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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
17/11/2023 |
Data da última atualização: |
17/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PORTO, E. C. M.; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S.; FERNANDES, F. A. N. |
Afiliação: |
ELAINE C. M. PORTO, Universidade Federal do Ceará; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SUELI RODRIGUES, Universidade Federal do Ceará; FABIANO A. N. FERNANDES, Universidade Federal do Ceará. |
Título: |
Effect of atmospheric cold plasma on the aroma of pineapple juice. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Processes, v. 11, 2303, 2023. |
Páginas: |
12 p. |
DOI: |
10.3390/pr11082303 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pineapple aroma is characterized by several esters, which confers its fresh and fruity aroma. However, high concentrations of methyl hexanoate and thioesters bring an undesired pungently sweet aroma and sulfurous notes to pineapple juice. This study investigates the chemical effects of cold plasma on the aroma compounds and descriptors of pineapple juice, evaluating the effects of plasma on its esters and thioesters. Dielectric barrier discharge plasma was applied to pineapple juice, varying the excitation frequency (50 to 1000 Hz) and processing time (10 to 20 min) at constant voltage (20 kV). Plasma treatment induced successive demethylation of esters and the conversion of methyl esters into ethyl esters. Thioesters showed to be more stable under plasma treatment. Proper setting of plasma operating conditions enabled an improvement in the fresh and fruity descriptors of pineapple juice, a reduction of its undesired pungently sweet aroma, but an increase in the influence of sulfurous descriptors. Plasma treatment at 50 Hz reduced the undesired aromas of pineapple while maintaining its fresh and fruity descriptors. |
Palavras-Chave: |
Dielectric barrier discharge plasma; Quality. |
Thesagro: |
Ananás Comosus; Aroma. |
Thesaurus Nal: |
Food chemistry. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158548/1/EffectAtmosphericCold.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
03/04/1995 |
Data da última atualização: |
13/12/2006 |
Autoria: |
GAUDENCIO, C. de A.; GAZZIERO, D. L. P.; JASTER, F.; GARCIA, A.; WOBETO, C. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPSo. Londrina, PR. |
Título: |
Densidade de semeadura de duas cultivares de soja no sistema de semeadura direta. |
Ano de publicação: |
1987 |
Fonte/Imprenta: |
In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa de soja 1985/86. Londrina, 1987. |
Páginas: |
p.328-332. |
Série: |
(EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 20). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Brasil; Densidade; Parana; Plant population; Semeadura direta; Soybean. |
Thesagro: |
População de Planta; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; density; no-tillage. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00901naa a2200313 a 4500 001 1452623 005 2006-12-13 008 1987 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGAUDENCIO, C. de A. 245 $aDensidade de semeadura de duas cultivares de soja no sistema de semeadura direta. 260 $c1987 300 $ap.328-332. 490 $a(EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 20). 650 $aBrazil 650 $adensity 650 $ano-tillage 650 $aPopulação de Planta 650 $aSoja 653 $aBrasil 653 $aDensidade 653 $aParana 653 $aPlant population 653 $aSemeadura direta 653 $aSoybean 700 1 $aGAZZIERO, D. L. P. 700 1 $aJASTER, F. 700 1 $aGARCIA, A. 700 1 $aWOBETO, C. 773 $tIn: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). Resultados de pesquisa de soja 1985/86. Londrina, 1987.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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