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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
20/02/2009 |
Data da última atualização: |
30/09/2011 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
DIAS, G. de M. G.; PINHEIRO, M. V. M.; BARROS, L. de M.; CARVALHO, A. C. P. P. de. |
Afiliação: |
Grabrielen de Maria Gomes Dias, estudante UFC; Marcos Vinícius Marques Pinheiro, estudante UFV; Levi de Moura Barros, CNPAT; Ana Crisina Portugal Pinto de Carvalho, CNPAT. |
Título: |
Efeito do tipo de incisão sobre a dominância apical em gemas e da concentração de BAP na propagação in vitro de Heliconia chartacea cv. Sexy Scarlet. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL AGRICULTURE, 54., 2008, Vitória. Livro de resumos. Vitória: Incaper, 2008. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Heliconia chartacea cv sexy scarlet; Propagação in vitro. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00745naa a2200169 a 4500 001 1427480 005 2011-09-30 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDIAS, G. de M. G. 245 $aEfeito do tipo de incisão sobre a dominância apical em gemas e da concentração de BAP na propagação in vitro de Heliconia chartacea cv. Sexy Scarlet. 260 $c2008 653 $aHeliconia chartacea cv sexy scarlet 653 $aPropagação in vitro 700 1 $aPINHEIRO, M. V. M. 700 1 $aBARROS, L. de M. 700 1 $aCARVALHO, A. C. P. P. de 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL AGRICULTURE, 54., 2008, Vitória. Livro de resumos. Vitória: Incaper, 2008.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
26/10/2018 |
Data da última atualização: |
27/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ANZANELLO, R.; FIALHO, F. B.; SANTOS, H. P. dos. |
Afiliação: |
Rafael Anzanello, secretaria da Agricultura, Pecuária e Irrigação, Departamento de Diagnóstico e Pesquisa Agropecuária, Veranópolis, RS, Brasil; FLAVIO BELLO FIALHO, CNPUV; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV. |
Título: |
Chilling requirements and dormancy evolution in grapevine buds. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, v. 42, n. 4, p. 364-371, Jul./Aug. 2018. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1413-70542018424014618 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fluctuations in winter chilling availability impact bud dormancy and budburst. The objective of this work was to determine chilling requirements to induce and overcome endodormancy (dormancy controlled by chilling) of buds in different grape cultivars. "Chardonnay", "Merlot" and "Cabernet Sauvignon" shoots were collected in Veranópolis-RS vineyards in 2010, and submitted to a constant 3 °C temperature or daily cycles of 3/15 °C for 12/12h or 18/6h, until reaching 1120 chilling hours (CH, sum of hours with temperature ≤ 7.2 °C). Periodically, part of the samples in each treatment was transferred to 25 °C for budburst evaluation (green tip). Chilling requirements to induce and overcome endodormancy vary among cultivars, reaching a total of 136 CH for "Chardonnay", 298 CH for "Merlot" and 392 CH for "Cabernet Sauvignon". Of these, approximately 39, 53 and 91 CH are required for induction of endodormancy in the three cultivars, respectively. The thermal regimes tested (constant or alternating) do not influence the response pattern of each cultivar to cold, with 15 °C being inert in the CH accumulation process. In addition, time required to start budburst reduces with the increase in CH, at a rate of one day per 62 CH, without significant impacts on budburst uniformity. Index terms: Chilling hours; endodormancy; budburst; Vitis vinifera . |
Palavras-Chave: |
Budburst; Chilling hours; Endodormancy; Endodormência; Horas de frio. |
Thesagro: |
Brotacao; Vitis Vinifera. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185206/1/Anzanelo-Ciencia-e-agotecnologia-N42-v4-p364-371-2018.pdf
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Marc: |
LEADER 02080naa a2200241 a 4500 001 2098301 005 2019-04-27 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1413-70542018424014618$2DOI 100 1 $aANZANELLO, R. 245 $aChilling requirements and dormancy evolution in grapevine buds.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aFluctuations in winter chilling availability impact bud dormancy and budburst. The objective of this work was to determine chilling requirements to induce and overcome endodormancy (dormancy controlled by chilling) of buds in different grape cultivars. "Chardonnay", "Merlot" and "Cabernet Sauvignon" shoots were collected in Veranópolis-RS vineyards in 2010, and submitted to a constant 3 °C temperature or daily cycles of 3/15 °C for 12/12h or 18/6h, until reaching 1120 chilling hours (CH, sum of hours with temperature ≤ 7.2 °C). Periodically, part of the samples in each treatment was transferred to 25 °C for budburst evaluation (green tip). Chilling requirements to induce and overcome endodormancy vary among cultivars, reaching a total of 136 CH for "Chardonnay", 298 CH for "Merlot" and 392 CH for "Cabernet Sauvignon". Of these, approximately 39, 53 and 91 CH are required for induction of endodormancy in the three cultivars, respectively. The thermal regimes tested (constant or alternating) do not influence the response pattern of each cultivar to cold, with 15 °C being inert in the CH accumulation process. In addition, time required to start budburst reduces with the increase in CH, at a rate of one day per 62 CH, without significant impacts on budburst uniformity. Index terms: Chilling hours; endodormancy; budburst; Vitis vinifera . 650 $aBrotacao 650 $aVitis Vinifera 653 $aBudburst 653 $aChilling hours 653 $aEndodormancy 653 $aEndodormência 653 $aHoras de frio 700 1 $aFIALHO, F. B. 700 1 $aSANTOS, H. P. dos 773 $tCiência e Agrotecnologia$gv. 42, n. 4, p. 364-371, Jul./Aug. 2018.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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