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Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  22/05/2023
Data da última atualização:  29/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, L. M. A.; ALVES FILHO, E. G.; MARTINS, R. M.; OLIVEIRA, J. D. J.; VIDAL, C. S.; OLIVEIRA, L. A. de; BRITO, E. s. de.
Afiliação:  LORENA MARA A. SILVA, CNPAT; ELENILSON G. ALVES FILHO, UFC; ROBSON M. MARTINS, UFC; WILLYANE J. D. J. OLIVEIRA, UFC; CRISTINE S. VIDAL, UFC; LUCIANA A. DE OLIVEIRA, CNPMF; EDY S. DE BRITO, CNAT.
Título:  NMR-based metabolomic approach for evaluation of the harvesting time and cooking characteristics of different cassava genotypes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, n. 11, 1651, p. 1-12, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods11111651
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava is an important staple food for low-income countries. However, its cooking characteristics are especially affected by genotype. In this study, two groups of genotypes, namely hard to cook (HTC) and easy to cook (ETC), were harvested at different times (9 and 15 months), and evaluated by NMR coupled to chemometrics. Additionally, lignin of these materials was studied by 1H-13C HSQC NMR. The carbohydrates were the most important class of compounds to differentiate the cassava genotypes. The correlation of NMR with cooking time and starch content showed that the higher content of primary metabolites, mostly glucose, can be associated with longer cooking times and reduction of starch, corroborating the metabolic pathways analysis. Furthermore, it was observed that the lignin from cell walls did not differentiate the cooking performance of the genotypes.
Palavras-Chave:  Alimentação animal; Alimentação humana; Análise de via; Análise Estatística Multivariada; Animal food; Cassava genotypes; Cooking time; Gene resistance; Genótipos de mandioca; Human food; Manihot esculenta Crantz; Multivariate statistical analysis; NMR; Nuclear Magnetic Resonance; Pathway analysis; Productivity; Ressonância Magnética Nuclear; Tempo de cozimento; Vegetal Raw Material.
Thesagro:  Análise Estatística; Lignina; Mandioca; Matéria Prima Vegetal; Melhoramento Vegetal; Produtividade; Resistência Genética.
Thesaurus Nal:  Cassava; Lignin; Plant breeding.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT10 - 1UPCAP - DD
CNPMF33862 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  06/11/2013
Data da última atualização:  18/07/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SHOCK, C. C.; PINTO, J. M.; LAUBACHER, T. A.; ROSS, R. D.; MAHONY, A. C.; KREEFT, H.; SHOCK, B. M.
Afiliação:  JOSE MARIA PINTO, CPATSA.
Título:  Survival of Escherichia coli on onion during field curing and packout.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: SHOCK, C. C. (Ed.). Preliminary studies on Escherichia coli and onion. Ontário: Oregon State University, Malheur Experiment Station, 2013.
Páginas:  p. 18-27.
Descrição Física:  (OSU. Special Report, Ext/CrS, 148).
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Food and Drug administration has expressed concern that Onions (Allium cepa) irrigated with water contaminated with high rates of Escherichia coli could harbor E. coli on their surface or interior. On the other hand, since onions contain antimicrobial compounds and field conditions may not be conducive to E. coli survival, the E. coli population on the surface of onions might become negligible through the course of field curing. Further, the relationship between the E. coli in the irrigation water to the E. coli on onion bulbs after field curing, harvest, and packout has not been studied. To determine if E. coli should be of concern in onion production, we sought to measure the die-off of E. coli on onions between the last irrigation and harvest and the presence of E. coli on onions after packout. Well water was tested and had no E. coli; ditch water intentionally run across a pasture prior to use had 218 to > 2400 MPN of E. coli/100ml. Onions were sampled from those furrow irrigated (ditch water) and those drip irrigated (well water) starting at lifting 3 September 2013 for four consecutive weeks. At 0 and 28 days after lifting, both interior and exterior of the onions were tested for E. coli. At 7, 14, and 21 days after lifting, only the exterior of the onions was tested. None of the onions contained E. coli internally at 0 or 28 days after lifting. At lifting E. coli was present on the exterior of both the drip and furrow irrigated onions and seemed to be largely unre... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Onion.
Thesagro:  Allium Cepa; Bactéria; Cebola; Contaminação; Escherichia Coli; Irrigação.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160938/1/Pinto-2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA51072 - 1UPCPL - DD
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