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Registros recuperados : 34 | |
2. | | SCRAMIN, S.; CHAIM, A.; PESSOA, M. C. P. Y.; FERRACINI, V. L.; PAVAN, L. A.; ALVARENGA, N. Avaliação de bicos de pulverização de agrotóxicos na cultura do algodão. Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, Curitiba, v.12, p.43-50, 2002 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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7. | | ANTONIASSI, R.; FREITAS, S. C. de; SILVA, T. dos S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; WILHELM, A. E.; JUNQUEIRA, N. T. V. Impact of genotype on fatty acid profile, oil content and nutritional value of the sweet fruits of Acrocomia aculeata. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 42, n. 6, p. 1-10, e-796, 2020. Impacto do genótipo no perfil de ácidos graxos, no teor de óleo e no valor nutricional dos frutos doces de Acrocomia aculeata. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados. |
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9. | | GASPAR, E. B.; SANTOS, L. R. dos; EGITO, A. A. do; SANTOS, M. G. dos; MANTOVANI, C.; RIEGER, J. DA S. G.; ABRANTES, G. A. DE S.; SUNIGA, P. A. P.; FAVACHO, J. DE M.; PINTO, I. B.; NASSAR, A. F. DE C.; SANTOS, F. L. DOS; ARAUJO, F. R. Assessment of the virulence of the Burkholderia mallei Strain BAC 86/19 in BALB/c Mice. Microorganisms, v. 11, issue 10, e2597, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Pecuária Sul. |
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14. | | MORES, N.; AMARAL, A. L. do; LIMA, G. J. M. M. de; DALLA COSTA, O. A.; COLDEBELLA, A.; MIELE, M.; SANDI, A. J.; OLIVEIRA, P. A. V. de. Produção de suínos em família, sem uso preventivo de antimicrobiano e privilegiando o bem-estar animal. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2013 118 p. (Embrapa Suínos e Aves. Sistemas de Produção, 5). Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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18. | | CIARLINI, P. C.; CIARLINI, L. D. R. P.; ALENCAR, N. X.; HOHAYAGAWA, A.; RODRIGUES, C. F. C. Metabolismo oxidativo de neutrófilos em ovelhas naturalmente infectadas por nematódeos gastrintestinais e correlação entre nível sérico de cortisol e carga parasitária. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 54, n. 3, p. 242-247, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 34 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
03/11/2020 |
Data da última atualização: |
03/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ANTONIASSI, R.; FREITAS, S. C. de; SILVA, T. dos S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; WILHELM, A. E.; JUNQUEIRA, N. T. V. |
Afiliação: |
ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; TANIA DOS SANTOS SILVA, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; ALLAN EDUARDO WILHELM, CTAA; NILTON TADEU VILELA JUNQUEIRA, CPAC. |
Título: |
Impact of genotype on fatty acid profile, oil content and nutritional value of the sweet fruits of Acrocomia aculeata. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 42, n. 6, p. 1-10, e-796, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0100-29452020796 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Impacto do genótipo no perfil de ácidos graxos, no teor de óleo e no valor nutricional dos frutos doces de Acrocomia aculeata. |
Conteúdo: |
Macauba (Acrocomia aculeata) has mainly been evaluated as an oil source focused on biodiesel production. Furthermore, the fruit mesocarp and kernel are edible, and candies, jelly, sweet alcoholic liquor and ice cream are also produced from the mesocarp. Despite its consumption, there is still a lack of information on the nutritional composition of macauba. Selected macauba genotypes producing fruits with a sweet mesocarp were evaluated regarding the fruit characteristics, proximate composition, oil content and fatty acid profile. The mesocarp total sugar (fructose and glucose) content ranged from 4.5 to 9.6 g/100g, total dietary fiber varied from 6.8 to 9.3 g/100g, while protein content was up to 2.2 g/100g (wet basis). There was a significant difference among genotypes for fruit characteristics, pulp oil content (7-29 g/100g wet basis), and fatty acids from the mesocarp such as C18:1 (36-63%), C18:2 (7-35%) and C18:3 (0.8-7%)(p<0.05), and one of the evaluated genotypes may contribute to daily intake of linoleic and linolenic acids. The carotenes in the mesocarp oil ranged from 30-240 mg/kg. Lauric acid was the main fatty acid in the kernel oil. The differences observed depended on the genetic diversity and point out the nutritional value and different applications for macauba mesocarps. |
Palavras-Chave: |
Fibra alimentar; Kernel; Mesocarpo; Total dietary fiber. |
Thesagro: |
Açúcares; Amêndoa; Macaúba; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Mesocarp; Sugars; Vegetable products. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217385/1/0100-2945-rbf-42-6-e-796.pdf
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Marc: |
LEADER 02532naa a2200361 a 4500 001 2126204 005 2020-11-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0100-29452020796$2DOI 100 1 $aANTONIASSI, R. 245 $aImpact of genotype on fatty acid profile, oil content and nutritional value of the sweet fruits of Acrocomia aculeata.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aImpacto do genótipo no perfil de ácidos graxos, no teor de óleo e no valor nutricional dos frutos doces de Acrocomia aculeata. 520 $aMacauba (Acrocomia aculeata) has mainly been evaluated as an oil source focused on biodiesel production. Furthermore, the fruit mesocarp and kernel are edible, and candies, jelly, sweet alcoholic liquor and ice cream are also produced from the mesocarp. Despite its consumption, there is still a lack of information on the nutritional composition of macauba. Selected macauba genotypes producing fruits with a sweet mesocarp were evaluated regarding the fruit characteristics, proximate composition, oil content and fatty acid profile. The mesocarp total sugar (fructose and glucose) content ranged from 4.5 to 9.6 g/100g, total dietary fiber varied from 6.8 to 9.3 g/100g, while protein content was up to 2.2 g/100g (wet basis). There was a significant difference among genotypes for fruit characteristics, pulp oil content (7-29 g/100g wet basis), and fatty acids from the mesocarp such as C18:1 (36-63%), C18:2 (7-35%) and C18:3 (0.8-7%)(p<0.05), and one of the evaluated genotypes may contribute to daily intake of linoleic and linolenic acids. The carotenes in the mesocarp oil ranged from 30-240 mg/kg. Lauric acid was the main fatty acid in the kernel oil. The differences observed depended on the genetic diversity and point out the nutritional value and different applications for macauba mesocarps. 650 $aFood technology 650 $aMesocarp 650 $aSugars 650 $aVegetable products 650 $aAçúcares 650 $aAmêndoa 650 $aMacaúba 650 $aProduto de Origem Vegetal 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aFibra alimentar 653 $aKernel 653 $aMesocarpo 653 $aTotal dietary fiber 700 1 $aFREITAS, S. C. de 700 1 $aSILVA, T. dos S. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 700 1 $aWILHELM, A. E. 700 1 $aJUNQUEIRA, N. T. V. 773 $tRevista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal$gv. 42, n. 6, p. 1-10, e-796, 2020.
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