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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  13/11/2008
Data da última atualização:  30/03/2023
Autoria:  PASSOS, A. M. A. dos; REZENDE, P. M. de; CARVALHO, E. de A.; SAVELLI, R. A. M.
Afiliação:  Alexandre Martins Abdão dos Passos, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura; Pedro Milanez de Rezende, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura; Eudes de Arruda Carvalho, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura; Roberto Antonio Martinez Save, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura.
Título:  Cinetina e nitrato de potássio em características agronômicas de soja.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 7, p. 925-928, jul. 2008.
Idioma:  Português
Notas:  Notas Científicas. Título em inglês: Kinetin and potassium nitrate effects on agronomic characteristics of soybean.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do fitorregulador cinetina e do nitrato de potássio, aplicados via foliar na fase fenológica R3, sobre algumas características agronômicas da soja e sua produtividade em campo. Utilizaram-se cinco doses de cinetina, combinadas com quatro doses de nitrato de potássio, em esquema bi-fatorial, em delineamento de blocos ao acaso. A aplicação de nitrato de potássio não influenciou as características agronômicas avaliadas. A cinetina aumentou em até 27,4% o número de legumes fixados. O peso de 1.000 sementes e a produtividade de grãos foram aumentados em até 2,7 e 32,3%, respectivamente.
Palavras-Chave:  citocinina; cytokinin; fitorregulador; nutrição mineral.
Thesagro:  Glycine Max.
Thesaurus Nal:  plant growth substances; plant nutrition.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/106502/1/Cinetina.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE44862 - 1UPEAP - DD630.72081P474
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  18/05/2021
Data da última atualização:  18/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA, V. M.; NARDELI, A. J.; MENDES, N. A. de C.; ROCHA, M. de M.; WILSON, L.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; WHITE, P. J.; REIS, A. R. dos.
Afiliação:  VINÍCIUS MARTINS SILVA, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; ANA JÚLIA NARDELI, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; NANDHARA ANGÉLICA DE CARVALHO MENDES, UNESP, Tupã, SP, Brazil; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; LOLITA WILSON, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; SCOTT D. YOUNG, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; MARTIN R. BROADLEY, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; PHILIP J. WHITE, The James Hutton Institute, Invergowrie, Dundee, DD2 5DA, UK; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil.
Título:  Agronomic biofortification of cowpea with zinc: variation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 378-387, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Dietary zinc (Zn) deficiency is widespread globally, and is particularly prevalent in low- and middle-income countries (LMICs). Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) is consumed widely in LMICs due to its high protein content, and has potential for use in agronomic biofortification strategies using Zn. This study aimed to evaluate the effect of Zn biofortification on grain nutritional quality of 29 cowpea genotypes. Zn application did not increase cowpea yield. In 11 genotypes sucrose concentration, in 12 genotypes total sugar concentration, and in 27 genotypes storage protein concentration increased in response to Zn supply. Fifteen genotypes had lower concentrations of amino acids under Zn application, which are likely to have been converted into storage proteins, mostly comprised of albumin. Phytic acid (PA) concentration and PA/Zn molar ratio were decreased under Zn application. Six genotypes increased shoot ureides concentration in response to Zn fertilization, indicating potential improvements to biological nitrogen fixation. This study provides valuable information on the potential for Zn application to increase cowpea grain nutritional quality by increasing Zn and soluble storage protein and decreasing PA concentration. These results might be useful for future breeding programs aiming to increase cowpea grain Zn concentrations through biofortification.
Thesagro:  Açúcar; Aminoácido; Proteína; Vigna Unguiculata.
Thesaurus NAL:  Amino acids; Phytic acid; Ureides.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223277/1/Agronomic1-s2.0-S0981942821000875-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN33115 - 1UPCAP - DD
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