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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  30/11/2022
Data da última atualização:  02/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TULIO, R. H.; RACHWAL, M. F. G.; ZANATTA, J. A.; SILVA, K. da; KASCHUK, G.
Afiliação:  RAFAEL HENNEL TULIO; MARCOS FERNANDO GLUCK RACHWAL, CNPF; JOSILEIA ACORDI ZANATTA, CNPF; KRISLE DA SILVA, CNPF; GLACIELA KASCHUK.
Título:  Physical, chemical and microbiological soil attributes influence soil greenhouse gases (GHGs) fluxes in Atlantic Forest and pine (Pinus taeda) plantations in Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Soil Use and Management, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1111/sum.12864
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Forest soils can be sources or sinks of greenhouse gases (GHGs) depending on soil attributes that affect biomass and activity of soil microorganisms involved in GHGs fluxes. In this work, we tested the hypothesis that soil physical, chemical, and microbiological attributes, under different forests ecosystems, affect the soil GHGs [nitrous oxide (N2O), carbon dioxide (CO2) and methane (CH4)] fluxes. The study was carried out in two locations in southern Brazil in 2019, with three experimental plots of 900 m2 in native forests of the Atlantic Forest biome and in loblolly pine (Pinus taeda) plantations. Air samples released from the soil surface were analyzed for concentration and flux of CO2, N2O and CH4. Soil samples were analyzed for chemical attributes, density (Ds), soil microporosity (MiPs), soil macroporosity (MaPs), total porosity (TP), water-filled pore space (WFPS), microbial biomass carbon (MB-C), basal respiration (BR), microbial (qMic) and metabolic (qCO2) quotient and activities of soil urease and ?-glucosidase enzymes. The seasons influenced the CO2 and N2O emissions, probably due to changes in seasonal conditions. However, native forests consumed more CH4 than pine plantations. Meanwhile, the native forests presented soils with lower Ds (average 21.5% lower), more TP (average 12.5% higher) and more moisture (average 33% higher), which improved the microbiological attributes of the soil (20% to 60 % more MB-C, 67% higher urease activity and 30% higher ?-glucosida... Mostrar Tudo
Thesagro:  Pinus Taeda.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58405 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoALVAREZ, I. A.; QUARTAROLI, C. F.; GUIRÃO, A. C.; CISOTTO, M.; PERARO, A. B. Diagnóstico da cobertura vegetal no meio urbano em Campinas. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INVENTÁRIO FLORESTAL, 3., 2014, Manaus. Anais... Brasília, DF: Serviço Florestal Brasileiro, 2014. p. 125.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
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Biblioteca(s):  Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Gado de Leite.
Identificador:  448
Data corrente:  09/05/2002
Data da última atualização:  12/05/2015
Código do título:  5150029
ISSN:  0002-8169
Código CCN:  003029-5
Título e Subtítulo:  AMERICAN DAIRY REVIEW
Título anterior:  AMERICAN MILK REVIEW
Entidade:  Waltt Publishing
Local de publicação:  Mount Morris, Ill., US
Periodicidade:  Mensal
Inicio de publicação:  1965
Coleções da unidade:  Embrapa Gado de Leite
1968/81 30(1,3-9); 31(1,9); 32(9-10); 33(7-12); 36(4-6,9-10,12); 37(4); 38(8-12); 39(1-2,4-12); 40(10-11); 41; 43(1-5)
Classificação: 637.05
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