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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  25/07/2014
Data da última atualização:  25/07/2014
Autoria:  FONSECA, A. S. da.
Título:  Estudo etiológico e epidemiológico da morte de pastagem em Rondônia.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Porto Velho, Ro, 2014
Páginas:  29p
Descrição Física:  Monografia apresentada ao curso de graduação em Ciências Biológicas da Facudade São Lucas.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O setor pecuário tem elevada importância para Rondônia, fazendo do Estado o maior produtor da Região Norte e um dos maiores produtores de carnes do Brasil.Esta produção está fortemente amaparada nas pastagens de capim marandu, espécies amplamente cultivada no Brasil.
Palavras-Chave:  Antibiograma; Brachiaria brizanth; Controle alternativo.
Thesagro:  Panicum Maximum; Rhizoctonia Solani.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RO17126 - 1ADDTS - PPTS-01/14TS-01/14
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  06/07/2012
Data da última atualização:  20/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; OLIVEIRA, J. B. de; OLIVEIRA, G. G. de; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  Ana Julia de Brito ARAÚJO, Federal Institute of Education Science and Technology of Pernambuco, Brazil; Regina VANDERLINDE, UCS; Juliane Barreto de OLIVEIRA, State University of Bahia, Juazeiro-BA; Gildeilza Gomes de OLIVEIRA, CPATSA (BOLSISTA); ALINE CAMARAO TELLES BIASOTO, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV /CPATSA.
Título:  Aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines from Brazil.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRES DES TERROIRS VITIVINICOLES, 9., 2012, Bourgogne. Actés... Bourgogne: Université de Bourgogne, 2012.
Páginas:  p. 6-9.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The production of fine wines in the Sub-middle of the São Francisco River Valley, Northeast of Brazil, is relatively recent, about twenty-five years ago. This region presents different characteristics, with a tropical semiarid climate, in a flat landscape. Presenting high annual average temperature, solar radiation and water in abundance for irrigation, it?s possible the scaling the grape harvests for winemaking throughout the year, allowing to obtain until two harvests per year. Several factors may affect the aromatic compounds in wines, such as viticulture practices, climatic conditions, cultivars and winemaking process. This study aimed to evaluate the aromatic stability of Syrah and Petit Verdot tropical wines elaborated in two different periods in the year. The grapes were harvested in the first and second semesters of 2009, in June and November. The wines were elaborated and then, they were bottled and analyzed in triplicate, thirty days and one year after bottling, by gas chromatography with ionization detector flame (GC-FID), to evaluate the profile and the stability of the aroma compounds. Principal component analysis was applied to discriminate between wine samples and to find the compounds responsible by the variability. The results showed that Syrah and Petit Verdot tropical wines presented different responses, for stability of higher alcohols, esters and carboxylic acids.
Palavras-Chave:  Estabilidade aromática; Petit Verdot; Syrah; Vinho tropical.
Thesagro:  Análise organoléptica; Enologia; Uva; Variedade; Vinho.
Thesaurus NAL:  Grapes.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130929/1/49584.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147367/1/aromatic-stability.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV13972 - 1UPCAA - DDOnline
CPATSA49584 - 1UPCAA - PP0081000810
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