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Registros recuperados : 21 | |
6. | | NOBRE, R. G.; FERNANDES, P. D.; GHEYI, H. R.; SANTOS, F. J. de S.; BEZERRA, I. L.; GURGEL, M. T. Germinação e formação de mudas enxertadas de gravioleira sob estresse salino. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 12, p. 1365-1371, dez. 2003 Título em inglês: Germination and formation of grafted seedlings of soursop under saline stress. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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7. | | BEZERRA, J. L.; GHEYI, H. R.; FERNANDES, P. D.; SANTOS, F. J. de S.; GURGEL, M. T.; NOBRE, R. G. Germinação, formação de porta-enxertos e enxertia de cajueiro anão prcoce, sob estresse salino. Revista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental, v.6, n.3, p.420-424, 2002 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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8. | | GURGEL, M. T.; GHEYI, H. R.; FERNANDES, P. D.; SANTOS, F. J. de S.; NOBRE, R. G. Crescimento inicial de porta-enxertos de goiabeira irrigados com águas salinas. Caatinga, Mossoró, v. 20, n. 2, p. 24-31, abr./jun. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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9. | | GURGEL, M. T.; FERNANDES, P. D.; GHEYI, H. R.; SANTOS, F. J. de S.; BEZERRA, I. L.; NOBRE, R. G. Estresse salino na germinação e formação de porta-enxerto de aceroleira. Revista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental, v.7,n.1, p.53-60, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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11. | | SANTOS, R. S.; DANTAS, D. da C.; NOGUEIRA, F. P.; DIAS, N. da S.; FERREIRA NETO, M.; GURGEL, M. T. Utilização de águas salobras no cultivo hidropônico da alface. Irriga, Botucatu, v. 15, n. 1, p. 111-118, jan./mar. 2010. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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12. | | GURGEL, M. T.; FERNANDES, P. D.; GHEYI, H. R.; SANTOS, F. J. de S.; BEZERRA, I. L. Uso de águas salionas na produção de mudas enxertadas de aceroleira. Caatinga, Mossoró, v. 20, n. 2, p. 16-23, abr./jun. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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13. | | GURGEL, M. T.; UYEDA, C. A.; GHEYI, H. R.; OLIVEIRA, F. H. T. de; PORTO FILHO, F. de Q.; LIMA JÚNIOR, O. J. de. Crescimento do meloeiro irrigado com água de baixa e alta salinidade. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 15.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE USO DAS ÁGUAS SUBTERRÂNEAS NA AGRICULTURA IRRIGADA, 2005, Teresina. [Anais...]. Teresina: ABID: Governo do Desenvolvimento do Piauí, 2005. CD-ROM. Trabalho n. 872. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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14. | | GURGEL, M. T.; UYEDA, C. A.; GHEYI, H. R.; OLIVEIRA, F. H. T. de; FERNANDES, P. D.; SILVA, F. V. da. Crescimento de meloeiro sob estresse salino e doses de potássio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.14, n.1, p.3–10, jan., 2010. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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16. | | CAVALCANTI, M. L. F.; FERNANDES, P. D.; GHEYI, H. R.; BELTRÃO, N. E. de M.; BARROS JÚNIOR, G.; SOARES, F. A. L.; GURGEL, M. T. Índices de crescimento da mamoneira BRS 149 irrigada com águas salinas. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 18., 2008, São Mateus. O equilíbrio do fluxo hídrico para um agricultura irrigada sustentável: anais. São Mateus: ABID, 2008. 5 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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17. | | GURGEL, M. T.; UYEDA, C. A.; GHEYI, H. R.; OLIVEIRA, F. H. T. de; QUEIROZ FILHO, F. P. de; LIMA JÚNIOR, O. J. de. Índices fisiológicos do meloeiro irrigado com água de baixa e alta salinidade. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 15.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE USO DAS ÁGUAS SUBTERRÂNEAS NA AGRICULTURA IRRIGADA, 2005, Teresina. [Anais...]. Teresina: ABID: Governo do Desenvolvimento do Piauí, 2005. CD-ROM. Trabalhos n. 874. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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18. | | SILVA, M. C. de C.; COSTA, M. da C.; MEDEIROS, J. F. de; PORTO FILHO, F. de Q.; GURGEL, M. T.; PEREIRA, A. J. L. B. Distribuicao do sistema radicular do melao (Cucumis melo L.), cultivado sob diferentes laminas de irrigacao, utilizando agua de baixa e alta salinidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRICOLA, 28., 1999, Pelotas, RS. A engenharia agricola: tendencias e inovacoes - [anais]. Pelotas: SBEA, 1999. nao paginado. CD-ROM. Trabalho 517. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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19. | | GURGEL, M. T.; MEDEIROS, J. F. de; COSTA, M. da C.; PEREIRA, A. J. L. D.; ALVES, M. C.; SILVA, M. C. de C. Evolucao da salinidade do solo na cultura do melao irrigado com diferentes laminas de agua com alta e baixa salinidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRICOLA, 28., 1999, Pelotas, RS. A engenharia agricola: tendencias e inovacoes - [anais]. Pelotas: SBEA, 1999. nao paginado. CD-ROM. Trabalho 401. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 21 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
