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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  27/12/2012
Data da última atualização:  27/12/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MIOTTO, A.; MOSER, G. R. Z.; MELO, G. W. de.
Afiliação:  Gustavo Brunetto, UFSC; GUSTAVO TRENTIN, CPPSUL; Carlos Alberto Ceretta, UFSM; Eduardo Girotto, UFSM; Felipe Lorensini, UFSM; Alcione Miotto, UFSM; Glaucia Regina Zaferi Moser, UFSM; George Wellington de Melo, Embrapa Uva e Vinho.
Título:  Use of the SPAD-502 in estimating nitrogen content in leaves and grape yield in grapevines in soils with different texture.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  American Journal of Plant Sciences, Irvine, v. 3, n. 11, p. 1546-1561, Nov. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The SPAD reading may be used in estimating total nitrogen content (N) in leaves and even in estimating grape yield in grapevines. The objective of this study was to estimate total N content in leaves and grape yield using the SPAD-502 in grapevines submitted to nitrogen fertilization in soils with clayey and sandy texture. In 2008, two experiments were installed in the Southern region of Brazil. In experiment 1, Cabernet Sauvignon grapevines were planted in a soil with clayey texture and with application of 10, 20, 40 and 80 kg·N·ha−1·year−1. In experiment 2, Cabernet Sauvignon grape- vines were planted in a soil with sandy texture and with the application of 0, 10, 15, 20, 40, 80 and 120 kg·N·ha−1·year−1. In the grapevines of the two experiments and during the period from 2008 to 2010, SPAD readings were made on leaves throughout the flowering period and at change in color of the berries using the portable chlorophyll meter Mi- nolta-SPAD-502. The leaves were collected, dried, ground and submitted to analysis of the total N content. In addition, grape yield per hectare was evaluated. The SPAD-502 readings estimated the total N content in flowering and at change in color of the berries in the Cabernet Sauvignon grapevines grown on soils with clayey texture and sandy texture, es- pecially in the first year of evaluation. However, the precision of the SPAD-502 readings is low, with there being no relationship between the SPAD-502 readings and grape yiel... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  SPAD-502.
Thesagro:  Análise foliar; Estimativa; Nitrogênio; Nutrição vegetal; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72817/1/TrentinAJPS.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV14255 - 1UPCAP - DDOnline
CPPSUL12756 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  13/12/2007
Data da última atualização:  26/08/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MACIEL, E. M.; PESCADOR, F. S.; HOFF, R.
Afiliação:  ERICK MELLO MACIEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; FEMANDA SANTOS PESCADOR, COMPANHIA RIOGRANDENSE DE SANEAMENTO; ROSEMARY HOFF, CNPUV.
Título:  Estudo das possibilidades de monitoramento da qualidade da água por meio de detenção de macrófitas aquáticas e/ou algas em reservatórios para abastecimento público utilizando técnicas de sensoriamento remoto.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 5., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 1., 2007, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 59.
Série:  (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 63).
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Conteúdo:  A qualidade da água bruta de um manancial dependerá, invariavelmente, dos fatores que exercem influência sobre a bacia hidrográfica. O planejamento e a operação racional de sistemas de abastecimento influem na qualidade da água, especialmente aquelas relacionadas à eutrofização e ao desenvolvimento de algas, especialmente quando se trata de ambientes lênticos.
Palavras-Chave:  Anais; CNPUV; IC; Iniciação cientifica; Macrófita; Monitoramento.
Thesagro:  Água; Alga; Qualidade; Recurso Hídrico; Sensoriamento Remoto.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/542188/1/9155.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV9155 - 1UMTRA - DDFL00486CNPUV
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