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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amapá. Para informações adicionais entre em contato com cpafap.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
29/11/2022 |
Data da última atualização: |
29/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
PAULA FILHO, G. X. de; MENDES, D. M.; SILVA, D. A. T. da; COSTA, F. da S.; SUASSUNA, J. F.; BRITO, K. S. A. de; REIS, M. dos; SOUSA SOBRINO, M.; BORGES, W. L. |
Afiliação: |
GALDINO XAVIER DE PAULA FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; DÉBORA MATE MENDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; DEMÓSTHENES ARABUTAN TRAVASSOS DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; FLÁVIO DA SILVA COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; JANIVAN FERNNADES SUASSUNA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; KALYNE SONALE ARRUDA DE BRITO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; MARLO DOS REIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; MELLISSA SOUSA SOBRINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; WARDSSON LUSTRINO BORGES, CPAF-AP. |
Título: |
Atualidades e desafios para o desenvolvimento rural sustentável no estado do Amapá. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: PORTO, J.; OLIVEIRA, N. M. de (org.). Entre espaços regionais e locais: intenções de desenvolvimento. Maringá: Uniedusul, 2021. |
Páginas: |
p. 80-88. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Desenvolvimento Rural; Desenvolvimento Sustentável. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00824naa a2200241 a 4500 001 2148953 005 2022-11-29 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPAULA FILHO, G. X. de 245 $aAtualidades e desafios para o desenvolvimento rural sustentável no estado do Amapá.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $ap. 80-88. 650 $aDesenvolvimento Rural 650 $aDesenvolvimento Sustentável 700 1 $aMENDES, D. M. 700 1 $aSILVA, D. A. T. da 700 1 $aCOSTA, F. da S. 700 1 $aSUASSUNA, J. F. 700 1 $aBRITO, K. S. A. de 700 1 $aREIS, M. dos 700 1 $aSOUSA SOBRINO, M. 700 1 $aBORGES, W. L. 773 $tIn: PORTO, J.; OLIVEIRA, N. M. de (org.). Entre espaços regionais e locais: intenções de desenvolvimento. Maringá: Uniedusul, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
23/02/2023 |
Data da última atualização: |
11/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
XAVIER, G. R.; JESUS, E. da C.; DIAS, A.; COELHO, M. R. R.; MOLINA, Y. C.; RUMJANEK, N. G. |
Afiliação: |
GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB; EDERSON DA CONCEICAO JESUS, CNPAB; ANELISE DIAS, UFRRJ; MARCIA REED RODRIGUES COELHO, CNPAB; YULIMAR CASTRO MOLINA, UFLA; NORMA GOUVEA RUMJANEK, CNPAB. |
Título: |
Contribution of biofertilizers to pulse crops: from single-strain inoculants to new technologies based on microbiomes strategies. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Plants, v. 12, 954, p. 1-35, 2023. |
ISSN: |
2223-7747 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pulses provide distinct health benefits due to their low fat content and high protein andfiber contents. Their grain production reaches approximately 93,210 × 103 tons per year. Pulses benefit from the symbiosis with atmospheric N2 -fixing bacteria, which increases productivity and reduces the need for N fertilizers, thus contributing to mitigation of environmental impact mitigation. Additionally, the root region harbors a rich microbial community with multiple traits related to plant growth promotion, such as nutrient increase and tolerance enhancement to abiotic or biotic stresses. We reviewed the eight most common pulses accounting for almost 90% of world production: common beans, chickpeas, peas, cowpeas, mung beans, lentils, broad beans, and pigeon peas. We focused on updated information considering both single-rhizobial inoculation and co-inoculation with plant growth-promoting rhizobacteria. We found approximately 80 microbial taxa with PGPR traits, mainly Bacillus sp., B. subtilis, Pseudomonas sp., P. fluorescens, and arbuscular mycorrhizal fungi, and that contributed to improve plant growth and yield under different conditions. In addition, new data on root, nodule, rhizosphere, and seed microbiomes point to strategies that can be used to design new generations of biofertilizers, highlighting the importance of microorganisms for productive pulse systems. |
Palavras-Chave: |
Arbuscular mycorrhizal fungi; Biological nitrogen fixation; Nodule microbiome; PGPR; Plant microbe interaction; Sustainable production. |
Thesaurus NAL: |
Biofertilizers. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02231naa a2200277 a 4500 001 2151889 005 2023-12-11 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2223-7747 100 1 $aXAVIER, G. R. 245 $aContribution of biofertilizers to pulse crops$bfrom single-strain inoculants to new technologies based on microbiomes strategies.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aPulses provide distinct health benefits due to their low fat content and high protein andfiber contents. Their grain production reaches approximately 93,210 × 103 tons per year. Pulses benefit from the symbiosis with atmospheric N2 -fixing bacteria, which increases productivity and reduces the need for N fertilizers, thus contributing to mitigation of environmental impact mitigation. Additionally, the root region harbors a rich microbial community with multiple traits related to plant growth promotion, such as nutrient increase and tolerance enhancement to abiotic or biotic stresses. We reviewed the eight most common pulses accounting for almost 90% of world production: common beans, chickpeas, peas, cowpeas, mung beans, lentils, broad beans, and pigeon peas. We focused on updated information considering both single-rhizobial inoculation and co-inoculation with plant growth-promoting rhizobacteria. We found approximately 80 microbial taxa with PGPR traits, mainly Bacillus sp., B. subtilis, Pseudomonas sp., P. fluorescens, and arbuscular mycorrhizal fungi, and that contributed to improve plant growth and yield under different conditions. In addition, new data on root, nodule, rhizosphere, and seed microbiomes point to strategies that can be used to design new generations of biofertilizers, highlighting the importance of microorganisms for productive pulse systems. 650 $aBiofertilizers 653 $aArbuscular mycorrhizal fungi 653 $aBiological nitrogen fixation 653 $aNodule microbiome 653 $aPGPR 653 $aPlant microbe interaction 653 $aSustainable production 700 1 $aJESUS, E. da C. 700 1 $aDIAS, A. 700 1 $aCOELHO, M. R. R. 700 1 $aMOLINA, Y. C. 700 1 $aRUMJANEK, N. G. 773 $tPlants$gv. 12, 954, p. 1-35, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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