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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
04/07/2014 |
Data da última atualização: |
11/07/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MATTIONI, N. M.; BECHE, M.; ANDRADE, F. F. de; ZEN, H. D.; CABRERA, I. C.; MERTZ, L. M. |
Afiliação: |
NILSON MATHEUS MATTIONI, UFSM; MANOELA BECHE, UFSM; FABRICIO FUZZER DE ANDRADE, UFSM; HUMBERTO DAVI ZEN, UFSM; INGRID CERVO CABRERA, UFSM; LILIANE MARCIA MERTZ HENNING, CNPSO. |
Título: |
Qualidade das sementes de aveia-preta de acordo com a pigmentação. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Ciências Agrárias, Belém, v. 57, n. 1, p. 90-94, jan./mar. 2014. |
ISSN: |
1517-591X |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.4322/rca.2013.071 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO: Em lotes comerciais de sementes de aveia-preta, é comum a presença de sementes sem pigmentação, principalmente quando as mesmas são submetidas a condições de estresse durante a fase de maturação. O objetivo deste trabalho foi comparar a qualidade das sementes de aveia-preta de acordo com sua pigmentação. Foram utilizados 12 lotes comerciais de sementes, produzidas na safra 2012/2012, no Rio Grande do Sul. As sementes, dentro de cada lote, foram separadas em pigmentadas e não pigmentadas. Efetuou-se o tratamento para superação da dormência, além da caracterização das sementes pelos testes: matéria de mil sementes; germinação; primeira contagem; matéria seca de plântulas; comprimento de plântulas, e índice de velocidade de germinação. Não há relação entre o grau de dormência e a pigmentação em sementes de aveia-preta. Sementes de aveia-preta sem pigmentação possuem menor matéria de mil sementes e qualidade fisiológica inferior em relação às pigmentadas. ABSTRACT: Seeds without pigmentation are commonly found in commercial lots of black oat seeds, especially when they are produced under stress conditions during their maturation process. In this study, we aimed to compare oat seed quality according to pigmentation. Twelve lots of black oat seeds from the 2012/2012 crop in the state of Rio Grande do Sul were used. Each seed lot was separated in two samples according to their pigmentation: pigmented and non-pigmented. Subsequently, treatment to overcome seed dormancy was performed. To evaluate seed quality, seed samples were submitted to the following tests and determinations: weight of thousand seeds, germination, first count of germination, seedling dry mass, seedling length, and germination speed index. According to the results obtained, there is no relation between seed pigmentation and seed dormancy. Black oat seeds without pigmentation present lower weight of thousand seeds and lower physiological quality compared with pigmented seeds. MenosRESUMO: Em lotes comerciais de sementes de aveia-preta, é comum a presença de sementes sem pigmentação, principalmente quando as mesmas são submetidas a condições de estresse durante a fase de maturação. O objetivo deste trabalho foi comparar a qualidade das sementes de aveia-preta de acordo com sua pigmentação. Foram utilizados 12 lotes comerciais de sementes, produzidas na safra 2012/2012, no Rio Grande do Sul. As sementes, dentro de cada lote, foram separadas em pigmentadas e não pigmentadas. Efetuou-se o tratamento para superação da dormência, além da caracterização das sementes pelos testes: matéria de mil sementes; germinação; primeira contagem; matéria seca de plântulas; comprimento de plântulas, e índice de velocidade de germinação. Não há relação entre o grau de dormência e a pigmentação em sementes de aveia-preta. Sementes de aveia-preta sem pigmentação possuem menor matéria de mil sementes e qualidade fisiológica inferior em relação às pigmentadas. ABSTRACT: Seeds without pigmentation are commonly found in commercial lots of black oat seeds, especially when they are produced under stress conditions during their maturation process. In this study, we aimed to compare oat seed quality according to pigmentation. Twelve lots of black oat seeds from the 2012/2012 crop in the state of Rio Grande do Sul were used. Each seed lot was separated in two samples according to their pigmentation: pigmented and non-pigmented. Subsequently, treatment to overcome seed dormancy was p... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aveia-preta. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104546/1/Qualidade-das-sementes-de-aveia-preta-de-acordo-com-a-pigmentacao.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
