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Registros recuperados : 10 | |
1. | | FERREIRA JÚNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da. Rendimento de grãos de soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras na soja. In: REUNIÃO CENTRO-OESTE DE CIÊNCIA DO SOLO, 5.; SIMPÓSIO DE NUTRIÇÃO DE PLANTAS NO CERRADO, 2., 2018, Goiânia. Uso eficiente de nutrientes e adubação de sistemas agrícolas: resumos. Goiânia: UFG, 2018. p. 473-474. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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2. | | FERREIRA JÚNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da; NICOLODI, M.; GIANELLO, C. Agronomic performance of soybean intercropped with cover crops and the effects of lime and Gypsum application. Journal of Agricultural Science, v. 10, n. 5, p. 240-249, Apr. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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3. | | SILVA, F. H.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; NICOLODI, M.; GIANELLO, C.; FERREIRA JÚNIOR, O. J.; SILVA, R. R. da; LIMA, A. de O.; SOUZA, J. P. de; PÁDUA, R. P. de. Absorção de macronutrientes pela soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: [anais]. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2016. p. 909. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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4. | | SILVA, F. H.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; NICOLODI, M.; GIANELLO, C.; FERREIRA JÚNIOR, O. J.; SILVA, R. R. da; LIMA, A. de O.; SOUZA, J. P. de; PÁDUA, R. P. de. Absorção de macronutrientes pela soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: [anais]. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2016. p. 909. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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5. | | FERREIRA JUNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da; LIMA, A. de O.; SOUSA, J. P. de; PADUA, R. P. de; ANDRADE, C. A. O. de. Altura de plantas de soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras na soja. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: [anais]. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2016. p. 736. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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6. | | FERREIRA JUNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da; LIMA, A. de O.; SOUSA, J. P. de; PADUA, R. P. de; ANDRADE, C. A. O. de. Altura de plantas de soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras na soja. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: [anais]. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2016. p. 736. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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7. | | FERREIRA JUNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da; LIMA, A. de O.; SOUSA, J. P. de; PADUA, R. P. de; ANDRADE, C. A. O. de. Produtividade da soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras na soja. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: [anais]. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2016. p. 749. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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8. | | FERREIRA JUNIOR, O. J.; BORTOLON, L.; BORGHI, E.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; SILVA, R. R. da; LIMA, A. de O.; SOUSA, J. P. de; PADUA, R. P. de; ANDRADE, C. A. O. de. Produtividade da soja em função da correção do solo e sobressemeadura de forrageiras na soja. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 32.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 16.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 14.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 11., 2016, Goiânia. Rumo aos novos desafios: [anais]. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2016. p. 749. FertBio 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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9. | | BORTOLON, L.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P. de; BORGHI, E.; LIMA, A. de O.; CONCEIÇÃO, W. S. da; SILVA, F. H.; SOUZA, O. R. de; PEREIRA, M. H. M.; ANJOS, E. A. dos; FERREIRA JÚNIOR, O. J.; N. JÚNIOR, F.; BARBOSA, R. P. P. Sobressemeadura de forrageiras na soja como alternativa de alto aporte de biomassa para o Sistema Plantio Direto. In: ENCONTRO NACIONAL DE PLANTIO DIRETO NA PALHA, 15., 2016, Goiânia. Palha, ambiente e renda: resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016. p. 83. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 313). Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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10. | | BORGHI, E.; BORTOLON, L.; BORTOLON, E. S. O.; CAMARGO, F. P.; SILVA, R. R. da; AVANZI, J. C.; ANDRADE, C. A. O. de; FIDELIS, R. R.; GUARDA, V. D. A.; SIMON, J.; CAMPOS, L. J. M.; CUNHA, M. K.; LIMA, A. de O.; BARBOSA, R. P. P.; ROCHA, P. H. F.; CONCEIÇÃO, W. S. S. da; FERREIRA JUNIOR, O. J.; SILVA, F. H.; SOUZA, O. R. de; PEREIRA, M. H. M.; SOUZA, J. P. de. Sobressemeadura de capins na soja para sistemas de Integração Lavoura-Pecuária. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2017. 34 p. (Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 34). Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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Registros recuperados : 10 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
