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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
03/01/2012 |
Data da última atualização: |
11/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BRIENZA JUNIOR, S.; OLIVEIRA, R. P. de; DENICH, M.; VLEK, P. L. G. |
Afiliação: |
SILVIO BRIENZA JUNIOR, CPATU; RAIMUNDO PARENTE DE OLIVEIRA, COOPERATIVA DE ECONOMIA E CRÉDITO MÚTUO DO PESSOAL DO MINISTÉRIO DA AGRICULTURA; MANFRED DENICH, UNIVERSIDADE DE BONN; PAUL L. G. VLEK, UNIVERISDADE DE BONN. |
Título: |
Plantio de árvores de crescimento rápido para recuperação de áreas agrícolas na Amazônia Oriental brasileira: estudo de caso com produção de milho e mandioca. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 31, n. 68, p. 347-353, out./dez. 2011. |
DOI: |
10.4336/2011.pfb.31.68.347 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do presente trabalho foi avaliar a sobrevivência de árvores leguminosas plantadas para recuperar áreas degradadas e as produtividades de milho e mandioca num sistema tradicional de agricultura de derruba-e-queima. Foram utilizados os espaçamentos 1 m x 1 m, 2 m x 1 m e 2 m x 2 m para plantio de Acacia angustissima, Clitoria racemosa, Inga edulis e Acacia mangium. A espécie Sclerolobium paniculatum foi plantada somente no espaçamento 2 m x 1 m. Na condução do experimento, o milho permaneceu no experimento nos primeiros quatro meses e considerado como monocultura, produziu 1.890 +/- 32 kg ha-1. A sobrevivência das árvores, plantadas junto com milho e na mesma época da mandioca, não sofreu interferência negativa das culturas agrícolas. Independente do espaçamento, as árvores não causaram impacto negativo no peso seco das raízes de mandioca. Quanto a densidade de árvores observou-se tendência de aumento do peso seco das raízes de mandioca com a diminuição do número de árvores plantadas por hectare. Os resultados evidenciam a possibilidade de se manter a produtividade agrícola associada ao plantio de árvores. Entretanto, a opção pelo espaçamento 1 m x 1 m deve ser cuidadosamente analisada quando o objetivo principal for a produção de alimentos. |
Palavras-Chave: |
Área degradada; Árvore leguminosa; Árvores leguminosas; Código Florestal; Enriquecimento da capoeira; Enriquecimento de capoeira; Espaçamento de plantio; Tipitamba. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/56550/1/233.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/51661/1/317-2381-1-PB.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
06/05/2019 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; FANTAZZINI, T. B.; BAUTE, J. L.; SILVA, L. C. |
Afiliação: |
Stefânia Vilas Boas Coelho, Departamento de Agricultura - DAG/Universidade Federal de Lavras- UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; Tatiana Botelho Fantazzini, Departamento de Agricultura - DAG/Universidade Federal de Lavras- UFLA; Júlia Lima Baute, Departamento de Agricultura - DAG/Universidade Federal de Lavras- UFLA; Luciano Coutinho Silva, Departamento de Biologia Celular e Molecular/Universidade Federal da Paraíba - UFPB. |
Título: |
Cryopreservation in Coffea canephora Pierre seeds: slow and fast cooling. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, v. 42, n. 6, p. 588-597, Nov/Dec. 2018 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em português Criopreservação em sementes de Coffea canephora Pierre: Resfriamento lento e rápido. |
Conteúdo: |
Coffee is one of the main agricultural commodities in the country, and it is important to conservation of plant material for breeding programs. Cryopreservation is a promising alternative for preserving in the long-term the germplasm of species considered recalcitrant. However, studies should be performed to achieve maximum survival of seedlings after immersion in liquid nitrogen. The objective of this work was to find a cryopreservation protocol for storing seeds of Coffea canephora, studying two methods of cryopreservation, slow and fast cooling. Seeds were subjected to drying in silica gel up to the water content of 0.25 g g-1. In the first experiment, dried seeds were subjected to treatments of slow cooling at speeds of -1 ºC min-1,-3 ºC min-1 and -5 ºC min-1 until the end temperatures of -40 ºC, -50 ºC and -60 ºC, by means of a bio freezer and subsequently immersed in liquid nitrogen. In the second experiment, the best result was selected of the first experiment and compared with the rapid cooling, in which dried seeds, with 0.25 g g-1 of water content, were immersed directly into liquid nitrogen. Physiological and biochemical alterations occurring in the seeds after cryopreservation were evaluated. Coffea canephora seeds respond better to cryopreservation by rapid cooling, when compared to slow cooling. Drying, one of the cryopreservation steps does not affect the viability of Coffea canephora Pierre seeds, when these seeds are dried to 0.25 g g-1 of water content. Catalase and esterase enzymes are good biochemical markers for cryopreserved coffee seeds and their activity is greater in larger seed physiological quality. MenosCoffee is one of the main agricultural commodities in the country, and it is important to conservation of plant material for breeding programs. Cryopreservation is a promising alternative for preserving in the long-term the germplasm of species considered recalcitrant. However, studies should be performed to achieve maximum survival of seedlings after immersion in liquid nitrogen. The objective of this work was to find a cryopreservation protocol for storing seeds of Coffea canephora, studying two methods of cryopreservation, slow and fast cooling. Seeds were subjected to drying in silica gel up to the water content of 0.25 g g-1. In the first experiment, dried seeds were subjected to treatments of slow cooling at speeds of -1 ºC min-1,-3 ºC min-1 and -5 ºC min-1 until the end temperatures of -40 ºC, -50 ºC and -60 ºC, by means of a bio freezer and subsequently immersed in liquid nitrogen. In the second experiment, the best result was selected of the first experiment and compared with the rapid cooling, in which dried seeds, with 0.25 g g-1 of water content, were immersed directly into liquid nitrogen. Physiological and biochemical alterations occurring in the seeds after cryopreservation were evaluated. Coffea canephora seeds respond better to cryopreservation by rapid cooling, when compared to slow cooling. Drying, one of the cryopreservation steps does not affect the viability of Coffea canephora Pierre seeds, when these seeds are dried to 0.25 g g-1 of water content. Cat... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cristal de gelo; Drying in silica gel; Ice crystals; Isoenzymes; Physiological quality; Qualidade fisiológica; Secagem em sílica gel; Semente recalcitrante. |
Thesagro: |
Isoenzima; Secagem. |
Thesaurus NAL: |
Recalcitrant seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196979/1/Cryopreservation-in-Coffea-canephora-Pierre-seeds.pdf
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Marc: |
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