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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
23/12/2014 |
Data da última atualização: |
07/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MONTEZANO, D. G.; SPECHT, A.; SOSA-GÓMEZ, D. R.; ROQUE-SPECHT, V. F.; BORTOLIN, T. M.; FRONZA, E.; PEZZI, P.; LUZ, P. C.; BARROS, N. M. |
Afiliação: |
DÉBORA G. MONTEZANO, UCS; ALEXANDRE SPECHT, CPAC; DANIEL RICARDO SOSA-GÓMEZ, CNPSO; VÂNIA F. ROQUE-SPECHT, UnB; TARCISO M. BORTOLIN, Gravena - Pesquisa, Consultoria e Treinamento Agrícola Ltda; EDEGAR FRONZA, UCS; PATRÍCIA PEZZI, UCS; PRISCILA C. LUZ, UCS; NEIVA M. BARROS, UCS. |
Título: |
Biotic potential, fertility and life table of Spodoptera albula (Walker) (Lepidoptera: Noctuidae), under controlled conditions. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 86, n. 2, p. 723-732, 2014. |
ISSN: |
1678-2690 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/0001-3765201402812 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: This study aimed to evaluate the biotic potential, life table parameters and fertility of Spodoptera albula (Walker, 1857) under controlled conditions (25 ± 1°C, 70 ± 10% RH and 14 hour photo phase). The longevity, pre, post and oviposition periods, fecundity and fertility of 13 couples were evaluated. The longevity of females (13.500 days) was significantly higher than those of males (11.154 days). The mean durations of the pre, post and oviposition periods were 2.615, 1.769 and 9.385 days, respectively. The mean fecundity was 1.417.69 eggs and mean fertility was 1.340.401 larvae, per female. On average, females copulated 1, 231 times. A strong positive correlation was observed between the number of copulations and fecundity (r = 0.847, p <0.001), as well as a strong negative correlation between the number of copulations and the duration of the pre-oviposition period (r = -0.762, p = 0.002), and longevity (r = -0.788, p = 0.001). The biotic potential of S. albula was estimated at 8.768 x 1022 individuals / female / year. The net reproductive rate (Ro) was 353,904 times per generation and the mean generation time (T) was 37.187 days. The intrinsic rate of increase (rm) was 1,105, with a finite rate of increase (?) of 3,019. RESUMO: Este trabalho objetivou avaliar o potencial biótico e parâmetros da tabela de vida e fertilidade de Spodoptera albula (Walker, 1857) em condições controladas (25 ± 1°C, 70 ± 10% UR e fotofase de 14 horas). Avaliou-se a longevidade, períodos de pré, pós e oviposição, fecundidade e fertilidade de 13 casais. A longevidade das fêmeas (13,500 dias) foi significativamente maior que a dos machos (11,154 dias). A duração dos períodos médios de pré, pós e oviposição foram de 2,615, 1,769 e 9,385 dias, respectivamente. A fecundidade média foi de 1.417,69 ovos e a fertilidade 1.340,401 larvas por fêmea. Em média, as fêmeas copularam 1,231 vezes. Observou-se forte correlação positiva entre número de cópulas e a fecundidade (r = 0,847, p < 0,001) e, forte correlação negativa, entre o número de cópulas e a duração do período de pré-oviposição (r = -0,762, p = 0,002), e a longevidade (r = -0,788, p = 0,001). O potencial biótico de S. albula foi estimado em 8,768 x 1022 indivíduos/fêmea/ano. A taxa líquida de reprodução (Ro) foi de 353.904 vezes por geração e o tempo médio de uma geração (T) foi de 37,187 dias. A taxa intrínseca de aumento (rm) foi de 1,105, com uma razão finita de aumento (?) de 3,019. MenosABSTRACT: This study aimed to evaluate the biotic potential, life table parameters and fertility of Spodoptera albula (Walker, 1857) under controlled conditions (25 ± 1°C, 70 ± 10% RH and 14 hour photo phase). The longevity, pre, post and oviposition periods, fecundity and fertility of 13 couples were evaluated. The longevity of females (13.500 days) was significantly higher than those of males (11.154 days). The mean durations of the pre, post and oviposition periods were 2.615, 1.769 and 9.385 days, respectively. The mean fecundity was 1.417.69 eggs and mean fertility was 1.340.401 larvae, per female. On average, females copulated 1, 231 times. A strong positive correlation was observed between the number of copulations and fecundity (r = 0.847, p <0.001), as well