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1.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, M.; RIUL JR. A.; WOHNRATH, K.; FONSECA, F. J.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. High-performance taste sensor made from Langmuir-Blodgett films of conducting polymers and a ruthernium complex. Analytical Chemistry, Washington, v. 75, p. 953-955, 2003.

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2.Imagem marcado/desmarcadoRIUL JR. A.; WOHNRATH, K.; DI TOMMAZO, R.; CARVALHO, A. C. P. L. F.; FONSECA, F. J.; OLIVEIRA JR. O. N.; TAYLOR, D. M.; MATTOSO, L. H. C. Artificial taste sensor: efficient combination of sensors made rom langmuir-blodget films of conducting polymers and a ruthenium complex and self-assembled films of na azobenzene-containing polymer. Langmuir, Washington, v.18, n.1, p.239-245, 2001.

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3.Imagem marcado/desmarcadoBLUM, S. A.; ZAHREBELNEI, F.; NAGATA, N.; ZUCOLOTTO, V.; MATTOSO, L. H. C.; PESSOA, C. A.; GARCIA, J. R.; WOHNRATH, K. Experimental design to enhance dopamine electrochemical detection using carbon paste electrodes. Brazilian Journal of Analytical Chemistry, v. 8, n. 32, 2021. 178?197

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4.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, M.; CONSTANTINO, C. J. L.; RIUL JR. A.; WOHNRATH, K.; AROCA, R. F.; GIACOMETTI, J. A.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. Preparation, characterization and taste sensing properties of Langmuir-Blodgett Films from mixtures of polyaniline and rutheniu complex. Polymer, Guildford, v. 44, p. 4205-4211, 2003.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  29/09/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BLUM, S. A.; ZAHREBELNEI, F.; NAGATA, N.; ZUCOLOTTO, V.; MATTOSO, L. H. C.; PESSOA, C. A.; GARCIA, J. R.; WOHNRATH, K.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Experimental design to enhance dopamine electrochemical detection using carbon paste electrodes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Analytical Chemistry, v. 8, n. 32, 2021.
Páginas:  178?197
ISSN:  2179-3425
DOI:  10.30744/brjac.2179-3425.AR-31-2021
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Efforts have been made on the development of new modified electrodes to be used in the fast determination of neurotransmitters, either in commercial drugs or in biological samples. Determination of dopamine (DA), for example, is of great importance since the lack of this neurotransmitter is related to many neurological disorders, including Parkinson’s and Alzheimer’s diseases. In this paper, we present a detailed electrochemical characterization, as well as DA detection studies of paste electrodes incorporating carbon materials in different allotropic forms, including carbon black modified with intrinsically conducting polymers (Eeonomers®), pristine carbon black, graphite, and carbon nanotubes. Emphasis is put on the smaller particle size and larger specific surface area of CB Eeonomers® materials, which led to an improved electroanalytical performance for the developed devices. The electrodes fabricated with Eeonomers® modified with polyaniline exhibited the highest current response towards DA detection, in addition to the ability of distinguishing DA from its natural interferent, ascorbic acid. Furthermore, a central composite design was used to investigate the influence of pH and electrode composition (proportion of Eeonomers®) on the electrochemical sensing of DA. A greater sensitivity was achieved for 50:50 (w/w) KP20/KPy20 electrode at pH 7.0. The optimized devices showed to be promising tools to perform quick, cheap and sensitive detection of this neurotransmitter in... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carbon black; Carbon paste electrode; Intrinsically conducting polymers; Response surface.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17858 - 1UPCAP - DDPROCI.21/1082021/110
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