and the minimum gelling concentration was 14%. Thus, the MKPI has a great potential to be produced and used by the food industry due to its nutritional and techno-func... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Capacidade de retenção de óleo; Gelling propertie; Hidrofobicidade; Isoelectric precipitation; Oil holding capacity; Precipitação isoelétrica; Propriedade gelificante.
Thesagro:  Macaúba; Propriedade Físico-Química; Proteína Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food technology; Hydrophobicity; Plant-based foods.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15350 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  09/01/2012
Data da última atualização:  02/05/2023
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  RAPOSO, A.; TEIXEIRA, R. B.
Afiliação:  ANDREA RAPOSO, CPAF-AC; RENATA BELTRAO TEIXEIRA, CPAF-AC.
Título:  Metodologia científica: cultivo in vitro de unha-de-gato.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2011.
Páginas:  5 p.
Série:  (Embrapa Acre. Circular técnica, 57).
ISSN:  0100-9915
Idioma:  Português
Conteúdo:  O uso da unha-de-gato como produto comercial (fitoterápico) apresenta algumas dificuldades, entre elas a falta de homogeneidade na constituição química das plantas comercializadas. Esse problema ocorre pelo fato da matéria-prima ser proveniente de áreas naturais sem nenhum controle de qualidade. Nesse sentido, a tecnologia de clonagem in vitro, apoiada por um trabalho de seleção de características desejáveis, poderá contribuir para a obtenção de plantas com maior homogeneidade e de qualidade garantida.
Palavras-Chave:  Cultivo in vitro; Micropopagation; Plantas medicinales; Unha-de-gato.
Thesagro:  Cultura In Vitro; Micropropagação; Planta medicinal; Unha de Gato.
Thesaurus NAL:  In vitro culture; Medicinal plants; Uncaria guianensis; Uncaria tomentosa.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/99059/1/24058.PDF
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC24058 - 1UMTFL - DD
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