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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  04/01/2024
Data da última atualização:  04/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, F. C.; CLEMENTE, A. C. S.; CAIXETA, F.; ROSA, S. D. V. F. da.
Afiliação:  F. C. SANTOS, UDI PESQUISA & DESENVOLVIMENTO; A. C. S. CLEMENTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; F. CAIXETA, GENERAL MILLS BRASIL ALIMENTOS LTDA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa.
Título:  Endo-β-mannanase and β-tubulin gene expression during the final phases of coffee seed maturation.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, v. 14, n. 4 p. 11719-11728, 2015.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4238/2015.October.2.5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee seeds begin to develop shortly after fertilization and can take 6 to 8 months to complete their formation, a period during which all the characteristics of the mature seed are determined, directly influencing physiological quality. However, little is known about the molecular mechanisms that act during coffee seed maturation. The objective of the current study was to analyze expression of the beta-tubulin (TUB) and endo-beta-mannanase (MAN) genes during different phases at the end of development and in different tissues of Coffea arabica seeds. The transcription levels of the TUB and MAN genes were quantified in a relative manner using qRT-PCR in whole seeds, and dissected into embryos and endosperms at different developmental stages. Greater expression of MAN was observed in whole seeds and in endosperms during the green stage, and in the embryo during the over-ripe stage. High TUB gene expression was observed in whole seeds during the green stage and, in the embryos, there were peaks in expression during the over-ripe stage. In endosperms, the peak of expression occurred in both the green stage and in the cherry stage. These results suggest participation of endo-beta-mannanase during the initial seed developmental stages, and in the stages of physiological maturity in the embryo tissues. TUB gene expression varied depending on the developmental stage and section of seed analyzed, indicating the participation of beta-tubulin during organogenesis and coffee seed matur... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Coffea arabica var. arabica; Developmental stages; Organogenesis; Seed maturation.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/260321/1/Endo-mannanase.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1755 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  21/06/2022
Data da última atualização:  21/06/2022
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  AQUINO, A. M. de; TEIXEIRA, A. J.; FONSECA, M. J. de O.; ASSIS, R. L. de; OZASSA, T. I. (ed.).
Afiliação:  ADRIANA MARIA DE AQUINO, CNPAB; ALEXANDRE JACINTHO TEIXEIRA; MARCOS JOSE DE OLIVEIRA FONSECA, CTAA; RENATO LINHARES DE ASSIS, CNPAB; TERESA YOSHIKO OZASSA, Viveiro Ninkasi, Teresópolis, RJ.
Título:  Produção de lúpulo na Região Serrana Fluminense: manual de boas práticas.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Nova Friburgo: Associação Comercial, Industrial e Agrícola de Nova Friburgo - ACIANF, 2022.
Páginas:  140 p.
ISBN:  978-65-992575-1-3
Idioma:  Português
Conteúdo:  Rede para o fomento à cultura do lúpulo na região serrana fluminense. Zoneamento Agroecológico preliminar para a cultura do lúpulo no Estado do Rio de Janeiro. Mudas de Lúpulo (Humulus lupulus L.). Manejo e condução da cultura do lúpulo. Recomendações preliminares de calagem e adubação para a cultura do lúpulo. Plantas de cobertura para o cultivo do lúpulo. Manejo da água para a cultura do lúpulo. Artropodofauna de Humulus lupulus L. Manejo e controle fitossanitário da cultura do lúpulo. Colheita e tecnologias pós-colheita para preservação da qualidade de estróbilo ou cone do lúpulo. Perspectivas de Mercado para o lúpulo produzido na região serrana fluminense.
Thesagro:  Lúpulo; Mercado; Sistema de Produção.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144201/1/Manual-de-boas-praticas-de-Lupulo.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB41943 - 1UPCLV - DD
CTAA15329 - 1UPCLV - DD
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