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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  30/12/2021
Data da última atualização:  12/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MALHEIROS, E. M.; CAMARGO, W. R. F. de; CAMARGO, A. J. A. de; PALUCH, M.
Afiliação:  EDUARDA MENDES MALHEIROS; WILLIAN ROGERS FERREIRA DE CAMARGO, CPAC; AMABILIO JOSE AIRES DE CAMARGO, CPAC; MÁRLON PALUCH.
Título:  Sphingidae (Lepidoptera: Bombycoidea) assemblage in the State Ecological Station of Wenceslau Guimarães, Bahia, Brazil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Biological Sciences, v. 43, e57072, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT. The diversity of hawkmoths (Lepidoptera: Sphingidae) is poorly known in the biomes of the Bahia state. However, studies were carried out in other states of the northeastern region with species inventories in the Atlantic Forest, Caatinga and Cerrado. In order to broaden the knowledge on of the richness and diversity of hawkmoths in the Atlantic Forest of the state of Bahia, six monthly sampling sessions were carried out in the State Ecological Station of Wenceslau Guimarães. Hawkmoths were captured using a 250-watt mercury-vapor light trap set against a white cloth panel, for two nights a month, between 6:00 p.m. and 6:00 a.m. A total of 266 specimens were collected, distributed across 17 genera and 41 species. The most abundant and dominant species were Isognathus swainsoni C. Felder, 1862, with a relative abundance of 12.41%, and Xylophanes amadis (Cramer, 1782) and Xylophanes anubus (Cramer, 1777), both with 7.9%. Our study represents the second inventory of hawkmoths for the state, totaling 59 species known for the Atlantic Forest of Bahia. Isognathus excelsior (Boisduval, [1875]) and Manduca lucetius (Cramer, 1780) represented new records for the biome. The accumulated number of species indicates the need for further sampling in order to safely reach the curve asymptote.
Palavras-Chave:  Mariposa falcão; Mata Atlântica.
Thesagro:  Biodiversidade; Conservação.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229827/1/Sphingidae-Amabilio.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
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1.Imagem marcado/desmarcadoVITAL, H. de C.; FREIRE JUNIOR, M. A irradiação de alimentos. In: ROSENTHAL, A. (Ed.). Tecnologia de alimentos e inovação: tendências e perspectivas. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2008. cap. 11, p. 149-164.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVITAL, H. de C.; FREIRE JUNIOR, M. A irradiação de alimentos. In: KUROZAWA, L. E.; COSTA, S. R. R. da (Ed.). Tendências e inovações em ciência, tecnologia e engenharia de alimentos. São Paulo: Atheneu, 2014. cap. 1, p. 3-10.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, K. dos S. C. dos; LIMA, A. L. dos S.; VITAL, H. de C.; GODOY, R. L. de O. Avaliação microbiológica de refeição submetida a irradiação gama. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre, RS. Integração pesquisa indústria: anais... Porto Alegre: SBCTA, 2002. 1 CD-ROM.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoHERNANDES, N. K.; CONEGLIAN, R. C. C.; GODOY, R. L. de O.; VITAL, H. de C.; FREIRE JUNIOR, M. Testes sensoriais de aceitação da beterraba vermelha (Beta vulgaris ssp. vulgaris L.), cv. Early Wonder, minimamente processada e irradiada. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 27, p. 64-68, ago. 2007. Suplemento.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoHERNANDES, N. K.; CONEGLIAN, R. C. C.; GODOY, R. L. de O.; VITAL, H. de C.; ALMEIDA, F. F. D. de. Avaliações físico-químicas e microbiológicas de beterraba vermelha (Beta vulgaris ssp. vulgaris L.), cv. Early Wonder, minimamente processada e irradiada. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 2., 2007, Viçosa, MG. Palestras e resumos... Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2007. p. 260.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoHERNANDES, N. K.; CONEGLIAN, R. C. C.; GODOY, R. L. de O.; VITAL, H. de C.; LUCHESE, R. H.; SANTOS, A. dos; MELO, L. C. G. de; LIMA, A. L. Avaliações microbiológicas em beterraba vermelha (Beta vulgaris ssp. vulgaris L.), cv. Early Wonder, minimamente processada e irradiada. Revista CTEx P&D, Rio de Janeiro, v. 2, n. 2, p. 51-55, jan./jul. 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Local - A
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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