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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
13/11/2008 |
Data da última atualização: |
30/03/2023 |
Autoria: |
PASSOS, A. M. A. dos; REZENDE, P. M. de; CARVALHO, E. de A.; SAVELLI, R. A. M. |
Afiliação: |
Alexandre Martins Abdão dos Passos, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura; Pedro Milanez de Rezende, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura; Eudes de Arruda Carvalho, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura; Roberto Antonio Martinez Save, Universidade Federal de Lavras/Departamento de Agricultura. |
Título: |
Cinetina e nitrato de potássio em características agronômicas de soja. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 7, p. 925-928, jul. 2008. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Notas Científicas.
Título em inglês: Kinetin and potassium nitrate effects on agronomic characteristics of soybean. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do fitorregulador cinetina e do nitrato de potássio, aplicados via foliar na fase fenológica R3, sobre algumas características agronômicas da soja e sua produtividade em campo. Utilizaram-se cinco doses de cinetina, combinadas com quatro doses de nitrato de potássio, em esquema bi-fatorial, em delineamento de blocos ao acaso. A aplicação de nitrato de potássio não influenciou as características agronômicas avaliadas. A cinetina aumentou em até 27,4% o número de legumes fixados. O peso de 1.000 sementes e a produtividade de grãos foram aumentados em até 2,7 e 32,3%, respectivamente. |
Palavras-Chave: |
citocinina; cytokinin; fitorregulador; nutrição mineral. |
Thesagro: |
Glycine Max. |
Thesaurus Nal: |
plant growth substances; plant nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/106502/1/Cinetina.pdf
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Marc: |
LEADER 01519naa a2200253 a 4500 001 1122115 005 2023-03-30 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPASSOS, A. M. A. dos 245 $aCinetina e nitrato de potássio em características agronômicas de soja.$h[electronic resource] 260 $c2008 500 $aNotas Científicas. Título em inglês: Kinetin and potassium nitrate effects on agronomic characteristics of soybean. 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do fitorregulador cinetina e do nitrato de potássio, aplicados via foliar na fase fenológica R3, sobre algumas características agronômicas da soja e sua produtividade em campo. Utilizaram-se cinco doses de cinetina, combinadas com quatro doses de nitrato de potássio, em esquema bi-fatorial, em delineamento de blocos ao acaso. A aplicação de nitrato de potássio não influenciou as características agronômicas avaliadas. A cinetina aumentou em até 27,4% o número de legumes fixados. O peso de 1.000 sementes e a produtividade de grãos foram aumentados em até 2,7 e 32,3%, respectivamente. 650 $aplant growth substances 650 $aplant nutrition 650 $aGlycine Max 653 $acitocinina 653 $acytokinin 653 $afitorregulador 653 $anutrição mineral 700 1 $aREZENDE, P. M. de 700 1 $aCARVALHO, E. de A. 700 1 $aSAVELLI, R. A. M. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 43, n. 7, p. 925-928, jul. 2008.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
18/05/2021 |
Data da última atualização: |
18/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, V. M.; NARDELI, A. J.; MENDES, N. A. de C.; ROCHA, M. de M.; WILSON, L.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; WHITE, P. J.; REIS, A. R. dos. |
Afiliação: |
VINÍCIUS MARTINS SILVA, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; ANA JÚLIA NARDELI, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; NANDHARA ANGÉLICA DE CARVALHO MENDES, UNESP, Tupã, SP, Brazil; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; LOLITA WILSON, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; SCOTT D. YOUNG, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; MARTIN R. BROADLEY, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; PHILIP J. WHITE, The James Hutton Institute, Invergowrie, Dundee, DD2 5DA, UK; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil. |
Título: |
Agronomic biofortification of cowpea with zinc: variation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 378-387, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Dietary zinc (Zn) deficiency is widespread globally, and is particularly prevalent in low- and middle-income countries (LMICs). Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) is consumed widely in LMICs due to its high protein content, and has potential for use in agronomic biofortification strategies using Zn. This study aimed to evaluate the effect of Zn biofortification on grain nutritional quality of 29 cowpea genotypes. Zn application did not increase cowpea yield. In 11 genotypes sucrose concentration, in 12 genotypes total sugar concentration, and in 27 genotypes storage protein concentration increased in response to Zn supply. Fifteen genotypes had lower concentrations of amino acids under Zn application, which are likely to have been converted into storage proteins, mostly comprised of albumin. Phytic acid (PA) concentration and PA/Zn molar ratio were decreased under Zn application. Six genotypes increased shoot ureides concentration in response to Zn fertilization, indicating potential improvements to biological nitrogen fixation. This study provides valuable information on the potential for Zn application to increase cowpea grain nutritional quality by increasing Zn and soluble storage protein and decreasing PA concentration. These results might be useful for future breeding programs aiming to increase cowpea grain Zn concentrations through biofortification. |
Thesagro: |
Açúcar; Aminoácido; Proteína; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus NAL: |
Amino acids; Phytic acid; Ureides. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223277/1/Agronomic1-s2.0-S0981942821000875-main.pdf
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Marc: |
LEADER 02275naa a2200301 a 4500 001 2131867 005 2021-05-18 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, V. M. 245 $aAgronomic biofortification of cowpea with zinc$bvariation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aDietary zinc (Zn) deficiency is widespread globally, and is particularly prevalent in low- and middle-income countries (LMICs). Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) is consumed widely in LMICs due to its high protein content, and has potential for use in agronomic biofortification strategies using Zn. This study aimed to evaluate the effect of Zn biofortification on grain nutritional quality of 29 cowpea genotypes. Zn application did not increase cowpea yield. In 11 genotypes sucrose concentration, in 12 genotypes total sugar concentration, and in 27 genotypes storage protein concentration increased in response to Zn supply. Fifteen genotypes had lower concentrations of amino acids under Zn application, which are likely to have been converted into storage proteins, mostly comprised of albumin. Phytic acid (PA) concentration and PA/Zn molar ratio were decreased under Zn application. Six genotypes increased shoot ureides concentration in response to Zn fertilization, indicating potential improvements to biological nitrogen fixation. This study provides valuable information on the potential for Zn application to increase cowpea grain nutritional quality by increasing Zn and soluble storage protein and decreasing PA concentration. These results might be useful for future breeding programs aiming to increase cowpea grain Zn concentrations through biofortification. 650 $aAmino acids 650 $aPhytic acid 650 $aUreides 650 $aAçúcar 650 $aAminoácido 650 $aProteína 650 $aVigna Unguiculata 700 1 $aNARDELI, A. J. 700 1 $aMENDES, N. A. de C. 700 1 $aROCHA, M. de M. 700 1 $aWILSON, L. 700 1 $aYOUNG, S. D. 700 1 $aBROADLEY, M. R. 700 1 $aWHITE, P. J. 700 1 $aREIS, A. R. dos 773 $tPlant Physiology and Biochemistry$gv. 162, p. 378-387, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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