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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  16/03/2011
Data da última atualização:  15/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MITTELMANN, A.; MIRANDA FILHO, J. B. de; NASS, L. L.; LIMA, G. J. M. M. de; KLEIN, C. H.; SILVA, R. M. da.
Afiliação:  ANDREA MITTELMANN, CNPGL; JOSÉ BRANCO DE MIRANDA FILHO, USP/ESALQ; LUCIANO LOURENCO NASS, SRI; GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA; CLAUDETE HARA KLEIN, CNPSA; RICARDO MACHADO DA SILVA, Universidade de Taubaté.
Título:  Quantitative variation for grain quality in Brazilian maize populations.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, v. 68, n. 1, p. 50-56, 2010.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S0103-90162011000100008
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Development of maize (Zea mays L.) cultivars with high grain protein and oil concentrations and an appropriate amino acid composition, without losses in grain yield, represents a challenge in breeding programs. The objective of this work was to study the nutritional quality of ten Brazilian maize populations evaluated in three environments. A randomized block design with six replications was used. Ear yield and the concentrations of protein, oil, serine, glutamic acid, alanine, leucine, tyrosine and phenylalanine were evaluated. Individual and combined analyses of variance were performed. Populations diverged for most of the traits. Environmental effects influenced variation for most of the traits, unlike genotype-environment interaction, allowing the selection on the average of environments. Positive association exists among protein and most of the amino acids, when considered on a dry matter basis and there is no association between nutritional quality and yield; therefore, the development of cultivars that are superior for both traits is expected to be feasible.
Palavras-Chave:  Aminoácidos; Qualidade nutricional.
Thesagro:  Melhoramento; Proteína.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42307/1/Scie-Agri-v68n1a08.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL17999 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBEZERRA, V. S. Composição físico-química de macaxeiras no Estado do Amapá. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Resumos. Campinas: SBCTA, 2005.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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