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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/05/2023
Data da última atualização:  14/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CHAVES, A. C. S. D.; TELES, A. S. C.; ROSENTHAL, A.; BRAGANÇA, I.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; MESQUITA, P.
Afiliação:  ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA; ALINE SOARES CASCAES TELES, INT; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ISABELLE BRAGANÇA, Centro Universitário Estadual da Zona Oeste; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; PEDRO MESQUITA, Centro Universitário Estadual da Zona Oeste.
Título:  Impact of bacterial nanocellulose on the physical properties of a lowfat ice cream.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Oral 157624. Eixo temático Novos processos e ingredientes. CIPCA.
Conteúdo:  Ice cream is one of the most consumed foods all over the world, it is widely appreciated, and in general, it has high amount of fat and sugars. Diets with high fat intakes have been related to different diseases such as high blood cholesterol levels, obesity, and diabetes and heart problems. Therefore many researches are directed to reduce the fat content of food products. One of the main trends in ice cream production is the reduction of fat content to guarantee greater healthiness. However, the fat has a vital role on the flavor (the richness), structure, texture and it is associated with its resistance to melting. In this sense, the biopolymer bacterial nanocellulose (BNC) has an excellent potential for partial fat replacement in ice cream due to the network formed with a high water retention that causes the mouthfeel of fat. The BNC has physical and chemical interactions which results in high water holding capacity and in the stabilization of emulsions (oil in water). Given the above, the objective of the present study was to evaluate the effect of replacing fat by BNC on the melting rate and in the overrun. To evaluate melting resistance, a new mathematical model was proposed to analyze the effect of BNC on ice cream properties. Different concentrations of BNC (0.05 ? 0.5%) were used to replace fat (0 - 10%) using a 22 factorial experimental design with a central point. Subsequent, the optimization by desirability function was used to maximize the overrun and minimize t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ice cream quality; Mathematical modeling; Nanocellulose.
Thesaurus Nal:  Low fat ice cream.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA15506 - 1UPCRA - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. M. P.; NAIME, J. M.; SILVA, A. M.; MELLO, S. Análise granulométrica por raios gama. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 1997. não paginado. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Boletim de Pesquisa, 5).
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBORBA, T. C. de O.; BRONDANI, R. P. V.; BRESEGHELLO, F.; COELHO, A. S. G.; MENDONÇA, J. A.; RANGEL, P. H. N.; BRONDANI, C. Association mapping for yield and grain quality traits in rice (Oryza sativa L.). Genetics and Molecular Biology, v. 33, n. 3, p. 515-524, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGRISOLIA, C. K.; OLIVEIRA-FILHO, E. C.; RAMOS, F. R.; LOPES, M. C.; MUNIZ, D. H. F.; MONNERAT, R. G. Acute toxicity and cytotoxicity of Bacillus thuringiensis and Bacillus sphaericus strains on fish and mouse bone marrow. Ecotoxicology, London, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBURLE, M. L.; BOWEN, W. T.; PEREIRA, J.; SUHET, A. R.; RESCK, D. V. S.; PERES, J. R. R. Reciclagem de nutrientes por leguminosas cultivadas no periodo da seca em dois solos de cerrado. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1990. 4p. (EMBRAPA-CPAC. Pesquisa em Andamento, 50).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoGAZZIERO, D. L. P.; ADEGAS, F. S.; VOLL, E.; CERDEIRA, A. L.; MATALO, M.; KARAM, D.; VARGAS, L.; OSIPE, R. Efeitos da deriva da pulverização de glifosato em soja convencional. In: CONGRESO DA SOCIEDAD ESPAÑOLA DE MALHERBOLOGIA, 12.; CONGRESO DA ASOCIATION LATINOAMERICANA DE MALEZAS, 19.; CONGRESO IBERICO DE CIENCIAS DE LAS MALEZAS, 2.; 2009, Lisboa. Herbologia e biodiversidade numa agricultura sustentável. [Anais...]. Lisboa: Instituto Superior de Agronomia, 2009. v. 2, p. 855-858, ref. 3 C.67. Editado por Edite de Sousa, Isabel Calha, Ilídio Moreira, Ana Monteiro, Leandra Rodrigues, João Portugal, Teresa Vasconcelos.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANCHES, N. F. Pragas. In: SANCHES, N. F.; MATOS, A. P. de. Abacaxi: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 2. ed. rev. e atual. Brasília, DF: Embrapa, 2013 196 p.il. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, M. E. B.; SIHLER, W.; AZEVEDO, F. I.; RIBEIRO, Z. M. A.; SOUSA, M. L.; PEGORARO, R. A. Vírus isolado da lagarta do trigo tem potencial para controle da praga. In: SANTOS, M. G. B. dos. (Org). Artigos técnicos divulgados na mídia: coletânea 2007. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2007. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 244). Publicado em 01/06/2007 e 01/01/2007. Disponível em: Ciência e Cultura, cienciaculturanr262a. Disponível também em: Agrolink, agrolink040107; Portal do Agronegocio, portagronegocio080107; Zoonews, zoonews010107.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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