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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/02/2017
Data da última atualização:  09/10/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JUNQUEIRA, J. R. de J.; LIMA JÚNIOR, F. A. de; FERNANDES, G. S.; PAES, M. C. D.; PEREIRA, J.
Afiliação:  JOÃO RENATO DE JESUS JUNQUEIRA, Universidade Federal de Lavras; FAUSTO ALVES DE LIMA JUNIOR, Universidade Federal de Lavras; GISELE SOUZA FERNANDES, Universidade Federal de Lavras; MARIA CRISTINA DIAS PAES, CNPMS; JOELMA PEREIRA, Universidade Federal de Lavras.
Título:  Proximate composition and technological characteristics of dry pasta incorporated with micronized corn pericarp.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Revista Caatinga, Mossoró, v. 30, n. 2, p. 496-502, abr./jun. 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pastas are generally accepted all over the world, mainly because they are versatile, cheap and easy-to-prepare. They are not nutritionally balanced, since they provide mainly carbohydrates. As a result of this, it is important to use ingredients which could improve the nutritional deficiencies, without affecting the technological and sensorial characteristics. This study evaluated the effect of using wheat semolina and micronized corn pericarp (MCP), on the proximate composition, cooking quality and color of spaghetti type pasta. Spaghetti pasta was produced using wheat semolina with the incorporation of micronized corn pericarp, at levels of 0, 10, 20 and 30%. There were no significant differences (p > 0.05) between the formulated samples with regards to the contents of moisture and lipid, cooking time, weight gain and volume increase. As observed, supplementation with micronized corn pericarp presented significant difference on the contents of proteins, minerals, dietary fiber and solid soluble loss of the spaghetti pasta (p < 0.05). With increase in micronized corn pericarp concentration, the color difference became accentuated. The use of MCP appears to be viable, providing a nutritionally enriched product without further impairment on pasta quality.
Palavras-Chave:  Massa alimentícia; Pericarpo micronizado; Semolina de trigo.
Thesagro:  Fibra; Milho.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154638/1/Proximate-composition.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27641 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  28/03/2005
Data da última atualização:  04/07/2013
Autoria:  CUENCA, M. A. G.; NAZÁRIO, C. C.
Afiliação:  MANUEL ALBERTO GUTIERREZ CUENCA, CPATC.
Título:  Comportamento da cocoicultura nos tabuleiros costeiros paraibanos: sua evolução entre 1990 e 2002.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2004.
Páginas:  26 p.
Descrição Física:  il.
Série:  (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Documentos, 67).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Evolução histórica da produção. Comportamento da produção de côco no Estado e nos Tabuleiros Costeiros Paraibanos entre 1990 e 2002. Comportamento da área colhida com côco no Estado e nos Tabuleiros Costeiros Paraibanos entre 1990 e 2002. Comportamento do rendimento da cocoicultura no Estado e nos Tabuleiros Costeiros Paraibanos entre 1990 e 2002.
Palavras-Chave:  1; 2; 3; Brasil; Coco-Evolução histórica; Coco-Produção; Coco-Tabuleiros costeiros; Coconut; Evolução; Evolução histórica; Paraíba; Tabuleiros costeiros; Tabuleiros Costerios.
Thesagro:  Coco; Economia; Produção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/85495/1/CPATC-DOC.-67-04.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC18880 - 1UMTFL - PPFL4956FL4956a
CPATC18880 - 2UMTFL - PPFL4956FL4956b
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