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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
05/12/2023 |
Data da última atualização: |
05/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SPACKI, K. de C.; NOVI, D. M. P.; OLIVEIRA-JUNIOR, V. A. de; DURIGON, D. C.; FRAGA, F. C.; SANTOS, L. F. O. dos; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; CORRÊA, R. C. G.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. |
Afiliação: |
KAMILA DE CÁSSIA SPACKI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; DANIELLY MARIA PAIXÃO NOVI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; VERCI ALVES DE OLIVEIRA-JUNIOR, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; DANIELE COCCO DURIGON, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; FERNANDA CRISTINA FRAGA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; LUÍS FELIPE OLIVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; ROSELY APARECIDA PERALTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; REGINA DE FÁTIMA PERALTA MUNIZ MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RÚBIA CARVALHO GOMES CORRÊA, UNIVERSIDADE CESUMAR; ADELAR BRACHT, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; ROSANE MARINA PERALTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ. |
Título: |
Improving enzymatic saccharification of peach palm (Bactris gasipaes) wastes via biological pretreatment with Pleurotus ostreatus. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Plants, v. 12, n. 15, 2824, p. 1-16, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/plants12152824 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract. The white-rot fungus Pleurotus ostreatus was used for biological pretreatment of peach palm (Bactris gasipaes) lignocellulosic wastes. Non-treated and treated B. gasipaes inner sheaths and peel were submitted to hydrolysis using a commercial cellulase preparation from T. reesei. The amounts of total reducing sugars and glucose obtained from the 30 d-pretreated inner sheaths were seven and five times higher, respectively, than those obtained from the inner sheaths without pretreatment. No such improvement was found, however, in the pretreated B. gasipaes peels. Scanning electronic microscopy of the lignocellulosic fibers was performed to verify the structural changes caused by the biological pretreatments. Upon the biological pretreatment, the lignocellulosic structures of the inner sheaths were substantially modified, making them less ordered. The main features of the modifications were the detachment of the fibers, cell wall collapse and, in several cases, the formation of pores in the cell wall surfaces. The peel lignocellulosic fibers showed more ordered fibrils and no modification was observed after pre-treatment. In conclusion, a seven-fold increase in the enzymatic saccharification of the Bactris gasipaes inner sheath was observed after pre-treatment, while no improvement in enzymatic saccharification was observed in the B. gasipaes peel. |
Palavras-Chave: |
Circular economy; Renewable energy; Upcycling. |
Thesagro: |
Bactris Gasipaes. |
Thesaurus Nal: |
Enzymes; Pleurotus ostreatus. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159167/1/Plants-2023-Vieira.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
29/02/1996 |
Data da última atualização: |
05/06/2019 |
Autoria: |
GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E. E. C.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M. R. |
Título: |
Abacate para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. |
Ano de publicação: |
1995 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: MAARA; EMBRAPA-SPI, 1995. |
Páginas: |
37 p. |
Série: |
(Publicações técnicas FRUPEX, 15). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Caracteristicas das frutas de exportacao; Caracteristicas visuais; Colheita e tratamentos; Determinacao do ponto de colheita; Colheita; Manuseio pos-colheita; Diagrama do preparo e tratamento do abacate destinado aos paises europeus; Tratamento fitossanitario; Selecao e classificacao; Tratamento de protecao das frutas; Tratamentos complementares; Fumigacao; Irradiacao; Amadurecimento; Amadurecimento controlado; Fatores que influenciam no amadurecimento do abacate; Temperatura; Deficit de agua; Fungos; Aplicacao do calcio; Conservacao' Pre-resfriamento; Refrigeracao; Atmosfera controlada; Sistema integrado de maneuseio pos-colheita; Verrugose ou sarna; Podridao peduncular; Antracnose ou podridao da casca; Cercosporiose; Outras molestias; Uso de defensivos; Glossario; Classes toxicologicas; Embalagem para abacate; Rotulagem; Informacoes sobre o produto; Paletizacao; Construcao; Transporte; Transporte maritimo; Transporte aereo; Tempo; Temperatura; Pressao atmosferica; Umidade relativa; Paletes aereos; compatibilidade; Monitoramento. |
Palavras-Chave: |
Amadurecimento; Avocado; Avocado-pear; Brasil; Classificacao; Control; Controle; Doenças; Export; Exportation; Fruit; Frupex; Harvest; Manuseio; Ponto de colheita; Pos colheita; Post-harvest; Posthavest; Quality; Tratamelnto fitossanitario; Tropical fruits. |
Thesagro: |
Abacate; Clima; Colheita; Comercio; Conservação; Doença; Embalagem; Exportação; Fruta; Fruta Tropical; Maturação; Mercado; Persea Americana; Persea Gratissima; Pós-Colheita; Qualidade; Seleção; Transporte; Tratamento. |
Thesaurus NAL: |
Avocados; Brazil; fruits; harvesting; Persea; Postharvest technology. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo E Economia e Indústria Agrícola X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183127/1/Frupex-Abacate-para-exportacao-Procedimentos-de-Colheita-e-pos-colheita-1995.pdf
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Marc: |
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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