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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  04/11/2020
Data da última atualização:  04/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; DI CASTRO, I. C.; GREGORY, N. G.; DI CAMPOS, M. S.; LEAL, G. B. de M.; TAVERNARI, F. de C.
Afiliação:  FILIPE ANTÔNIO DALLA COSTA, UNESP; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; IZABELA CRUVINEL DI CASTRO, UFG; NEVILLE GEORGE GREGORY, University of London; MELISSA SELAYSIM DI CAMPOS, UFG; GUILHERME BRUNO DE MEDEIROS LEAL, UFG; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA.
Título:  Ease of handling and physiological parameters of stress, carcasses, and pork quality of pigs handled in different group sizes.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Animals, v. 9, n. 10, art. 798, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.3390/ani9100798
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The effect of different group sizes of pigs (3, 5, and 10 pigs) during handling on physiological parameters, carcasses, and pork quality traits at the farm and slaughterhouse were evaluated in 360 pigs from five farms (four repetitions or group/treatment/farms). Data was analyzed as a factorial of 3 x 5 (3 treatments x 5 farms) to check effects of treatments by analysis of variance in ANOVA. Ease of handling decreased as the group size increased. However, time taken in handling was not influenced by the group size (p > 0.10). Moving pigs in groups of five animals reduced effects on blood cortisol levels (p < 0.05). Fighting and handling lesions in the carcasses increased for bigger handling groups (p < 0.05). Pigs handled in groups of three and ten animals had a higher pHu and initial temperature in Longissimus thoracis and Semimembranosus (p < 0.05) and lower drip loss in Semimembranosus (p < 0.05). However, meat quality classifications of the carcasses were not affected by treatments. Based on the results, moving groups of five pigs seems to be the best strategy to improve animal welfare, carcasses and pork quality
Palavras-Chave:  Bem-estar animal; Mounting; Qualidade da carne.
Thesagro:  Lesão Cutânea; Ph; Suíno.
Thesaurus Nal:  Animal welfare; Cortisol; Lactates; Skin lesions; Swine.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217440/1/final9389-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21958 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/01/2023
Data da última atualização:  21/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  FILIPPINI ALBA, J. M.; CRIZEL, G. R.; GIRARDI, C. L.; FLORES, C. A.
Afiliação:  JOSE MARIA FILIPPINI ALBA, CPACT; G.R. CRIZEL; CESAR LUIS GIRARDI, CNPUV; C. A. FLORES.
Título:  Precision viticulture focusing southern Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Advanced Engineering Research and Science (IJAERS), v. 9, n. 12, p. 542-553, Dec. 2022.
ISSN:  2456-1908
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There are four main wine regions in Rio Grande do Sul state, Brazil: (1) "Serra Gaúcha"; (2) São Francisco Valley; (3) "Serra do Sudeste" and (4) "Campos de Cima da Serra". The region (1) is the oldest wine region of Brazil, related to Italian immigration in nineteen century. Regions (2), (3) and (4) are newer, showing similarities but soft changes in climate and soil conditions. Precision viticulture (PV) has advanced in these poles in the last 20 years. Different techniques related to precision viticulture in the context of the precision agriculture (PA) network of Embrapa, including soil mapping, physical properties sensors, remote sensing, spectrorradiometry and miscellaneous methods. Results suggest a medium technological development of PA in Brazil, with the most approaches related to grain production and few enterprises of growing fruit or viticulture, including PV. Most techniques considered an academic context or, in a few specific cases, the productive sector.
Palavras-Chave:  GIS; Mapping; Precision farming.
Thesaurus NAL:  Precision; Precision agriculture; Remote sensing; Soil; Wines.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150770/1/60IJAERS-10202257-Precision.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV19073 - 1UPCAP - DD
CPACT22514 - 1UPCAP - DD
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