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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  18/02/2021
Data da última atualização:  02/02/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, F. N. dos; DUARTE, L. N.; SAMBORSKI, T.; MELLO, A. F. S.; KRINGEL, D. H.; SEVERO, J.
Afiliação:  FELIPE NARDO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; LUCAS NACHTIGAL DUARTE, INSTITUTO FEDERAL FARROUPILHA, CAMPUS SANTO AUGUSTO.; TARCÍSIO SAMBORSKI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ALEXANDRE FURTADO SILVEIRA MELLO, CNPH; KIANINI HÜTTENER KRINGEL, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; JOSEANA SEVERO, INSTITUTO FEDERAL FARROUPILHA, CAMPUS SANTA ROSA.
Título:  Elaboration of food products with biofortified sweet potatoes: characterization and sensory acceptability.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Revista Chilena de Nutrición, v. 48, n. 1, p. 59-66, 2021.
ISSN:  0717-7518
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Beauregard sweet potato is an orange color crop rich in β-carotene, a precursor of vitamin A. β-carotene improve immunity and decrease of incidence of degenerative diseases. The objective of this work was to introduce sweet potato in the diet through of some food products, such as bread, cake and sweets. The effect of processing on the chemical composition, as well as the quantification of phenols and total carotenoids, antioxidant activity, and sensory acceptability were evaluated. Cakes and coconut sweets presented higher levels of carotenoids. Higher phenolic and antioxidant activity were verified in cocoa sweets. All foods had good acceptability: 86% for bread, 83.3% for cake and 84,4%, and 86% for coconut and cocoa sweets, respectively. Servings of 95g of roasted sweet potato, 330g of bread, 182g of cake, 187g of coconut sweet and 391g end of cocoa sweet, would provide the recommended daily intake of vitamin A for children 10 years and older. It was concluded that the elaboration of foods containing sweet potato is a viable alternative to inserting biofortified foods into the human diet.
Palavras-Chave:  Cultivar Beauregard.
Thesagro:  Análise de Alimento; Batata Doce; Carotenóide; Ipomoea Batatas; Vitamina A.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Beta-carotene; Cakes; Phenols; Sweet potatoes; Sweets.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221238/1/06-1151-Santos-59-66.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH41491 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  31/03/2011
Data da última atualização:  21/11/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GARCIA, J. da S.; LIMA, J. de F.
Afiliação:  JAMILE DA SILVA GARCIA, BOLSISTA; JO DE FARIAS LIMA, CPAF-AP.
Título:  Estudo da morfologia funcional do estômago e do hábito alimentar do camarão Pitu (Macrobrachium carcinus) (Linnaeus, 1758) (crustacea, decapoda, palaemonidae) na Foz do Rio Amazonas.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO AMAPAENSE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 1.; MOSTRA DE TCC's, 5.; EXPOSIÇÃO DE PESQUISA CIENTÍFICA, 1., Macapá, 2010. Livro de resumos... Macapá: SETEC: Embrapa Amapá: UEAP, 2010. p. 64.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo simples.
Palavras-Chave:  Amapá.
Thesagro:  Crustáceo; Hábito alimentar.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/31814/1/AP-2010-EstudoDaMorfologia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AP15292 - 1UPCRA - DD
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