07/03/2023 |
Data da última atualização: |
07/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
SILVA, L. R. da; FIGUEIREDO, A. R. de; OLIVEIRA, M. M. T. de; MORGADO, R. M. A.; RIMOLI, P. A. R.; MORAIS, L. A. S. de. |
Afiliação: |
LEIRSON RODRIGUES DA SILVA, UFRRJ; ANA ROSA DE FIGUEIREDO, BEN-GURION NEGEV UNIVERSITY; MILENA MARIA TOMAZ DE OLIVEIRA, UFG; RISTIANE MARIA ASCARI MORGADO, UFG; PEDRO AUGUSTO RESENDE RIMOLI, UNIVERSIDADE ESTATUDAL DO OESTE DO PARANÁ; LILIA APARECIDA SALGADO DE MORAIS, CNPAB. |
Título: |
Biochemical composition and biological potential of ora-pro-nobis fruit: an overview. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Agricultura Neotropical, v. 10, n. 1, e7322,jan./mar. 2023. |
ISSN: |
2358-6303 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Exotic fruit crops, such as ora-pro-nobis, play an important role in human nutrition, making them an excellent base for low-calorie diets. Recent research has shown that ora-pro-nobis fruit is rich in many nutritional and bioactive compounds, making it highly valued for its unique taste, aroma, and color. As the popularity of this fruit grows in economic markets, it is important to have a comprehensive reference for its nutritional and bioactive benefits. This review provides a valuable source for current knowledge about nutritional and bioactive compositions, as well as the relationship of its biologically active components with beneficial and functional effects on human health, through scientifically proven information. By harnessing the rich properties of ora-pro-nobis fruit, we can pave the way for further development of functional foods, as well as its applications in the nutraceutical, cosmetic, and pharmaceutical industries. |
Palavras-Chave: |
Benefícios nutriicianais; Planta Alimentícia Não Convencional; Potential benefits; Unconventional vegetables. |
Thesagro: |
Cactaceae. |
Thesaurus NAL: |
Nutrient content; Pereskia. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01810naa a2200277 a 4500 001 2152161 005 2023-03-07 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2358-6303 100 1 $aSILVA, L. R. da 245 $aBiochemical composition and biological potential of ora-pro-nobis fruit$ban overview.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aExotic fruit crops, such as ora-pro-nobis, play an important role in human nutrition, making them an excellent base for low-calorie diets. Recent research has shown that ora-pro-nobis fruit is rich in many nutritional and bioactive compounds, making it highly valued for its unique taste, aroma, and color. As the popularity of this fruit grows in economic markets, it is important to have a comprehensive reference for its nutritional and bioactive benefits. This review provides a valuable source for current knowledge about nutritional and bioactive compositions, as well as the relationship of its biologically active components with beneficial and functional effects on human health, through scientifically proven information. By harnessing the rich properties of ora-pro-nobis fruit, we can pave the way for further development of functional foods, as well as its applications in the nutraceutical, cosmetic, and pharmaceutical industries. 650 $aNutrient content 650 $aPereskia 650 $aCactaceae 653 $aBenefícios nutriicianais 653 $aPlanta Alimentícia Não Convencional 653 $aPotential benefits 653 $aUnconventional vegetables 700 1 $aFIGUEIREDO, A. R. de 700 1 $aOLIVEIRA, M. M. T. de 700 1 $aMORGADO, R. M. A. 700 1 $aRIMOLI, P. A. R. 700 1 $aMORAIS, L. A. S. de 773 $tRevista de Agricultura Neotropical$gv. 10, n. 1, e7322,jan./mar. 2023.
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Registro original: |
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