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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  10/04/2018
Data da última atualização:  04/09/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  QUEIROZ-SANTOS, L.; CASAGRANDE, M. M.; SPECHT, A.
Afiliação:  LUZIANY QUEIROZ-SANTOS, UFPR; MIRNA M. CASAGRANDE, UFPR; ALEXANDRE SPECHT, CPAC.
Título:  Morphological characterization of Helicoverpa armigera (Hübner) (Lepidoptera: Noctuidae: Heliothinae).
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, v. 9, n. 6, p. 92-97, May 2017.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13744-017-0581-4
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The cotton bollworm Helicoverpa armigera (Hübner) is a widespread lepidopteran pest found in various crops worldwide. This highly polyphagous species, commonly found both in the Old and New World, has caused significant economic damage as an invasive agricultural pest in Brazil since 2013. The goal of the present study is to provide a detailed morphological assessment of adults and immature stages of H. armigera, as this species is often confused with H. zea (Boddie), a congeneric species that is native to the New World. The biology data were acquired during four full life cycles, and observations on general behavior, nocturnal habits of larvae and adults, and sensitivity of larvae to humidity were recorded. Larval chaetotaxy differs between the first and the remaining instars, which bear L2 on the meso- and metathorax and L3 on A3 through A6, along with conspicuous chalazae and longitudinal bands. Important morphological characters of this species include the following: eggs with four micropylar openings, lined with 12 cells arranged in the shape of a rosette; pupa adecticous and obtect, with prominent spiracles; adults with the distal antennomere striate. Adults exhibit sexual dimorphism in the number of setae on the frenulum and spines on the prothoracic leg. Illustrations of the critical morphological features of this species are provided.
Palavras-Chave:  Avaliação morfológica.
Thesagro:  Algodão; Lagarta; Lepidóptero; Praga de planta.
Thesaurus Nal:  Helicoverpa armigera.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175226/1/Morphological-characterization-2018.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC36184 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  28/09/2021
Data da última atualização:  14/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MAIA, J. L.; WURLITZER, N. J.; LIMA, J. R.; BORGES, M. de F.; MAIA, M. DE O.; DAMIÃO, B. S.; OLIVEIRA, L. DE S.
Afiliação:  JOHNNATHAN LIMA MAIA, Universidade Federal do Ceará (UFC); NEDIO JAIR WURLITZER, CNPAT; JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; MARIA DE FATIMA BORGES, CNPAT; MONIQUE DE OLIVEIRA MAIA, Universidade Federal do Ceará (UFC); BRUNO SILVA DAMIÃO, Universidade Federal do Ceará (UFC); LUCIANA DE SIQUEIRA OLIVEIRA, Universidade Federal do Ceará (UFC).
Título:  Quality and storage stability of tamarind juice.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology, 24, e2020027, p. 1-9, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1981-6723.02720
Idioma:  Inglês
Notas:  Qualidade e estabilidade de suco de tamarindo na estocagem.
Conteúdo:  Tamarind is a tropical fruit with relevant importance for family agriculture, and can be used as raw material for a ready-to-drink juice; however, there are few data in the literature associated with the tamarind juice storage stability. This work aimed to evaluate the physicochemical, sensory and microbiological stability of tamarind juice throughout storage at room temperature (~28 °C) for 180 days. Two juice formulations were produced, a control (pH 2.5), and the formulation with acidity reduction (pH 3.5). Physicochemical (pH, acidity, and soluble solids), sensory and microbiological analyses were performed for both juices along storage. The results showed that both juices were stable regarding all physicochemical parameters analyzed. Furthermore, both juices kept sensory scores in the acceptance zone, despite little changes in attributes (tamarind, sour, and sweet taste) for the partially neutralized juice (pH 3.5). Microbiological results were also stable for the period analyzed, which indicated efficient good manufacturing process alongside efficient heat treatment. Therefore, both juices can be stored at room temperature without presenting quality loss. O tamarindo é uma fruta tropical de grande importância para a agricultura familiar e pode ser utilizada como matéria-prima para suco pronto para beber. No entanto, existem poucos dados na literatura sobre sua estabilidade. Este trabalho teve como objetivo avaliar a estabilidade do suco de tamarindo durante o armazenam... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aceitação sensorial; Atributos sensoriais; Color stability; Estabilidade de cor; Estabilidade microbiológica; Microbiological stability; Sensory acceptance; Sensory attributes; Shelf-life; Tamarindus indica L.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento; Vida de Prateleira.
Thesaurus NAL:  Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226433/1/ART21071.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16754 - 1UPCAP - DDART21071
CTAA15228 - 1UPCAP - DD
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