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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
03/03/2020 |
Data da última atualização: |
03/03/2020 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
VIANA, I. E. T.; MARTINS, M. V. V.; FONSECA, W. L.; LIMA, C. S.; ARAUJO, F. S. A. |
Afiliação: |
ÍTALO EMERSON TRINDADE VIANA, Estudante de Agronomia da Universidade Federal do Ceará; MARLON VAGNER VALENTIM MARTINS, CNPAT; WEVERSON LIMA FONSECA, Bolsista Embrapa Agroindústria Tropical, pós-doutorado da Universidade Federal do Ceará; CRISTIANO SOUZA LIMA, Professor em Fitopatologia da Universidade Federal do Ceará; FRANCISCA SAMARA ASSUNCAO ARAUJO, CNPAT. |
Título: |
Comportamento de clones de cajueiro-anão ao oídio e o dano em flores e maturis. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2020. |
Páginas: |
17 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 199). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O oídio, causado pelo fungo Erysiphe quercicola (Anamorf. Pseudoidium anacardii) é o principal problema fitopatológico do cajueiro, prejudicando a produção de castanha e pedúnculo. O objetivo desse trabalho foi avaliar o comportamento dos clones de cajueiro-anão ?BRS 226?, ?BRS 265? e ?EMBRAPA 51? em condições epidêmicas e o dano do oídio sobre flores e maturis. |
Palavras-Chave: |
Erysiphe quercicola; Incidência; Pseudoidium anacardii; Severidade. |
Thesagro: |
Anacardium Occidentale. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211421/1/BP-199.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/06/2017 |
Data da última atualização: |
24/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
VASCONCELOS, O.; TURCO, S. H. N.; DACANAL, C.; LUZ, S.; FREITAS, S. T. de. |
Afiliação: |
OSVALDO VASCONCELOS, UNIVASF; SÍLVIA HELENA NOGUEIRA TURCO, UNIVASF; CRISTIANE DACANAL, UNIVASF; SIMONE LUZ, UNIVASF; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA. |
Título: |
Thermal environment of table grape packing houses in the São Francisco Valley. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 37, n. 1, p. 35-45, jan./fev. 2017. |
ISSN: |
1809-4430 |
DOI: |
10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v37n1p35-45/2017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to characterize the thermal environment of the sorting and packing sectors of small, medium and large packing houses in the São Francisco Valley, Northeast of Brazil. Micrometeorological data were monitored every 15 minutes for 20 days during winter 2014 and summer 2015. The parameters evaluated were air temperature (oC), relative humidity (%) and radiant thermal load, RTL,(W/m2). External environmental data were obtained from weather stations close to the packing houses. The data obtained show that packing houses minimum and maximum temperatures were reached at 6am and 3pm, respectively, during winter and summer. Both seasons had air temperatures above 20°C, relative humidity below 90% and radiant thermal load above 450 W/m2. The construction materials that had the highest energy transmissions were the roofs. Metal roofs had the worst thermal conditioning, resulting in maximum internal air temperatures of 32.7°C and minimum relative humidity of 40.9% at 3pm, during summer. According to the results, thermal environments of sorting and packing sectors proved to be inadequate for processing table grapes, mainly during summer. These packing houses should be modified to reach the optimal thermal environment, considering the regional climatic conditions. |
Palavras-Chave: |
Agricultural facilities; Ambiente térmicos; Instalações agrícolas; Thermal environment; Uva de mesa; Vale de são francisco. |
Thesagro: |
Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160782/1/Tonetto-3-2017.pdf
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Marc: |
LEADER 02202naa a2200301 a 4500 001 2070927 005 2018-01-24 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1809-4430 024 7 $a10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v37n1p35-45/2017$2DOI 100 1 $aVASCONCELOS, O. 245 $aThermal environment of table grape packing houses in the São Francisco Valley.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe aim of this study was to characterize the thermal environment of the sorting and packing sectors of small, medium and large packing houses in the São Francisco Valley, Northeast of Brazil. Micrometeorological data were monitored every 15 minutes for 20 days during winter 2014 and summer 2015. The parameters evaluated were air temperature (oC), relative humidity (%) and radiant thermal load, RTL,(W/m2). External environmental data were obtained from weather stations close to the packing houses. The data obtained show that packing houses minimum and maximum temperatures were reached at 6am and 3pm, respectively, during winter and summer. Both seasons had air temperatures above 20°C, relative humidity below 90% and radiant thermal load above 450 W/m2. The construction materials that had the highest energy transmissions were the roofs. Metal roofs had the worst thermal conditioning, resulting in maximum internal air temperatures of 32.7°C and minimum relative humidity of 40.9% at 3pm, during summer. According to the results, thermal environments of sorting and packing sectors proved to be inadequate for processing table grapes, mainly during summer. These packing houses should be modified to reach the optimal thermal environment, considering the regional climatic conditions. 650 $aGrapes 650 $aUva 650 $aVitis Vinifera 653 $aAgricultural facilities 653 $aAmbiente térmicos 653 $aInstalações agrícolas 653 $aThermal environment 653 $aUva de mesa 653 $aVale de são francisco 700 1 $aTURCO, S. H. N. 700 1 $aDACANAL, C. 700 1 $aLUZ, S. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 773 $tEngenharia Agrícola, Jaboticabal$gv. 37, n. 1, p. 35-45, jan./fev. 2017.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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