23/11/2020 |
Data da última atualização: |
18/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, P. R. V.; BASSINELLO, P. Z.; BRITO, E. S. de; ZOCOLO, G. J.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. |
Afiliação: |
JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPAT; MARCIO CALIARI, UFG; MANOEL SOARES JUNIOR, UFG. |
Título: |
Phenolic and Saponin profile in grains of carioca beans during storage. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 139, 110599, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110599 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the behavior of slow and fast-darkening carioca beans during storage, and the profile of phenolics and saponins, aiming to identify which compounds may be involved in the browning process of the integument of these grains. Cultivars Madreperola and Dama presented the lowest total color difference (AE) and the highest luminosity (L*) values during storage time indicating to be slow-darkening cultivars. In contrast, the cultivars Notavel and Imperador rapidly darkened with storage time, evidenced by the highest AE and lowest L*. Regarding the content of phenolic during storage, it was observed a reduction for free phenolics in fast-darkening beans and the maintenance/increase in slow-darkening beans. In the PCA of the phenolic profile, Notavel and Imperador were similar, differing from Dama and Madreperola, indicating that fast-darkening grains have similar phenolic profile. The OPLS/DA indicated that aged grains from bright beans had more kaempferol than darker beans. For saponins, the cultivars Imperador and Notavel presented higher content of Soyasaponin Bd, which might be related to the darkening process. Besides, kaempferol was found at higher concentrations in slow-darkening aged grains and can be a chemical marker of darkening in carioca beans. |
Palavras-Chave: |
Aging; Darkening. |
Thesagro: |
Armazenamento; Composto Fenólico; Escurecimento; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Saponina. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Flavonoids; Kaempferol; Phenolic compounds; Saponins. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223457/1/ART21042.pdf
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Marc: |
LEADER 02329naa a2200373 a 4500 001 2132043 005 2022-05-18 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110599$2DOI 100 1 $aBENTO, J. A. C. 245 $aPhenolic and Saponin profile in grains of carioca beans during storage.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe objective of this study was to evaluate the behavior of slow and fast-darkening carioca beans during storage, and the profile of phenolics and saponins, aiming to identify which compounds may be involved in the browning process of the integument of these grains. Cultivars Madreperola and Dama presented the lowest total color difference (AE) and the highest luminosity (L*) values during storage time indicating to be slow-darkening cultivars. In contrast, the cultivars Notavel and Imperador rapidly darkened with storage time, evidenced by the highest AE and lowest L*. Regarding the content of phenolic during storage, it was observed a reduction for free phenolics in fast-darkening beans and the maintenance/increase in slow-darkening beans. In the PCA of the phenolic profile, Notavel and Imperador were similar, differing from Dama and Madreperola, indicating that fast-darkening grains have similar phenolic profile. The OPLS/DA indicated that aged grains from bright beans had more kaempferol than darker beans. For saponins, the cultivars Imperador and Notavel presented higher content of Soyasaponin Bd, which might be related to the darkening process. Besides, kaempferol was found at higher concentrations in slow-darkening aged grains and can be a chemical marker of darkening in carioca beans. 650 $aBeans 650 $aFlavonoids 650 $aKaempferol 650 $aPhenolic compounds 650 $aSaponins 650 $aArmazenamento 650 $aComposto Fenólico 650 $aEscurecimento 650 $aFeijão 650 $aGrão 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aSaponina 653 $aAging 653 $aDarkening 700 1 $aRIBEIRO, P. R. V. 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aZOCOLO, G. J. 700 1 $aCALIARI, M. 700 1 $aSOARES JÚNIOR, M. 773 $tLWT. Food Science and Technology$gv. 139, 110599, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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