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1.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARÃES, J. T.; SOUZA, A. L. M.; BRIGIDA, A. I. S.; FURTADO, A. A. L.; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. R. V. dos; ALVES, R. R.; LUIZ, D. de B.; MESQUITA, E. F. M. Quantification and characterization of effluents from the seafood processing industry aiming at water reuse: A pilot study. Journal of Water Process Engineering, v. 26, p. 138-145, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  06/12/2018
Data da última atualização:  29/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  GUIMARÃES, J. T.; SOUZA, A. L. M.; BRIGIDA, A. I. S.; FURTADO, A. A. L.; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. R. V. dos; ALVES, R. R.; LUIZ, D. de B.; MESQUITA, E. F. M.
Afiliação:  Jonas T. Guimarães, Universidade Federal Fluminense - UFF; André L.M. Souza, Universidade Federal Fluminense (UFF) e Fundação Instituo de Pesca do Estado do Rio de Janeiro (FIPERJ); ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA; VIVIANE RODRIGUES V DOS SANTOS, CNPASA; ROSIANA RODRIGUES ALVES, CNPASA; DANIELLE DE BEM LUIZ, CPAO; Eliana F.M. Mesquita, Universidade Federal Fluminense - UFF.
Título:  Quantification and characterization of effluents from the seafood processing industry aiming at water reuse: A pilot study.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Water Process Engineering, v. 26, p. 138-145, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the face of a major global drinking water crisis, it becomes increasingly important to raise concerns on the use of sustainable techniques, mainly those aiming at saving potable water, especially in the seafood industry, that consumes significant amounts of water resources. In this context, the aim of the present study was to carry out industrial water management, quantifying and qualifying effluents from the general activities of a seafood processing industry, in order to identify which effluent exhibited reuse potential. Water use (water balance) was measured at six fish processing steps, and effluent physicochemical and bacteriological analyses were carried out. Direct reuse was not indicated for any of the analyzed effluents, mainly due to high levels of total coliform bacteria (104 to 107 MPN/100 ml). However, indirect water recycling and reuse can potentially be applied after a simple effluent primary treatment and disinfection from the freezing tunnel and cooling chamber defrosting, in order to supply cooling tower demands. This practice may reduce the total average water consumption of the processing unit by 11% and, if the effluents from the cooling tower purges were to also be reused for other administrative ends, this reduction may reach 21.9%, enhancing the competitiveness of this industry and preserving fresh drinking water.
Palavras-Chave:  Caracterização; Qualificação.
Thesagro:  Manejo de Água; Processamento.
Thesaurus NAL:  Environmental sustainability; Seafood waste; Seafoods; Sewage effluent; Water management; Water reuse.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/191292/1/ART18119.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA752 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP752018.075
CNPAT15980 - 1UPCAP - DD2019.0013
CPAO36804 - 1UPCAP - DD
CTAA14307 - 1UPCAP - DD
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