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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
07/11/2013 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALVARES, V. de S.; HAVERROTH, M.; FELISBERTO, F. A. V.; MADRUGA, A. L. S. |
Afiliação: |
VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; MOACIR HAVERROTH, CPAF-AC; FRANCISCO ALVARO VIANA FELISBERTO, CPAF-AC; AILSON LUIZ SUDAN MADRUGA, CPAF-AC. |
Título: |
Caracterização físico-química de farinhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) dos povos indígenas Kaxinawá. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 15., 2013, Salvador. Inovação e sustentabilidade: da raiz ao amido: trabalhos apresentados. Bahia: SBM, 2013. |
Páginas: |
p. 791-795. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A produção de farinha na TI Kaxinawá de Nova Olinda é feita pelas famílias, cada qual produzindo o suficiente para seu próprio consumo sempre que considerem necessário e tenham matéria-prima adequada e suficiente para a produção de farinha. Não há produção para comercialização fora da TI. O processo de produção é bastante simples e pode ser de dois tipos: a partir da raiz ralada, prensada e torrada; ou a chamada farinha puba, que consiste em deixar as raízes de molho na água até amolecerem, seguido de prensagem e torração. Dessa forma, o objetivo deste trabalho foi caracterizar as farinhas de mandioca produzidas na TI Kaxinawá de Nova Olinda. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia occidental; Amazônia Ocidental; Calidad de los alimentos; Conhecimento tradicional; Conocimiento tradicional; Feijó (AC); Harina de yuca; Propiedades fisicoquímicas; Terra Indígena Kaxinawá de Nova Olinda (TIKNO); Western amazon. |
Thesagro: |
Agricultura de Subsistência; Farinha; Mandioca; Manihot esculenta; Propriedade físico-química; Qualidade. |
Thesaurus Nal: |
Cassava flour; Food quality; Indigenous knowledge; Physicochemical properties; Subsistence farming. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/158671/1/24736.pdf
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Marc: |
LEADER 02087nam a2200421 a 4500 001 1970764 005 2023-11-16 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALVARES, V. de S. 245 $aCaracterização físico-química de farinhas de mandioca (Manihot esculenta Crantz) dos povos indígenas Kaxinawá.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 15., 2013, Salvador. Inovação e sustentabilidade: da raiz ao amido: trabalhos apresentados. Bahia: SBM$c2013 300 $ap. 791-795. 520 $aA produção de farinha na TI Kaxinawá de Nova Olinda é feita pelas famílias, cada qual produzindo o suficiente para seu próprio consumo sempre que considerem necessário e tenham matéria-prima adequada e suficiente para a produção de farinha. Não há produção para comercialização fora da TI. O processo de produção é bastante simples e pode ser de dois tipos: a partir da raiz ralada, prensada e torrada; ou a chamada farinha puba, que consiste em deixar as raízes de molho na água até amolecerem, seguido de prensagem e torração. Dessa forma, o objetivo deste trabalho foi caracterizar as farinhas de mandioca produzidas na TI Kaxinawá de Nova Olinda. 650 $aCassava flour 650 $aFood quality 650 $aIndigenous knowledge 650 $aPhysicochemical properties 650 $aSubsistence farming 650 $aAgricultura de Subsistência 650 $aFarinha 650 $aMandioca 650 $aManihot esculenta 650 $aPropriedade físico-química 650 $aQualidade 653 $aAcre 653 $aAmazonia occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aCalidad de los alimentos 653 $aConhecimento tradicional 653 $aConocimiento tradicional 653 $aFeijó (AC) 653 $aHarina de yuca 653 $aPropiedades fisicoquímicas 653 $aTerra Indígena Kaxinawá de Nova Olinda (TIKNO) 653 $aWestern amazon 700 1 $aHAVERROTH, M. 700 1 $aFELISBERTO, F. A. V. 700 1 $aMADRUGA, A. L. S.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
08/01/2013 |
Data da última atualização: |
20/09/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
MOUTINHO, V. H. P.; LIMA, J. T.; AGUIAR, J. O. R. de; NOGUEIRA, M. G. de O. |
Afiliação: |
VITOR HUGO PEREIRA MOUTINHO, UFOPA; JOSÉ TARCISIO LIMA, UFLA; OSMAR JOSÉ ROMEIRO DE AGUIAR, CPATU; MARIANA GONÇALVES DE OLIVEIRA NOGUEIRA, UFLA. |
Título: |
Scientific determination and wood anatomical features of species know in Brazilian Amazonia as matá-matá (Eschweilera spp.). |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Ciências Agrárias, Belém, PA, v. 55, n. 2, p. 134-141, abr./jun. 2012. |
DOI: |
http://dx.doi.org10.4322/rca.2012.044 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Despite the large diversity, logging on Brazilian Amazon is restricted to a small number of species. On relating the local biodiversity to the density, region of occurrence and logging of traditional species, we verified the increment of their shortage. One way to minimize this problem is by introducing new species in the market. Based on these considerations, we sought to identify in the field, woods known as matá-matá (Eschweilera Mart. Ex DC. ? Lecythidaceae) of high frequency in the Brazilian Amazon. For this, eleven trees were collected for scientific identification, and for anatomical, physical and chemical analyses. During the identification, we verified the presence of six species (Eschweilera amazonica, Eschweilera coriacea, Eschweilera grandiflora, Eschweilera idatimon, Eschweilera ovata and Eschweilera sp.) which may be identified in the forest by their rytidomes and live bark characteristics. By organoleptic properties, we grouped the woods into three groups with distinct colours, which permitted the identification of two species by their characteristics of taste and smell. Macroscopically, all woods seemed similar, while microscopically, the species presented few differences which made their partial separation possible. |
Palavras-Chave: |
Anatomia da madeira; Mata-mata. |
Thesagro: |
Floresta Tropical; Identificação. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/73373/1/441-2329-1-PB.pdf
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Marc: |
LEADER 02007naa a2200229 a 4500 001 1944399 005 2016-09-20 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org10.4322/rca.2012.044$2DOI 100 1 $aMOUTINHO, V. H. P. 245 $aScientific determination and wood anatomical features of species know in Brazilian Amazonia as matá-matá (Eschweilera spp.). 260 $c2012 520 $aDespite the large diversity, logging on Brazilian Amazon is restricted to a small number of species. On relating the local biodiversity to the density, region of occurrence and logging of traditional species, we verified the increment of their shortage. One way to minimize this problem is by introducing new species in the market. Based on these considerations, we sought to identify in the field, woods known as matá-matá (Eschweilera Mart. Ex DC. ? Lecythidaceae) of high frequency in the Brazilian Amazon. For this, eleven trees were collected for scientific identification, and for anatomical, physical and chemical analyses. During the identification, we verified the presence of six species (Eschweilera amazonica, Eschweilera coriacea, Eschweilera grandiflora, Eschweilera idatimon, Eschweilera ovata and Eschweilera sp.) which may be identified in the forest by their rytidomes and live bark characteristics. By organoleptic properties, we grouped the woods into three groups with distinct colours, which permitted the identification of two species by their characteristics of taste and smell. Macroscopically, all woods seemed similar, while microscopically, the species presented few differences which made their partial separation possible. 650 $aAmazonia 650 $aFloresta Tropical 650 $aIdentificação 653 $aAnatomia da madeira 653 $aMata-mata 700 1 $aLIMA, J. T. 700 1 $aAGUIAR, J. O. R. de 700 1 $aNOGUEIRA, M. G. de O. 773 $tRevista de Ciências Agrárias, Belém, PA$gv. 55, n. 2, p. 134-141, abr./jun. 2012.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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