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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  14/11/2017
Data da última atualização:  16/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BACH, F.; HELM, C. V.; BELLETTINI, M. B.; MACIEL, G. M.; HAMINIUK, C. W. I.
Afiliação:  Fabiane Bach, Graduanda da UFPR; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Marcelo Barba Bellettini, Graduando da UFPR; Giselle Maria Maciel, Graduanda da UTFPR; Charles Windson Isidoro Haminiuk, Graduando da UFPR.
Título:  Edible mushrooms: a potential source of essential amino acids, glucans and minerals.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science and Technology, v. 52, n. 11, p. 2382-2392, Nov. 2017.
DOI:  10.1111/ijfs.13522
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The main chemical and biochemical constituents of nine edible mushrooms were evaluated in this study. An enzymatic method was used to determine the a- and b-glucan contents, and the amino acid (AA) profiles were evaluated by RP-HPLC-DAD. The recommended dietary allowance (RDA) of the nutrients was evaluated. Finally, principal component analysis (PCA) was used to group the mushrooms according to their AA, glucans and chemical composition. All mushrooms evaluated can be considered as a potential and alternative source of dietary fibre (24.4?46.62%) and protein (16.47?36.96%) in a diet, with low contents of fat (1.40?2.08%). Phosphorus, potassium, iron, copper and zinc were the main minerals found in the mushrooms, whereas sodium concentration was negligible. All essential AA were detected in the mushrooms, with Pleurotus ostreatus (black oyster) representing the main source of essential amino acids among the samples. The contents of b-glucan ranged from 1.58 to 16.91 mg g 1 of dry matter among the mushrooms and Pleurotus eryngii presented the highest amount of this component. Pleurotus ostreatus (black oyster) and P. eryngii were also grouped together due to similarities in their phosphorous and arginine contents. Among the main results, it can highlight the high concentration of dietary fibre and essential amino acids of the edible mushrooms.
Palavras-Chave:  B-glucan.
Thesagro:  Cogumelo comestível; Nutrição humana.
Thesaurus Nal:  Essential amino acids; Low sodium foods; Mineral content; Mushrooms.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56077 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  20/02/2015
Data da última atualização:  30/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  VILELA, V. A. A.; AMARO, A. R. F. V. B. de L.; MORASI, I. M.; MURRER, M. K.; ABREU, P. F. G.; MOLTOCARO, R. C. R.; MORICONI, W.; GONCALVES, J. R. P.; SILVA, L. C. F. da; PACKER, A. P.
Afiliação:  VIVIANE APARECIDA ALVES VILELA, PUCCAMP; ADEMIR RODRIGO F V B DE LIMA AMARO, FAJ; IGOR MARTINS MORASI, PUCCAMP; MARINA KREY MURRER, PUCCAMP; PETRA FERRONATO GOMES DE ABREU, UNICAMP; RAFAELA C RANGNI MOLTOCARO DUARTE, CNPMA; WALDEMORE MORICONI, CNPMA; JOSE RICARDO PUPO GONCALVES, CNPMA; LIDIANE CRISTINA FERREIRA DA SILVA, CNPMA; ANA PAULA CONTADOR PACKER, CNPMA.
Título:  Preliminary evaluation of coffee crops under different doses of nitrogen with a spad meter and leaf nitrogen.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: WORLD FERTILIZER CONGRESS OF CIEC, 16., 2014, Rio de Janeiro. Technological innovation for a sustainable tropical agriculture: proceedings. Rio de Janeiro: International Scientific Centre of Fertilizers, 2014. p. 387-389.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to establish correlations among the total N and the SPAD read- ings in Coffea arabica leaves. This study is part of a project that aims to evaluate the agronomic and environmental efficiency of nitrate-based fertilizers compared to conventional nitrogen fertilizers used in the cultivation of coffee.
Palavras-Chave:  Coffee.
Thesagro:  Análise foliar; Café; Fertilizante nitrogenado; Nitrogênio.
Thesaurus NAL:  Nitrogen fertilizers.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/118361/1/2014AA72.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA13772 - 1UPCAA - DD
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