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Registros recuperados : 285 | |
163. | | CASTRO, G. S. A.; CARVALHO, C. A. de; DALTIO, J.; MAGALHÃES, L. A.; MARTINHO, P. R. R.; FONSECA, M. F.; GARAGORRY, F. L.; MIRANDA, E. E. de. Macrologística da agropecuária brasileira: estudo de caso das exportações de soja e milho Campinas: Embrapa Monitoramento por Satélite, 2017. (Embrapa Monitoramento por Satélite. Documentos, 118) Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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164. | | CASTRO, G. S. A.; CARVALHO, C. A. de; MAGALHÃES, L. A.; OSHIRO, O. T.; MARTINHO, P. R. R.; DALTIO, J.; FONSECA, M. F.; MIRANDA, E. E. de. Agricultura e preservação ambiental: primeiras análises e resultados do CAR no Brasil. SEED News, v. 21, n. 7, nov./dez., 2017. p. 28-33. Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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166. | | FERNANDES, P. B.; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; CARVALHO, C. A. B. de; LEDO, F. J. da S.; PEREIRA, A. V. Acúmulo de forragem e densidade de perfilhos em pastos de capim-elefante anão submetidos à lotação intermitente. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científico na zootecnia brasileira: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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167. | | CARVALHO, C. A.; LOURENÇO, M. V.; BERTONI, B. W.; FRANÇA, S. C.; PEREIRA, P. S.; FACHIN, A. L.; PEREIRA, A. M. S.; MORAES, R. M.; CERDEIRA, A. L. Antioxidant activity of jacaranda decurrens Cham. In: Planta Médica, Dordrecht, v.74, n.3, p.337, 2008. Abstracts of the 7 th Annual Oxford International Conference on the Science of Botanicals & American Society of Pharmacognosy 4th Interim Meeting, Oxford, MS, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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168. | | BARRETO, A. Q.; SILVA, S. X. de B.; CARVALHO, C. A. L. de; LÊDO, C. A. da S.; NASCIMENTO, A. S. do. Ação de contato do extrato de nim (Azadirachta indica A. JUSS) sobre Tetragonisca angustula latreille em condição controlada. In: SEMINÁRIO DE PESQUISA DO RECÔNCAVO DA BAHIA, 1.; SEMINÁRIO ESTUDANTIL DE PESQUISA, 1.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA UFRB, 1., 2007, Cruz das Almas. Ano internacional do planeta Terra. Cruz das Almas: UFRB, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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169. | | CASTRO, G. S. A.; CARVALHO, C. A. de; MAGALHÃES, L. A.; OSHIRO, O. T.; MARTINHO, P. R. R.; DALTIO, J.; FONSECA, M. F.; MIRANDA, E. E. de. Agriculture and environmental preservation: first results of an unparalleled analysis in Brazil. SEED News International seed magazine, v. 22, special edition, p. 08-13, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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170. | | SOUZA, A. V.; CARVALHO, C. A. L. de; MACHADO, C. S.; SANTOS, W. da S.; RITZINGER, R.; LIMA JÚNIOR, C. A. de. Análises morfométricas de Centris tarsata (Hymenoptera: apidae) no Rêconcavo da Bahia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. pdf 2263 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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173. | | PACIULLO, D. S. C.; CARVALHO, C. A. B. de; AROEIRA, L. J. M.; MORENZ, M. J. F.; LOPES, F. C. F.; ROSSIELLO, R. O. P. Morfofisiologia e valor nutritivo do capim-braquiária sob sombreamento natural e a sol pleno. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 42, n. 4, p. 573-579, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Unidades Centrais. |
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174. | | FERNANDES, P. B.; CARVALHO, C. A. B. de; PACIULLO, D. S. C.; GOMIDE, C. A. de M.; MORENZ, M. J. F.; LEDO, F. J. da S. Morphogenetic and structural characteristics of clones of elephant grass managed under intermittent stocking. Semina: Ciências Agrárias, v. 37, n. 4, p. 2099-2110, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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175. | | PACIULLO, D. S. C.; FERNANDES, P. B.; CARVALHO, C. A.; FARIA, C. A.; MORENZ, M. J. F.; GOMIDE, C. A. de M. Morphological composition and herbage accumulation of Brachiaria decumbens in silvopastoral system and monoculture. In: ASA, CSSA & SSSA INTERNATIONAL ANNUAL MEETINGS, 2013, Tampa. Water, food, energy & inovation for a sustainable world. Madison: ASA: CSSA: SSSA, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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176. | | GONDIM, R. S.; FIGUEIREDO, M. C. B. de; MAIA, A. de H. N.; BEZERRA, M. A.; CARVALHO, C. A. C. DE. Mudanças climáticas e agricultura. In: FIGUEIRÊDO, M. C. B. de; GONDIM, R. S.; ARAGÃO, F. A. S. de (Ed.). Produção de melão e mudanças climáticas: sistemas conservacionistas de cultivo para redução das pegadas de carbono e hídrica. Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 101-116 Parte 2 - Capítulo 1 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio Ambiente. |
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178. | | SOUZA, B. de A.; CARVALHO, C. A. L. de; ALVES, R. M. de O.; CARVALHO-ZILSE, G. A.; MEIRELLES, R. N. Manejo do meliponário. In: DRUMOND, P. M.; CARVALHO-ZILSE, G. A.; WITTER, S.; ALVES, R. M. de O.; DRUMMOND, M. S. (ed.). Meliponicultura: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2024. p. 129-139, Cap.12 Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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180. | | MIGUEL, P. S. B.; CAMPOS JR. P. H. DE A.; CARVALHO, C. A. DE; COSTA, I. DE A.; GOMES, F. T.; GOMIDE, C. A. de M. Efeito de diferentes doses de fósforo na taxa de crescimento, tempo de duplicação, produção de matéria seca e fresca de Azolla filiculoides. CES Revista, v. 23, p. 25-33, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 285 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
06/12/2023 |
Data da última atualização: |
06/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
IVAMOTO-SUZUKI, S. T.; CELEDÓN, J. M.; YUEN, M. M. S.; KITZBERGER, C. S. G.; DOMINGUES, D. S.; BOHLMANN, J.; PEREIRA, L. F. P. |
Afiliação: |
SUZANA TIEMI IVAMOTO-SUZUKI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; JOSÉ MIGUEL CELEDÓN, UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA; MACAIRE M. S. YUEN, UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA; CÍNTIA SORANE GOOD KITZBERGER, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; DOUGLAS SILVA DOMINGUES, ESCOLA SUPERIOR DE AGRICULTURA LUIZ DE QUEIROZ; JÖRG BOHLMANN, UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa. |
Título: |
Functional characterization of ent-copalyl diphosphate synthase and kaurene synthase genes from coffea arábica L. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 71, n. 42, p. 15863-15873, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The biochemical profile of coffee beans translates directly into quality traits, nutraceutical and health promoting properties of the coffee beverage. Ent-kaurene is the ubiquitous precursor for gibberellin biosynthesis in plants, but it also serves as an intermediate in specialized (i.e., secondary) diterpenoid metabolism that leads to a diversity of more than 1,000 different metabolites. Nutraceutical effects on human health attributed to diterpenes include antioxidant, anticarcinogenic, and anti-inflammatory properties. Cafestol (CAF) and kahweol (KAH) are two diterpenes found exclusively in the Coffea genus. Our objective was to identify and functionally characterize genes involved in the central step of ent-kaurene production. We identified 17 putative terpene synthase genes in the transcriptome of Coffea arabica. Two ent-copalyl diphosphate synthase (CaCPS) and three kaurene synthase (CaKS) were selected and manually annotated. Transcript expression profiles of CaCPS1 and CaKS3 best matched the CAF and KAH metabolite profiles in different tissues. CaCPS1 and CaKS3 proteins were heterologously expressed and functionally characterized. CaCPS1 catalyzes the cyclization of geranylgeranyl diphosphate (GGPP) to ent-copalyl diphosphate (ent-CPP), which is converted to ent-kaurene by CaKS3. Knowledge about the central steps of diterpene formation in coffee provides a foundation for future characterization of the subsequent enzymes involved in CAF and KAH biosynthesis. |
Thesaurus NAL: |
Bioinformatics; Biosynthesis; Caffeine; Coffee beans; Enzymes; Gene expression. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Embrapa Café (CNPCa) |
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