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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/08/2022 |
Data da última atualização: |
09/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ZUCON, A. R. S.; PEDREIRA, G. Q.; MOTTA, A. C. V.; GOTZ, L. F.; MAEDA, S.; BASSACO, M. V. M.; MAGRI, E.; PRIOR, S. A.; SOUZA, L. C. de P.; OLIVEIRA JUNIOR, J. C. de. |
Afiliação: |
ANA ROSÁRIA SCLIFÓ ZUCON, UFPR; GUILHERME QUARESMA PEDREIRA, UFPR; ANTÔNIO CARLOS VARGAS MOTTA, UFPR; LENIR FÁTIMA GOTZ, ESALQ; SHIZUO MAEDA, CNPF; MARCOS VINÍCIUS MARTINS BASSACO, UNICENTRO; EDERLAN MAGRI, UFPR; STEPHEN ARTHUR PRIOR, USDA-ARS; LUIZ CLAUDIO DE PAULA SOUZA, UFPR; JAIRO CALDERARI DE OLIVEIRA JUNIOR, UFPR. |
Título: |
Piling secondary subtropical forest residue: long-term impacts on soil, trees, and weeds. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Forests, v. 13, 1183, 15 p., 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/f13081183 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract. The objective of this study was to evaluate the long-term effects of piling secondary forest residue (after 3 decades) on soil chemical properties, growth, and nutrition of Pinus taeda and weeds at three locations. After secondary forest removal and residue piling, areas were cultivated with P. taeda (22 years), followed by eucalyptus (7 years), and returned to P. taeda. At 2 years of age, tree height and needle-nutrient levels of ongoing P. taeda from areas influenced by residue piling and areas outside the piling zone were evaluated. Biomass and nutrient levels of herbaceous and shrub weeds, NDVI indices (via a drone), and soil chemistry were also evaluated. Residue-piled areas displayed a decrease in soil pH and an increase in available soil P and K. Although herbaceous and shrub-weed biomass increased 2.5 to 10 times in residue-piling areas, this did not compromise pine growth. While residue piling had little impact on the nutritional status of pine and weeds, NDVI values indicated greater plant growth in piling areas. In general, the long-term effect of residue piling was an important factor associated with the large variation in tree growth and weed incidence after 3 decades. |
Palavras-Chave: |
Forest planting; Management of forest residue; Nutritional effect; Resíduos. |
Thesagro: |
Pinus Taeda. |
Thesaurus Nal: |
Solanum mauritianum. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145365/1/Forests-2022-PilingSecondarySubtropicalForestResidue.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/08/2001 |
Data da última atualização: |
22/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
LEAO, P. C. de S.; SOARES, J. M. |
Afiliação: |
PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; JOSE MONTEIRO SOARES, CPATSA. |
Título: |
A viticultura no Semi-Árido brasileiro. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2000. |
Páginas: |
368 p. |
Descrição Física: |
il. |
ISBN: |
857405-003-2 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Histórico da videira; Caracterização social e econômica da videira; Exigências climáticas da cultura da videira; Principais variedades; Melhoramento genético da videira; Implantação do pomar e manejo da cultura; Aspectos fisiológicosda videira irrigada; Irrigação da cultura da videira; Nutrição e adubação da videira; Mecanização agrícola, manejo e conservação de solo; Pragas da videira e alternativas de controle; Principais doenças da videira e alternativas de controle; Colheita, manuseio pós-colheita e qualidade mercadológica de uvas de mesa. |
Palavras-Chave: |
Cultivo; Melhoramento genético; Uva sem semente; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Doença; Irrigação; Melhoramento Genético Vegetal; Nutrição; Uva; Variedade; Viticultura. |
Thesaurus NAL: |
Disease control; Grapes; Irrigation; Nutrition; Plant breeding; Seedless varieties; Varieties. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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