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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
25/06/2003 |
Data da última atualização: |
25/10/2018 |
Autoria: |
RODRIGUES, A. F. S.; PEREIRA, A. da S. |
Afiliação: |
Andréa Felix Souza Rodrigues, Universidade Federal de Pelotas - UFPel; ARIONE DA SILVA PEREIRA, CPACT. |
Título: |
Correlações inter e intragerações e herdabilidade de cor de chips, matéria seca e produção em batata. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 5, p. 599-604, maio 2003 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Correlations between and within generations and heritability of chips color, dry matter and yield in potatoes. |
Conteúdo: |
Os objetivos deste trabalho foram determinar correlações inter e intragerações clonais, estimar herdabilidade quanto à cor de chips, teor de matéria seca e produção de batata, e suas implicações na seleção. Duzentos e cinqüenta clones de dez famílias foram escolhidos aleatoriamente de uma população de primeira geração clonal, destinada ao processamento de batatas chips, do programa de melhoramento genético de batata da Embrapa-Centro de Pesquisa Agropecuária de Clima Temperado. Os clones foram avaliados em segunda (G2), terceira (G3) e quarta (G4) gerações, respectivamente, no outono e primavera de 1999, e outono de 2000, em Pelotas, RS. Os coeficientes de correlação entre gerações e as estimativas de herdabilidade dentro das gerações clonais foram baixas em relação à cor de chips, baixas a moderadas quanto à matéria seca e incrementais com as gerações nos componentes de produção. Os coeficientes de correlação entre as características de qualidade e os componentes de produção dentro de cada geração foram baixos e, na maioria, não-significativos. As estimativas de herdabilidade dos dados conjuntos da G3 e G4 foram moderada, moderadamente alta e alta, respectivamente, em relação à cor de chips, teor de matéria seca e produção. |
Palavras-Chave: |
Herdabilidade; selection. |
Thesagro: |
Batata; Clone; Matéria Seca; Melhoramento; Método de Melhoramento; Produção; Seleção; Solanum Tuberosum. |
Thesaurus Nal: |
breeding methods; clones. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/24585/1/v38n5_599.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
07/12/2020 |
Data da última atualização: |
10/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LOBO, R. R.; VINCENZI, R.; ROJAS-MORENO, D. A.; LOBO, A. A. G.; SILVA, C. M. da; BENETEL JUNIOR, V.; GHUSSN, L. R.; MUFALO, V. C.; BERNDT, A.; GALLO, S. B.; PINHEIRO, R. S. B.; BUENO, I. C. da S.; FACIOLA, A. P. |
Afiliação: |
Richard R. Lobo, USP; Rafaela Vincenzi, USP; Danny A. Rojas-Moreno, USP; Annelise A. G. Lobo, USP; Caroline M. da Silva, USP; Vanderlei Benetel-Junior, USP; Laura R. Ghussn, USP; Vinícius C. Mufalo, USP; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; Sarita B. Gallo, USP; Rafael S. B. Pinheiro, UNESP; Ives C. da S. Bueno, USP; Antonio P. Faciola, University of Florida. |
Título: |
Inclusion of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) extract in the diet of growing lambs: effects on blood parameters, animal performance, and carcass traits . |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Animals, v. 10, n. 961, jun. 2020. |
Páginas: |
14 p. |
DOI: |
10.3390/ani10060961 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate levels of yerba mate (Ilex paraguariensis) extract (YME), as a feed additive in the diets of growing lambs on serum biochemical parameters and hematological indices, animal performance, body metrics and carcass traits. Thirty-six entire (nine per treatment), male growing lambs, weighing 23.8 ± 3.7 kg, were fed the experimental diets which were treatments consisting of increasing levels of YME (0, 1, 2, and 4% inclusion on a dry matter [DM] basis) during an experimental period of 53 days. The experiment was carried out in a randomized block design, which initial body weight was used as blocking factor and the results were analyzed by orthogonal contrasts (linear, quadratic, and cubic). Yerba mate extract did not change the general health status of the animals; however, inclusions of up to 2% of the extract increased globulins (p = 0.05) and white blood cell count, as segmented neutrophils (p = 0.02) and lymphocytes (p = 0.04). Additionally, inclusion of up to 2% YME increased dry matter intake, final weight gain, total and daily gain (p < 0.05), also tended to increase ribeye area and reduce fat thickness (p < 0.10); however, YME above 2% of inclusion reduced animal productive parameters (p < 0.05). In conclusion, levels up to 2% of YME were beneficial to the health and productive parameters of growing lambs. |
Palavras-Chave: |
Additive; Plant extract; White blood cells. |
Thesagro: |
Performance. |
Thesaurus NAL: |
Small ruminants. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218893/1/InclusionYerbaMate.pdf
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Marc: |
LEADER 02389naa a2200349 a 4500 001 2127771 005 2020-12-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3390/ani10060961$2DOI 100 1 $aLOBO, R. R. 245 $aInclusion of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) extract in the diet of growing lambs$beffects on blood parameters, animal performance, and carcass traits .$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $a14 p. 520 $aThis study aimed to evaluate levels of yerba mate (Ilex paraguariensis) extract (YME), as a feed additive in the diets of growing lambs on serum biochemical parameters and hematological indices, animal performance, body metrics and carcass traits. Thirty-six entire (nine per treatment), male growing lambs, weighing 23.8 ± 3.7 kg, were fed the experimental diets which were treatments consisting of increasing levels of YME (0, 1, 2, and 4% inclusion on a dry matter [DM] basis) during an experimental period of 53 days. The experiment was carried out in a randomized block design, which initial body weight was used as blocking factor and the results were analyzed by orthogonal contrasts (linear, quadratic, and cubic). Yerba mate extract did not change the general health status of the animals; however, inclusions of up to 2% of the extract increased globulins (p = 0.05) and white blood cell count, as segmented neutrophils (p = 0.02) and lymphocytes (p = 0.04). Additionally, inclusion of up to 2% YME increased dry matter intake, final weight gain, total and daily gain (p < 0.05), also tended to increase ribeye area and reduce fat thickness (p < 0.10); however, YME above 2% of inclusion reduced animal productive parameters (p < 0.05). In conclusion, levels up to 2% of YME were beneficial to the health and productive parameters of growing lambs. 650 $aSmall ruminants 650 $aPerformance 653 $aAdditive 653 $aPlant extract 653 $aWhite blood cells 700 1 $aVINCENZI, R. 700 1 $aROJAS-MORENO, D. A. 700 1 $aLOBO, A. A. G. 700 1 $aSILVA, C. M. da 700 1 $aBENETEL JUNIOR, V. 700 1 $aGHUSSN, L. R. 700 1 $aMUFALO, V. C. 700 1 $aBERNDT, A. 700 1 $aGALLO, S. B. 700 1 $aPINHEIRO, R. S. B. 700 1 $aBUENO, I. C. da S. 700 1 $aFACIOLA, A. P. 773 $tAnimals$gv. 10, n. 961, jun. 2020.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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