as a strong negative correlation between the number of copulations and the duration of the pre-oviposition period (r = -0.762, p = 0.002), and longevity (r = -0.788, p = 0.001). The biotic potential of S. albula was estimated at 8.768 x 1022 individuals / female / year. The net reproductive rate (Ro) was 353,904 times per generation and the mean generation time (T) was 37.187 days. The intrinsic rate of increase (rm) was 1,105, with a finite rate of increase (?) of 3,019. RESUMO: Este trabalho objetivou avaliar o potencial biótico e parâmetros da tabela de vida e fertilidade de Spodoptera albula (Walker, 1857) em condições controladas (25 ± 1°C, 70 ± 10% UR e fotofase de 14 horas). Avaliou-se a longevidade, perío... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Lagarta. |
Thesaurus Nal: |
Spodoptera albula. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114296/1/Biotic-potential-fertility-and-life-table-of-Spodoptera-albula-Walker-Lepidoptera-Noctuidae-under-controlled-conditions.pdf
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Marc: |
LEADER 03383naa a2200265 a 4500 001 2003528 005 2022-04-07 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-2690 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/0001-3765201402812$2DOI 100 1 $aMONTEZANO, D. G. 245 $aBiotic potential, fertility and life table of Spodoptera albula (Walker) (Lepidoptera$bNoctuidae), under controlled conditions.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aABSTRACT: This study aimed to evaluate the biotic potential, life table parameters and fertility of Spodoptera albula (Walker, 1857) under controlled conditions (25 ± 1°C, 70 ± 10% RH and 14 hour photo phase). The longevity, pre, post and oviposition periods, fecundity and fertility of 13 couples were evaluated. The longevity of females (13.500 days) was significantly higher than those of males (11.154 days). The mean durations of the pre, post and oviposition periods were 2.615, 1.769 and 9.385 days, respectively. The mean fecundity was 1.417.69 eggs and mean fertility was 1.340.401 larvae, per female. On average, females copulated 1, 231 times. A strong positive correlation was observed between the number of copulations and fecundity (r = 0.847, p <0.001), as well as a strong negative correlation between the number of copulations and the duration of the pre-oviposition period (r = -0.762, p = 0.002), and longevity (r = -0.788, p = 0.001). The biotic potential of S. albula was estimated at 8.768 x 1022 individuals / female / year. The net reproductive rate (Ro) was 353,904 times per generation and the mean generation time (T) was 37.187 days. The intrinsic rate of increase (rm) was 1,105, with a finite rate of increase (?) of 3,019. RESUMO: Este trabalho objetivou avaliar o potencial biótico e parâmetros da tabela de vida e fertilidade de Spodoptera albula (Walker, 1857) em condições controladas (25 ± 1°C, 70 ± 10% UR e fotofase de 14 horas). Avaliou-se a longevidade, períodos de pré, pós e oviposição, fecundidade e fertilidade de 13 casais. A longevidade das fêmeas (13,500 dias) foi significativamente maior que a dos machos (11,154 dias). A duração dos períodos médios de pré, pós e oviposição foram de 2,615, 1,769 e 9,385 dias, respectivamente. A fecundidade média foi de 1.417,69 ovos e a fertilidade 1.340,401 larvas por fêmea. Em média, as fêmeas copularam 1,231 vezes. Observou-se forte correlação positiva entre número de cópulas e a fecundidade (r = 0,847, p < 0,001) e, forte correlação negativa, entre o número de cópulas e a duração do período de pré-oviposição (r = -0,762, p = 0,002), e a longevidade (r = -0,788, p = 0,001). O potencial biótico de S. albula foi estimado em 8,768 x 1022 indivíduos/fêmea/ano. A taxa líquida de reprodução (Ro) foi de 353.904 vezes por geração e o tempo médio de uma geração (T) foi de 37,187 dias. A taxa intrínseca de aumento (rm) foi de 1,105, com uma razão finita de aumento (?) de 3,019. 650 $aSpodoptera albula 650 $aLagarta 700 1 $aSPECHT, A. 700 1 $aSOSA-GÓMEZ, D. R. 700 1 $aROQUE-SPECHT, V. F. 700 1 $aBORTOLIN, T. M. 700 1 $aFRONZA, E. 700 1 $aPEZZI, P. 700 1 $aLUZ, P. C. 700 1 $aBARROS, N. M. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro$gv. 86, n. 2, p. 723-732, 2014.
