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1.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, J. A. de A.; GOMES, L. K. S.; DUARTE, D. S.; LIMA, M. A. C. de; BRITTO, D. de. Stability of nanocomposite edible films based on polysaccharides and vitamin C from agroindustrial residue. Materials Research, v. 22, n. 3, e20190057, Mar. 2019.

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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  23/04/2019
Data da última atualização:  04/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  NASCIMENTO, J. A. de A.; GOMES, L. K. S.; DUARTE, D. S.; LIMA, M. A. C. de; BRITTO, D. de.
Afiliação:  José Augusto de Almeida Nascimento; Laiane Keylla Silva Gomes; Dirliane Santos Duarte; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA.
Título:  Stability of nanocomposite edible films based on polysaccharides and vitamin C from agroindustrial residue.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Materials Research, v. 22, n. 3, e20190057, Mar. 2019.
DOI:  DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1980-5373-MR-2019-0057
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The agroindustrial residue from the production of acerola pulp is rich in residual vitamin C. Thus, aiming its extraction and stabilization, this work proposed the nanoparticle (NP) encapsulation via ionic gelation with subsequent preparation of nanocomposites (NC) film based on galactomannan matrix. NP were characterized and their stabilities were evaluated under different storage conditions (incidence of light, temperature and oxidizing atmosphere). The results by Dynamic Light Scattering (DLS) and Scanning Electron Microscopy (SEM) indicated homogeneous morphology, spherical shape and size of ~220 nm. Regarding the stability, the UV-visible spectrophotometric analysis showed a much lower degradation rate for encapsulated vitamin C, resulting in more than 30% of preservation compared with the non-encapsulated systems at the end of 15th day of storage. In agreement, the NC films also resulted in preservation of vitamin C mainly for the test in high temperature, which maintained about 80% of the initial concentration, whereas in the non-encapsulated condition this value fell to 45%. The morphological analysis of these films by SEM indicated good distribution of the NP in the galactomannan matrix. Thus, the results indicate the feasibility of using the ncapsulation method to estabilize vitamin C extracted from the agroindustrial residue of acerola.
Palavras-Chave:  Agroindustria; Encapsulamento de nanopartículas; Filmes comestíveis; Galactomanana; Goma de mesquite; Nanocompósitos; Nanoencapsulação; Polpa de acerola; Quitosana; Resíduo Agroindustrial.
Thesagro:  Acerola; Vitamina C.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196197/1/Douglas-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA58377 - 1UPCAP - DD
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