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Registros recuperados : 7 | |
4. | | RESENDE, E. K. de; GRAEF, E. W.; ZANIBONI FILHO, E.; PAIXAO, A. M.; STORTI FILHO, A. Avaliacao do crescimento e da producao de jaraquis (Semaprochilodus spp), em acude de igarape de terra firme nos arredores de Manus, Amazonas. Acta Amazonica, v.15, n.1/2, p.19-36, 1985. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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7. | | SPANGHERO, D. B. N.; SPANGHERO, E. C. A. de M.; PEDRON, J. dos S.; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M.; ZANIBONI-FILHO, E. Sodium butyrate and peppermint essential oil in jundiá diet: performance, histology, and challenge of Ichthyophthirius multifiliis. Ciência Rural, v. 50, n. 11, e20200427, Oct. 2020. Título em português: Butirato de sódio e óleo essencial de hortelã-pimenta na dieta de jundiá: desempenho, histologia e desafio ao Ichthyophthirius multifiliis. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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Registros recuperados : 7 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/06/2019 |
Data da última atualização: |
20/08/2019 |
Autoria: |
SPANGHERO, D. B. N.; SPANGHERO, E. C. A. de M.; PEDRON, J. dos S.; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M.; ZANIBONI-FILHO, E. Z. |
Afiliação: |
Diogo Bessa Neves Spanghero, Universidade Federal de Alagoas - UFAL/Laboratório de Inovação em Aquacultura; Emília Carolina Alencar de Medeiros Spanghero, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Laboratório de Biológia e Cultivo de Peixes de Água Doce; Janaína dos Santos Pedron, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Laboratório de Biológia e Cultivo de Peixes de Água Doce; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; Evoy Zaniboni-Filho, Federal de Santa Catarina - UFSC/Laboratório de Biológia e Cultivo de Peixes de Água Doce. |
Título: |
Peppermint essential oil as an anesthetic for and toxicity to juvenile silver catfish. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00367, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Óleo essencial de hortelã-pimenta como anestésico e sua toxicidade para juvenis de jundiá. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate peppermint (Mentha piperita) essential oil toxicity to and potential as an anesthetic for juvenile silver catfish (Rhamdia quelen). To determine the lethal concentration at 4 hours (LC50-4h), 210 fish (3.08±0.8 g and 7.59±0.67 cm) were exposed to 0, 20, 50, 80, 110, and 140 mg L-1 essential oil. To evaluate the anesthetic potential, nine fish were individually exposed to each oil concentration (50, 80, 110, and 140 mg L-1) used. Water quality parameters were controlled. The mortality rate and the severity and extent of the gill injuries of silver catfish juveniles at 4 hours of exposure increased with increasing peppermint essential oil concentrations, with LC50-4h estimated to be 75.06 mg L-1. The main gill injuries were: congestion of the venous sinus of the primary lamella and at the base of the secondary lamella; interlamellar hyperplasia with fusion of lamellae; epithelial detachment; dilation of the venous sinus; edema adjacent to the lamella; and aneurysm. However, this oil is an effective anesthetic for silver catfish juveniles at the concentration of 80 mg L-1, with a short time of anesthesia (<4 min) and recovery (<10 min), with no mortality. |
Palavras-Chave: |
Brânquias; Concentração letal; Lethal concentration. |
Thesagro: |
Anestesia; Histologia; Mentha Piperita; Rhamdia Quelen. |
Thesaurus NAL: |
Anesthesia; Gills; Histology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198622/1/Peppermint-essential-oil-as-an-anesthetic.pdf
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Marc: |
LEADER 02216naa a2200313 a 4500 001 2109900 005 2019-08-20 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSPANGHERO, D. B. N. 245 $aPeppermint essential oil as an anesthetic for and toxicity to juvenile silver catfish.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aTítulo em português: Óleo essencial de hortelã-pimenta como anestésico e sua toxicidade para juvenis de jundiá. 520 $aThe objective of this work was to evaluate peppermint (Mentha piperita) essential oil toxicity to and potential as an anesthetic for juvenile silver catfish (Rhamdia quelen). To determine the lethal concentration at 4 hours (LC50-4h), 210 fish (3.08±0.8 g and 7.59±0.67 cm) were exposed to 0, 20, 50, 80, 110, and 140 mg L-1 essential oil. To evaluate the anesthetic potential, nine fish were individually exposed to each oil concentration (50, 80, 110, and 140 mg L-1) used. Water quality parameters were controlled. The mortality rate and the severity and extent of the gill injuries of silver catfish juveniles at 4 hours of exposure increased with increasing peppermint essential oil concentrations, with LC50-4h estimated to be 75.06 mg L-1. The main gill injuries were: congestion of the venous sinus of the primary lamella and at the base of the secondary lamella; interlamellar hyperplasia with fusion of lamellae; epithelial detachment; dilation of the venous sinus; edema adjacent to the lamella; and aneurysm. However, this oil is an effective anesthetic for silver catfish juveniles at the concentration of 80 mg L-1, with a short time of anesthesia (<4 min) and recovery (<10 min), with no mortality. 650 $aAnesthesia 650 $aGills 650 $aHistology 650 $aAnestesia 650 $aHistologia 650 $aMentha Piperita 650 $aRhamdia Quelen 653 $aBrânquias 653 $aConcentração letal 653 $aLethal concentration 700 1 $aSPANGHERO, E. C. A. de M. 700 1 $aPEDRON, J. dos S. 700 1 $aCHAGAS, E. C. 700 1 $aCHAVES, F. C. M. 700 1 $aZANIBONI-FILHO, E. Z. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira$gv. 54, e00367, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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