Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  09/04/1996
Data da última atualização:  03/04/2017
Autoria:  RANZANI-PAIVA, M.J.T.; GODINHO, H. M.
Título:  Hematological characteristics of the curimbata, Prochilodus scrofa Steindachner, 1881 (Ostheichthyes, Characiformes, Prochilodontidae), stocked in experimental conditions.
Ano de publicação:  1986
Fonte/Imprenta:  Boletim Instituto Pesca, v.13, n.2, p.115-120, 1986.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The purpose of this study was to investigate the hematological characteristics of the Brazilian freshwater fish curimbata, Prochilodus scrofa. The animals were obtained by hormone induced reproduction (using Pregnyl - HCG) and bread in stocking with two animals per square meter. samples were taken when the specimens reached the ages of: 3 months; 1 year and 4 months; 2 years and 2 years and 3 months. Blood colected from the caudal artery was used to determine: hemoglobin concentration (g/100ml), number of erytrocytes (10/mm3), hematocrit (%) and differential leukocyte count. The following indices were calculated: MCV (mean corpouscular volume) MCH (mean corpuscular hemoglobin) and CMHC (concentration of mean corpuscular hemoglobin).
Palavras-Chave:  Curimbata.
Thesagro:  Fisiologia; Hematologia; Peixe; Prochilodus Scrofa.
Thesaurus Nal:  fish; hematology; physiology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAP31488 - 1ADDSP - PPSP1476114761
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  09/02/2024
Data da última atualização:  09/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  RIGOTTI, M.; FACANALI, R.; HABER, L. L.; VIEIRA, M. A. R.; ISOBE, M. T. C.; CAVALLARI, M. M.; BAJAY, M. M.; ZUCCHI, M. I.; PINHEIRO, J. B.; MARQUES, M. O. M.
Afiliação:  MARCELO RIGOTTI, Universidade Estadual Paulista; ROSELAINE FACANALI, Instituto Agronômico; LENITA LIMA HABER, Instituto Agronômico; MARIA APARECIDA RIBEIRO VIEIRA, Universidade Estadual Paulista; MÔNICA TIHO CHISAKI ISOBE, Universidade Estadual Paulista; MARCELO MATTOS CAVALLARI, CPPSE; MIKLOS MAXIMILIANO BAJAY, Universidade de São Paulo; MARIA IMACULADA ZUCCHI, Agencia Paulista de Tecnologia dos Agronegocios; JOSÉ BALDIN PINHEIRO, Universidade de São Paulo; MARCIA ORTIZ MAYO MARQUES, Instituto Agronômico.
Título:  Chemical and genetic diversity of Baccharis dracunculifolia DC. (Asteraceae) from the Cerrado biome.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Biochemical Systematics and Ecology, v. 111, dec. 2023, 104735.
Páginas:  8 p.
DOI:  10.1016/j.bse.2023.104735
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The essential oil of four populations of Baccharis dracunculifolia was analyzed for their chemical composition by CG/MS and the study of genetic diversity was conducted by analyzing the DNA polymorphism using microsatellite markers. The predominant compounds were E-nerolidol, cis-β-guaiene, germacrene D, E-caryophyllene, limonene, α-pinene, β-myrcene, δ-cadinene, β-pinene and spathulenol. The E-nerolidol substance was the most abundant among the compounds present in the essential oil in all populations. Genetic analysis showed that most of the diversity of B. dracunculifolia was within populations, and the diversity among populations is not expressive. All the populations evaluated in this study were in a process of extensive fragmentation, this might be the main cause of reduced genetic diversity of this specie in Cerrado biome. The comparison between PCA of genotypes and chemodiversity reinforces the unique profile for each population despite the environmental similarity observed and genetic analysis. The results obtained in this work, using microsatellite markers, made it possible to assess the genetic variability in natural populations of B. dracunculifolia.
Palavras-Chave:  Alecrim do campo; Baccharis dracunculifolia; Essential oil; Genetic diversity.
Thesagro:  Cerrado.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE26343 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00187RIG2024.00055
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional