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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  19/12/2023
Data da última atualização:  20/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINS, L. M.; SANTANA, L. R. R. de; MACIEL, L. F.; SOARES, S. E.; FERREIRA, A. C. R.; BIASOTO, A. C. T.; BISPO, E. da S.
Afiliação:  LUCIMARA MIRANDA MARTINS; LIGIA REGINA RADOMILLE DE SANTANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; LEONARDO FONSECA MACIEL, UNIVERSIDADE DO ESTADO DA BAHIA; SERGIO EDUARDO SOARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; ADRIANA CRISTINA REIS FERREIRA, CENTRO DE INOVAÇÃO DO CACAU; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; ELIETE DA SILVA BISPO, CNPMA.
Título:  Phenolic compounds, methylxanthines, and preference drivers of dark chocolate made with hybrid cocoa beans.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 12, n. 4, e22912440782, 2023.
ISSN:  2525-3409
DOI:  https://dx.doi.org/10.33448/rsd-v12i4.40782
Idioma:  Português
Notas:  Disponível em: https://doi.org/10.33448/rsd-v12i4.40782. Acesso em:
Conteúdo:  Abstract: The distinct properties of cocoa beans may be due to their different geographical and genetic origins which lead to chocolates with different characteristics. This study aimed to evaluate dark chocolate samples made with hybrid cocoa cultivated in the Bahia State, Brazil, regarding the composition of bioactive compounds (spectrophotometry, High Performance Liquid Chromatography) and the sensory characteristics (Quantitative Descriptive Analysis-QDA®), and acceptance test). External preference mapping was conducted by first using principal components analysis (PCA) on the QDA data, and then relating consumer preference (overall liking) to this PCA space by regression analysis. Significant differences among the cocoa varieties were found. Chocolate samples that showed lower acceptability also presented higher content of theobromine, caffeine, anthocyanins, and gallic acid which conferred greater intensities of bitterness, astringency, and intense cocoa flavor. Lower levels of methylxanthines, monomeric phenolic compounds, and anthocyanins allowed the highlight of fruity, sweet and caramelized notes, which contributed to greater acceptance of the chocolate samples. Therefore, these characteristics can be recognized as consumer preference drivers (negative and positive, respectively) for the high cocoa chocolates. It seems that higher values of ephicatechin and catechin had no negative contribution to the flavor of the chocolate samples. The findings of this study can ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acceptability; Fine cocoa; Sensory profile.
Thesagro:  Cacau; Composto Fenólico.
Thesaurus Nal:  bioactive compounds.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160073/1/Biasoto-Phenolic-compounds-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17518 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFALCÃO, N.; MOREIRA, A.; COMENFORD, N. B. A fertilidade dos solos de Terra Preta de índio da Amazônia Central. In: TEIXEIRA, W. G.; KERN, D. C.; MADARI, B. E.; LIMA, H. N.; WOODS, W. (Ed.). As terras pretas de índio da Amazônia : sua caracterização e uso deste conhecimento na criação de novas áreas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2009. p. 189-200.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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