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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  23/05/2022
Data da última atualização:  23/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIANA, M. T. R.; AZEVEDO, H. P. A. de; PEREIRA, F. A. C.; CARVALHO, M. A. de F.; GUIMARÃES, R. J.
Afiliação:  MARIANA THEREZA RODRIGUES VIANA, UFLA; HARIANNA PAULA ALVES DE AZEVEDO, UFLA; FERNANDA APARECIDA CASTRO PEREIRA, UFLA; MILENE ALVES DE FIGUEIREDO CARVALHO, CNPCa; RUBENS JOSÉ GUIMARÃES, UFLA.
Título:  Coffee genotypes morphophysiological adaptation under coffee leaf rust biotic stress.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Coffee Science, v. 16, e161949, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The identification of morphophysiological traits responsible for a better plant behavior when infected is useful for cultivar selection, and become crucial for breeding. We investigated the morphophysiological behavior of coffee genotypes before and after inoculation with the pathogen Hemileia vastatrix, causal agent of coffee rust. With multivariate techniques we identified the characteristics that most contribute to total genetic divergence of the genotypes. Ten genotypes of Coffea arabica from the Germplasm Bank of Coffee from Minas Gerais were sown in a nursery and then take to a greenhouse with controlled temperature and humidity. After one month of acclimatization, the artificial inoculation with the fungus H. vastatrix was carried out. The anatomical and physiological evaluations were performed 1 day before inoculation and 160 days after inoculation. When the first symptom emerged, plants were evaluated according to a descriptive scale for coffee rust. We observed significant differences in rust severity and ostiole opening between genotypes. Different groups were formed by the K-means method, based on morphophysiological characteristics. This shows that genetic variability exists between the coffee genotypes evaluated before and after inoculation with the pathogen. The most important characteristics that contributed to the total genetic divergence were xylem vessel diameter and stomatal conductance. In conclusion, inoculation with H. vastatrix caused a change in coff... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Estresse biótico.
Thesagro:  Café; Ferrugem; Folha; Genótipo; Morfologia Vegetal.
Thesaurus Nal:  Coffea arabica var. arabica.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143372/1/Coffee-genotypes-morphophysiological.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1602 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  12/11/2014
Data da última atualização:  06/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  TODISCO, K. M.; CASTRO-ALVES, V. C.; GARRUTI, D. dos S.; COSTA, J. M. C. da; CLEMENTE, E.
Afiliação:  KATIELI MARTINS TODISCO, USP - Depto. de Tecnologia e Engenharia de Alimentos; VICTOR COSTA CASTRO-ALVES, UFC - Depto. de Farmácia; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; JOSÉ MARIA CORREIA da COSTA, UFC - Depto. de Tecnologia de Alimentos; EDMAR CLEMENTE, Universidade Estadual de Maringá - Depto. Química.
Título:  The use of headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) to assess the quality and stability of fruit products: an example using red mombin pulp (Spondias purpurea L.).
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 19, n. 10, p. 16851-16860, 2014.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cromatografia em fase gasosa; Fruit powder; Frutas em pó; Headspace solid-phase microextraction; Perfil de voláteis; Spary-drier; Spray de cabelo; Volatiles profile.
Thesaurus NAL:  gas chromatography.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111482/1/ART14036.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT14330 - 1UPCAP - DDSP 056422014.05642
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