27/12/2016 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, G. A. da; BERNARDI, T. L.; SCHAKER, P. D. C.; AGUSTINI, B. C.; MELLO, L. M. R. de; VALENTE, P. |
Afiliação: |
GILDO ALMEIDA DA SILVA, CNPUV; Taís Letícia Bernardi, ²Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul, Sertão, Rio Grande do Sul, Brasil; Patrícia Dayane Carvalho Schaker, mbrapa Uva e Vinho - Laboratório de Microbiologia, Bento Gonçalves, Brazil; BRUNA CARLA AGUSTINI, CNPUV; LOIVA MARIA RIBEIRO DE MELLO, CNPUV; Patrícia Valente, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brasil. |
Título: |
Impact of fungicide residues on polymerase chain reaction and on yeast metabolism. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 59, e16160241, Jan./Dec. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The indiscriminate use of pesticides on grape crops is harmful for consumers´ healthin “in natura” consumption and in the ingestion of wine and grape juice. During winemaking, a rapid and efficient fermentation stage is critical to avoid proliferation of contaminating microorganisms and to guarantee the product´s quality. Polymerase chain reaction (PCR) has the advantage of detecting these contaminants in the early stages of fermentation. However,this enzymatic reaction may also be susceptible to specific problems, reducing its efficiency. Agricultural practices, such as fungicide treatments, may be a source of PCR inhibiting factors and may also interfere in the normal course of fermentation.The action of the pesticides captan and folpet on PCR and on yeast metabolism was evaluated, once these phthalimide compounds are widely employed in Brazilian vineyards. DNA amplification was only observed at 75 and 37.5 µg/mL of captan concentrations, whereas with folpet, amplification was observed only in the two lowest concentrations tested (42.2 and 21.1µg/mL).Besides the strong inhibition on Taq polymerase activity, phthalimides also inhibited yeast metabolism at all concentrations analyzed.Grape must containing captan and folpet residues could not be transformed into wine due to stuck fermentation caused by the inhibition of yeast metabolism. Noncompliance with the waiting period for phthalimide fungicides may result in financial liabilities to the viticulture sector.The use of yeasts with high fungicide sensitivity should be selected for must fermentation as a strategy for sustainable wine production and to assure that products comply with health and food safety standards. Key words: fungicide;PCR inhibitors; stuck fermentation;Taq polymerase inhibitors; yeast growth MenosThe indiscriminate use of pesticides on grape crops is harmful for consumers´ healthin “in natura” consumption and in the ingestion of wine and grape juice. During winemaking, a rapid and efficient fermentation stage is critical to avoid proliferation of contaminating microorganisms and to guarantee the product´s quality. Polymerase chain reaction (PCR) has the advantage of detecting these contaminants in the early stages of fermentation. However,this enzymatic reaction may also be susceptible to specific problems, reducing its efficiency. Agricultural practices, such as fungicide treatments, may be a source of PCR inhibiting factors and may also interfere in the normal course of fermentation.The action of the pesticides captan and folpet on PCR and on yeast metabolism was evaluated, once these phthalimide compounds are widely employed in Brazilian vineyards. DNA amplification was only observed at 75 and 37.5 µg/mL of captan concentrations, whereas with folpet, amplification was observed only in the two lowest concentrations tested (42.2 and 21.1µg/mL).Besides the strong inhibition on Taq polymerase activity, phthalimides also inhibited yeast metabolism at all concentrations analyzed.Grape must containing captan and folpet residues could not be transformed into wine due to stuck fermentation caused by the inhibition of yeast metabolism. Noncompliance with the waiting period for phthalimide fungicides may result in financial liabilities to the viticulture sector.The use of ye... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Fungicide; PCR inhibitors; Stuck fermentation; Taq polymerase inhibitors. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152340/1/Gildo-1678-4324-babt-1678-4324-2016160241.pdf
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Marc: |
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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