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Embrapa Soja (CNPSO) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
20/08/2020 |
Data da última atualização: |
26/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIMA, J. R.; BRUNO, L. M.; WURLITZER, N. J.; SOUSA, P. H. M. de; HOLANDA, S. A. de M. |
Afiliação: |
JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; LAURA MARIA BRUNO, CNPAT; NEDIO JAIR WURLITZER, CNPAT; Paulo Henrique Machado de Sousa, Universidade Federal do Ceará - UFC; Samara Alves de Mesquita Holanda, Universidade Federal do Ceará - UFC. |
Título: |
Cashew nut-based beverage: development, characteristics and stability during refrigerated storage. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 41, sup. 1, p. 60-64, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.33819 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A cashew nut-based beverage was obtained using broken cashew kernels and its composition and stability were evaluated during refrigerated storage for 60 days. Sensory tests were performed to define the formulation, testing the best proportion between kernels and water, the effect of kernel roasting, the ideal sweetness, the beverage attributes and the sensory acceptance. A cashew nut beverage can be obtained by grinding the kernel with water in the proportion of 1:10 (m/m) with added sugar at 3%, followed by heat treatment at 140ºC for four seconds. The proximate composition was 11.49% total solids, 0.26% ashes, 1.83% proteins, 3.97% lipids and 5.43% total carbohydrates. The pH remained above 6.49 and the color darkened during storage. The product was considered microbiologically safe and shelf-stable for at least 2 months, and sensory acceptance remained at an average value of 7.1 on a 9-point hedonic scale. |
Palavras-Chave: |
Anacardium occidentale L; Cashew kernel; Dairy substitute; Nut milk. |
Thesaurus NAL: |
Cashew nuts. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01681naa a2200241 a 4500 001 2124459 005 2021-04-26 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/fst.33819$2DOI 100 1 $aLIMA, J. R. 245 $aCashew nut-based beverage$bdevelopment, characteristics and stability during refrigerated storage.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aA cashew nut-based beverage was obtained using broken cashew kernels and its composition and stability were evaluated during refrigerated storage for 60 days. Sensory tests were performed to define the formulation, testing the best proportion between kernels and water, the effect of kernel roasting, the ideal sweetness, the beverage attributes and the sensory acceptance. A cashew nut beverage can be obtained by grinding the kernel with water in the proportion of 1:10 (m/m) with added sugar at 3%, followed by heat treatment at 140ºC for four seconds. The proximate composition was 11.49% total solids, 0.26% ashes, 1.83% proteins, 3.97% lipids and 5.43% total carbohydrates. The pH remained above 6.49 and the color darkened during storage. The product was considered microbiologically safe and shelf-stable for at least 2 months, and sensory acceptance remained at an average value of 7.1 on a 9-point hedonic scale. 650 $aCashew nuts 653 $aAnacardium occidentale L 653 $aCashew kernel 653 $aDairy substitute 653 $aNut milk 700 1 $aBRUNO, L. M. 700 1 $aWURLITZER, N. J. 700 1 $aSOUSA, P. H. M. de 700 1 $aHOLANDA, S. A. de M. 773 $tFood Science and Technology, Campinas$gv. 41, sup. 1, p. 60-64, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro completo
Biblioteca(s): |
Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Solos. |
Identificador: |
452 |
Data corrente: |
09/05/2002 |
Data da última atualização: |
12/05/2015 |
Código do título: |
5150032 |
ISSN: |
0096-6657 |
Código CCN: |
003063-5 |
Título e Subtítulo: |
AMERICAN FERTILIZER |
Título posterior: |
AMERICAN FERTILIZER AND ALLIED CHEMICALS |
Entidade: |
National Fertilizer Association |
Local de publicação: |
Willoughby, Ohio, US |
Periodicidade: |
Mensal |
Inicio de publicação: |
1894 |
Coleções da unidade: |
Embrapa Solos 1938/41 88(1-13); 89(1-5,9-13); 90(1-13); 91(2-7,9-12); 93(1-4,6-13); 94(1-8,10-13) Classificação: 631.805 |
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