|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
07/12/2012 |
Data da última atualização: |
01/04/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, T. C. de; KRZYZANOWSKI, F. C.; OHLSON, O. de C.; PANOBIANCO, M. |
Afiliação: |
UFPR; FRANCISCO CARLOS KRZYZANOWSKI, CNPSO; OSVALDO DE CASTRO OHLSON, CLASPAR; MARISTELA PANOBIANCO, UFPR. |
Título: |
Improved assessment of wheat seeds vigor. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 36, n. 6, p. 608-614, nov./dez. 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The tetrazolium test is widely used for seed vigor assessment of various plant species. For wheat, however, there is no methodology specifically recommended. This study aimed at determining an efficient procedure to evaluate vigor of wheat seeds by this test; besides allowing the establishment of seed quality classes. Thus, four different wheat seed lots were assessed by determining the moisture content and through tests of germination, accelerated aging, and field seedling emergence. The following methodologies were assessed: 1) longitudinal bisection of seed, with subsequent placement of the two halves on filter paper moistened with a 1.0% tetrazolium solution, at 30º C, for 2 h; 2) longitudinal bisection, with subsequent immersion of one seed half into a 1.0% tetrazolium solution, at 30º C, for 3 h; and 3) longitudinal bisection, with subsequent immersion of one seed half into a 0.075% tetrazolium solution, at 40º C, for 2 h. It was concluded that the tetrazolium test is more efficient in evaluating wheat seed vigor when performed with immersion of one half of the seed into a 0.075% tetrazolium solution (40º C, for 2 h) or a 0.1% tetrazolium solution (30º C, during 3 h); allowing to sort seeds into four quality classes. |
Thesagro: |
Qualidade; Semente; Trigo. |
Thesaurus Nal: |
Seed quality; Wheat. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/80178/1/improved.krzyzanowski.2012.pdf
|
Marc: |
LEADER 01838naa a2200217 a 4500 001 1941746 005 2013-04-01 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARVALHO, T. C. de 245 $aImproved assessment of wheat seeds vigor.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aThe tetrazolium test is widely used for seed vigor assessment of various plant species. For wheat, however, there is no methodology specifically recommended. This study aimed at determining an efficient procedure to evaluate vigor of wheat seeds by this test; besides allowing the establishment of seed quality classes. Thus, four different wheat seed lots were assessed by determining the moisture content and through tests of germination, accelerated aging, and field seedling emergence. The following methodologies were assessed: 1) longitudinal bisection of seed, with subsequent placement of the two halves on filter paper moistened with a 1.0% tetrazolium solution, at 30º C, for 2 h; 2) longitudinal bisection, with subsequent immersion of one seed half into a 1.0% tetrazolium solution, at 30º C, for 3 h; and 3) longitudinal bisection, with subsequent immersion of one seed half into a 0.075% tetrazolium solution, at 40º C, for 2 h. It was concluded that the tetrazolium test is more efficient in evaluating wheat seed vigor when performed with immersion of one half of the seed into a 0.075% tetrazolium solution (40º C, for 2 h) or a 0.1% tetrazolium solution (30º C, during 3 h); allowing to sort seeds into four quality classes. 650 $aSeed quality 650 $aWheat 650 $aQualidade 650 $aSemente 650 $aTrigo 700 1 $aKRZYZANOWSKI, F. C. 700 1 $aOHLSON, O. de C. 700 1 $aPANOBIANCO, M. 773 $tCiência e Agrotecnologia, Lavras$gv. 36, n. 6, p. 608-614, nov./dez. 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
17/08/2022 |
Data da última atualização: |
24/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RIPARDO, V. J. S.; LIMA, F. M. G.; NASCIMENTO, V. R.; GUEDES, F. L. |
Afiliação: |
VITÓRIA JAINA SILVA RIPARDO; FRANCISCO MATEUS GOMES LIMA; VALDELÂNIA RIPARDO NASCIMENTO; FERNANDO LISBOA GUEDES, CNPC. |
Título: |
Desempenho de híbridos de milho nas safras de 2020 e 2021 sob condições de sequeiro no semiárido Cearense. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 10., 2021, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2022. p. 15-16. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A avaliação em Valor de Cultivo e Uso (VCU) de novas cultivares de milho no semiárido brasileiro tem o intuito de disponibilizar cultivares que contribuam para aumentar a sustentabilidade dos sistemas de produção. O presente projeto teve como objetivo avaliar genótipos elites de híbridos de milho em ensaios de competição de produção de grãos nas safras de 2020 e 2021 sob cultivo de sequeiro na região semiárida do estado do Ceará. |
Thesagro: |
Cajanus Cajan; Forragem; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145501/1/CNPC-2022-Art18.pdf
|
Marc: |
LEADER 01165nam a2200193 a 4500 001 2145501 005 2022-08-24 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRIPARDO, V. J. S. 245 $aDesempenho de híbridos de milho nas safras de 2020 e 2021 sob condições de sequeiro no semiárido Cearense.$h[electronic resource] 260 $aIn: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 10., 2021, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2022. p. 15-16.$c2022 520 $aA avaliação em Valor de Cultivo e Uso (VCU) de novas cultivares de milho no semiárido brasileiro tem o intuito de disponibilizar cultivares que contribuam para aumentar a sustentabilidade dos sistemas de produção. O presente projeto teve como objetivo avaliar genótipos elites de híbridos de milho em ensaios de competição de produção de grãos nas safras de 2020 e 2021 sob cultivo de sequeiro na região semiárida do estado do Ceará. 650 $aCajanus Cajan 650 $aForragem 650 $aGenótipo 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 700 1 $aLIMA, F. M. G. 700 1 $aNASCIMENTO, V. R. 700 1 $aGUEDES, F. L.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|