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1. | | SANTANA, F. B. de; SOUZA, A. M. de; ALMEIDA, M. R.; BREITKREITZ, M. C.; FILGUEIRAS, P. R.; SENA, M. M.; POPPI, R. J. Experimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais: um tutorial, parte v. Química Nova, v. 43, n. 3, p. 371-381, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 1 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
22/06/2020 |
Data da última atualização: |
21/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTANA, F. B. de; SOUZA, A. M. de; ALMEIDA, M. R.; BREITKREITZ, M. C.; FILGUEIRAS, P. R.; SENA, M. M.; POPPI, R. J. |
Afiliação: |
FELIPE BACHION DE SANTANA, UNICAMP; ANDRE MARCELO DE SOUZA, CNPS; MARIANA RAMOS ALMEIDA, UFMG; MÁRCIA CRISTINA BREITKREITZ, UNICAMP; PAULO ROBERTO FILGUEIRAS, UFES; MARCELO MARTINS SENA, UFMG; RONEI JESUS POPPI, UNICAMP. |
Título: |
Experimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais: um tutorial, parte v. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 43, n. 3, p. 371-381, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.21577/0100-4042.20170480 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A teaching experiment on supervised pattern recognition in chemometrics was proposed in this tutorial to introduce partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). A new approach of the experiment published in the first tutorial of this series was revisited and employed to the classification of edible vegetable oils. The spectra of olive, canola, soybean and corn oils were obtained using an attenuated total reflectance Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectrometer in the range of 600 to 4000 cm-1. The combination of ATR-FTIR and PLS-DA classification method was able to correctly classify 100% of the validation samples. The Matlab commands, routines and functions were presented, and a didactic explanation of the concepts and interpretation of the data was provided. |
Palavras-Chave: |
Espectroscopia; Experimento didático; Quimiometria. |
Thesagro: |
Raio Infravermelho. |
Thesaurus NAL: |
Infrared spectroscopy. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214134/1/Experimento-didatico-de-quimiometria-para-classificacao-de-oleos-vegetais-comestiveis-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 01730naa a2200265 a 4500 001 2123410 005 2020-07-21 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.21577/0100-4042.20170480$2DOI 100 1 $aSANTANA, F. B. de 245 $aExperimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais$bum tutorial, parte v.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aA teaching experiment on supervised pattern recognition in chemometrics was proposed in this tutorial to introduce partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). A new approach of the experiment published in the first tutorial of this series was revisited and employed to the classification of edible vegetable oils. The spectra of olive, canola, soybean and corn oils were obtained using an attenuated total reflectance Fourier transform infrared (ATR-FTIR) spectrometer in the range of 600 to 4000 cm-1. The combination of ATR-FTIR and PLS-DA classification method was able to correctly classify 100% of the validation samples. The Matlab commands, routines and functions were presented, and a didactic explanation of the concepts and interpretation of the data was provided. 650 $aInfrared spectroscopy 650 $aRaio Infravermelho 653 $aEspectroscopia 653 $aExperimento didático 653 $aQuimiometria 700 1 $aSOUZA, A. M. de 700 1 $aALMEIDA, M. R. 700 1 $aBREITKREITZ, M. C. 700 1 $aFILGUEIRAS, P. R. 700 1 $aSENA, M. M. 700 1 $aPOPPI, R. J. 773 $tQuímica Nova$gv. 43, n. 3, p. 371-381, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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