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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  08/07/2019
Data da última atualização:  21/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MICHEREFF, M. M.; MAGALHÃES, D. M.; HASSEMER, M. J.; LAUMANN, R. A.; ZHOU, J.-J.; RIBEIRO, P. E. de A.; VIANA, P. A.; GUIMARAES, P. E. de O.; SCHIMMELPFENG, P. H. C.; BORGES, M.; PICKETT, J. A.; BIRKETT, M. A.; BLASSIOLI-MORAES, M. C.
Afiliação:  Mirian F. F. Michereff; Diego M. Magalhães; Marla J. Hassemer; RAUL ALBERTO LAUMANN, Cenargen; Jing-Jiang Zhou; PAULO EDUARDO DE AQUINO RIBEIRO, CNPMS; PAULO AFONSO VIANA, CNPMS; PAULO EVARISTO DE O GUIMARAES, CNPMS; Pedro H. C. Schimmelpfeng; MIGUEL BORGES, Cenargen; John A. Pickett; Michael A. Birkett; MARIA CAROLINA BLASSIOLI MORAES, Cenargen.
Título:  Variability in herbivore-induced defence signalling across different maize genotypes impacts significantly on natural enemy foraging behaviour.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Pest Science, v. 92, p. 723-736, 2019.
DOI:  10.1007/s10340-018-1033-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  'Smart' plants that release volatile defence compounds in response to pest damage, and which recruit beneficial natural enemies, offer an opportunity for exploiting biological control in future crop protection strategies. Using six maize genotypes, Zapalote Chico (?landrace?), Mirt2A, Sintético Spodoptera (SS), L3, and two commercial hybrids BRS 4103 and BRS 1040, the aim of this work was to evaluate maize responses to larval damage from the fall armyworm Spodoptera frugiperda, a major maize pest in Brazil, and the ability of the egg parasitoid Telenomus remus to respond to HIPVs induced by S. frugiperda damage. Y-tube olfactometer bioassays with T. remus showed preferential responses to the S. frugiperda-induced volatiles of SS and BRS 4103 compared to constitutive volatiles of the same genotypes, but to none of the other genotypes tested. Chemical analysis of maize volatile extracts showed that SS produced more volatile compounds in response to S. frugiperda damage, followed by BRS 4103. In addition, higher levels of mono, homo-, or sesquiterpenes, together with green leaf volatiles (GLVs) were the most attractive blend for T. remus; however, there was no attraction when only GLVs were produced in higher levels. In summary, these results show that volatile defence signalling produced by maize plants due to S. frugiperda damage varies significantly depending on maize genotype and this variability influences T. remus foraging behaviour.
Thesagro:  Genótipo; Inimigo Natural; Milho.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN37772 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  13/09/2023
Data da última atualização:  29/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S.
Afiliação:  LIVIA BISCHOF PIAN, Association SFCOLAB - Collaborative Laboratory for Digital Innovation in Agriculture, Torres Vedras, Portugal; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIS LOURO BERBARA, UFRRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; JOSÉ BARBOSA JUNIOR, UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB.
Título:  Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and v... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bokashi; Effective microorganism; Fermentation pathways.
Thesagro:  Fermentação; Fertilizante; Solo.
Thesaurus NAL:  Fermentation; Organic fertilizers; Soil quality.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB42183 - 1UPCAP - DD
CTAA15548 - 1UPCAP - DD
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