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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/11/2023
Data da última atualização:  26/01/2024
Autoria:  CAVASIN, P. Y.; GOMES, L. A. A.; PEREIRA, W. V. S.; SANTOS, H. O. DOS.
Afiliação:  PEDRO YURI CAVASIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; LUIZ ANTÔNIO AUGUSTO GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; WILSON VICENTE SOUZA PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; HELOISA OLIVEIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Maternal effect on thermotolerance in lettuce seeds.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03298, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.03298
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Efeito materno na tolerância à termoinibição em sementes de alface.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the occurrence of the maternal effect on thermotolerance in lettuce (Lactuca sativa) seeds, as well as to find an enzymatic marker for this trait in lettuce seedlings. Seeds from the Everglades thermotolerant cultivar, the Verônica susceptible cultivar, and their reciprocal hybrids were used. For each cultivar and reciprocal hybrid, germination percentage and vigor (germination speed index) tests were carried out at 20 and 32°C. Thermotolerance was defined as the capacity to germinate at 32°C. To obtain markers that could be associated with thermotolerance, enzymatic tests were performed. The bands of the electrophoretic enzymatic extracts were quantified using the ImageJ software. The hybrids behaved similarly to their female genitors. When cultivar Verônica was the female genitor, hybrid seeds did not germinate at high temperatures and showed a lower expression of the esterase enzyme. However, when the female genitor was the Everglades cultivar, hybrids showed a high germination at high temperatures and a greater esterase expression. Therefore, there is a maternal effect on tolerance to thermoinhibition in lettuce seeds, and the esterase enzyme can be used as a selective marker to identify homozygous progenies for this trait. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a ocorrência do efeito materno na tolerância à termoinibição em sementes de alface (Lactuca sativa), bem como encontrar um marcador enzimático para es... Mostrar Tudo
Thesagro:  Alface; Dormência da Semente; Germinação; Hibrido; Lactuca Sativa; Progênie; Semente; Temperatura.
Thesaurus Nal:  Esterases; Seed dormancy; Temperature.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157917/1/Maternal-effect-thermotolerance-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66687 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  14/12/2005
Data da última atualização:  31/01/2019
Autoria:  GIANLUPPI, V.; SMILERLE, O. J.; ALMEIDA, L. A. de; SOUZA, P. I. de M.
Afiliação:  Embrapa Roraima.
Título:  BRS Serena: cultivar de soja para os cerrados de Roraima.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Boa Vista: Embrapa Roraima, 2004.
Páginas:  4 p.
Série:  (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 10).
ISBN:  0102-099
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivo; Roraima.
Thesagro:  Cerrado; Soja.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/179666/1/cot01004-Serena-vicente.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RR6205 - 1UMTFL - --2005.003712005.00371
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