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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
02/05/2022 |
Data da última atualização: |
13/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAIVA, C. L.; NETTO, D. A. M.; QUEIROZ, V. A. V.; GLORIA, M. B. A. |
Afiliação: |
CAROLINE LIBOREIRO PAIVA, Universidade Federal de Minas Gerais; DÉA A. M. NETTO, Psquisadora aposentada - Embrapa Milho e Sorgo; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; MARIA BEATRIZ A. GLORIA, Universidade Federal de Minas Gerais. |
Título: |
Germinated sorghum (Sorghum bicolor L.) and seedlings show expressive contents of putrescine. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 161, 113367, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113367 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Free bioactive amines were quantified during germination of tannin and tannin-free sorghum seeds (8 genotypes) and seedlings (2 genotypes). Among the ten amines investigated, three (putrescine, spermidine and spermine) were found. Tannin-free sorghum seeds had higher levels of spermidine, spermine, putrescine and total amines (1.28, 1.27, 0.35, 2.91 mg/100 g dwb, respectively), compared to tannin sorghum (0.91, 1.13, 0.06, 2.09 mg/100 g dwb, respectively). Throughout germination, in all seedling parts, putrescine was prevalent followed by spermidine. Spermine was only detected in the 7th germination day in the cotyledon and radicle of tannin sorghum. In the cotyledon, putrescine levels increased (24- and 30- fold for tannin and tannin-free sorghum, respectively). Spermine decreased, but it increased reaching initial levels (~1 mg/100 g dwb) in two tannin-free genotypes. Spermidine changes were not significant. Germinated sorghum was characterized by high putrescine and low spermidine levels, with higher levels for tannin-free (29.55 mg/100 g putrescine; 2.79 mg/100 g spermidine) compared to tannin (24.41 mg/100 g putrescine, 1.40 mg/100 g spermidine) sorghums. Different from other seeds, germinated sorghum is rich in putrescine. By selecting the proper genotype one can modulate polyamine contents in germinated sorghum, thereby obtaining different profile of amines for specific food application. |
Palavras-Chave: |
Espermidina; Espermina; Poliamina. |
Thesagro: |
Germinação; Sorgo. |
Thesaurus Nal: |
Germination; Polyamines; Spermidine; Spermine. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142565/1/Germinated-sorghum.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/07/2010 |
Data da última atualização: |
29/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, T. G. F. da; MOURA, M. S. B. de; SÁ, I. I. S.; ZOLNIER, S.; TURCO, S. H. N.; SOUZA, L. S. B. de. |
Afiliação: |
THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, UFV; MAGNA SOELMA BESERRA DE MOURA, CPATSA; IVAN IGHOUR SILVA SÁ, UFPE; SÉRGIO ZOLNIER, UFV; SÍLVIA HELENA N. TURCO, UNIVASF; LUCIANA SANDRA BASTOS DE SOUZA. |
Título: |
Cenários de mudanças climáticas e seus impactos na produção leiteira em estados nordestinos. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 14, n.8, p. 863?870, 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi estimar os impactos das mudanças climáticas sobre a produção leiteira nos estados de Alagoas, Bahia e Sergipe. |
Palavras-Chave: |
Conforto térmico; ITU; Nordeste. |
Thesagro: |
Gado Leiteiro; Impacto Ambiental; Mudança Climática; Risco Climático. |
Thesaurus NAL: |
Climate change; Dairy cattle; Environmental impact. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/18560/1/Magna.pdf
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Marc: |
LEADER 01024naa a2200301 a 4500 001 1857180 005 2023-06-29 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, T. G. F. da 245 $aCenários de mudanças climáticas e seus impactos na produção leiteira em estados nordestinos. 260 $c2010 520 $aO objetivo deste trabalho foi estimar os impactos das mudanças climáticas sobre a produção leiteira nos estados de Alagoas, Bahia e Sergipe. 650 $aClimate change 650 $aDairy cattle 650 $aEnvironmental impact 650 $aGado Leiteiro 650 $aImpacto Ambiental 650 $aMudança Climática 650 $aRisco Climático 653 $aConforto térmico 653 $aITU 653 $aNordeste 700 1 $aMOURA, M. S. B. de 700 1 $aSÁ, I. I. S. 700 1 $aZOLNIER, S. 700 1 $aTURCO, S. H. N. 700 1 $aSOUZA, L. S. B. de 773 $tRevista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental$gv. 14, n.8, p. 863?870, 2010.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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