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Registros recuperados : 26 | |
2. | | TUBELIS, A.; VIEIRA, M. A.; VASCONCELOS, V. L. D. Relacoes entre a producao de laranjeira "Pera-Rio" sobre porta-enxerto de tangerineira "Cleopatra", a idade do pomar e as precipitacoes em Comendador Gomes, MG. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 11.; REUNIAO LATINO-AMERICANA DE AGROMETEOROLOGIA, 2., 1999, Florianopolis, SC. Programa e resumo dos anais. [Florianopolis]: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia, 1999. p.461. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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3. | | TUBELIS, A.; VIEIRA, M. A.; VASCONCELLOS, V. L. D. Relacoes entre a producao de pomar juvenil de laranjeira 'Pera' e as precipitacoes em comendador gomes, MG Revista Brasileira de Fruticultura, v.22, n.1, p.137-140, Jaboticabal, SP, 2000 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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10. | | CESNIK, R.; RUSCHEL, R.; MONTEIRO, H. S.; PIMENTA, T. G.; HOFFMANN, H. P.; VIEIRA, M. A. S. Identificação morfológica da cana-de-açúcar. In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE DOS TÉCNICOS AÇUCAREIROS DO BRASIL, 1., 1979, Maceió. Anais. Maceió, 1979. v.1 p.103-109 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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11. | | HOFFMANN, H. P.; RUSCHEL, R.; PIMENTA, T. G.; CESNIK, R.; VIEIRA, M. A. S.; MARCOS FILHO, J. Eficiência da limpeza de sementes de cana-de-açúcar pelo uso de insuflador. In: SIMPÓSIO NACIONAL DA SOCIEDADE DOS TÉCNICOS AÇUCAREIROS DO BRASIL, 1., 1979, Maceió. Anais. Maceió, 1979. v.1 p.141-143 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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13. | | BALDEZ, D. L.; AVILA, L. O.; TORRES, D. P.; MARTINAZZO, R.; SILVEIRA, C. A. P.; VIEIRA, M. A. Determinação de potássio em rochas silicáticas por espectrometria de emissão atômica com chama após dissolução assistida por ultrassom. Quimica Nova, v. 42, n. 10, p. 1095-1100, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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14. | | HABER, L. L.; SANTOS, F. H. C. dos; MARQUES, M. O. M.; FACANALI, R.; VIEIRA, M. A. R. Características morfológicas, químicas e uso de plantas aromáticas e condimentares. In: HABER, L. L.; CLEMENTE, F. M. V. T. Plantas aromáticas e condimentares: uso aplicado na horticultura. Brasília, DF : Embrapa, 2013. p. 19-78. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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17. | | BELINI, C. M. B.; ZUCCHI, M. I.; BAJAY, M. M.; MARQUES, M. O. M.; FACANALI, R.; VIEIRA, M. A. R.; FIGUEIRA, G. M.; HABER, L. L. Medical and aromatic plant collection of Baccharis dracunculifolia DC. germplasm bank. Acta Horticulturae, v. 1125, p. 229-234, 2016. Edition of Proceedings of the Symposia of the V world congress on medicinal and aromatic plants and international symposia on plants, as factories of natural substances, edible and essential oils. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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18. | | VIEIRA, M. A. R.; MARQUES, M. O. M.; HABER, L. L.; VIGNA, B. B. Z.; BAJAY, M. M.; SOUZA, A. P.; SEMIR, J.; ZUCCHI, M. I. New loci of Lychnophora ericoides and transferability to Lychnophora pinaster, endangered medicinal species from Brazil Genetics and Molecular Research, v 13, n. 4, p. 878-882, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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19. | | BALDEZ, D. L.; AVILA, L. O.; LISBOA, M. T.; TORRES, D. P.; MARTINAZZO, R.; SILVEIRA, C. A. P.; VIEIRA, M. A. Determinação de K em rochas silicáticas digeridas em ultrassom. In: ENCONTRO DE QUÍMICA DA REGIÃO SUL, 24., 2017, Florianópolis. Anais... Florianópolis: SBQ, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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20. | | SILVA, E. A. da; VIEIRA, M. A.; VIEIRA, E. A.; AMBONI, R. D. de M. C.; AMANTE, E. R.; TEIXEIRA, E. Chemical, physical and sensory parameters of different carrot varieties (Daucus carota L.). Journal of Food Process Engineering, Westport, v. 30, p. 746-756, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 26 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
09/02/2024 |
Data da última atualização: |
09/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RIGOTTI, M.; FACANALI, R.; HABER, L. L.; VIEIRA, M. A. R.; ISOBE, M. T. C.; CAVALLARI, M. M.; BAJAY, M. M.; ZUCCHI, M. I.; PINHEIRO, J. B.; MARQUES, M. O. M. |
Afiliação: |
MARCELO RIGOTTI, Universidade Estadual Paulista; ROSELAINE FACANALI, Instituto Agronômico; LENITA LIMA HABER, Instituto Agronômico; MARIA APARECIDA RIBEIRO VIEIRA, Universidade Estadual Paulista; MÔNICA TIHO CHISAKI ISOBE, Universidade Estadual Paulista; MARCELO MATTOS CAVALLARI, CPPSE; MIKLOS MAXIMILIANO BAJAY, Universidade de São Paulo; MARIA IMACULADA ZUCCHI, Agencia Paulista de Tecnologia dos Agronegocios; JOSÉ BALDIN PINHEIRO, Universidade de São Paulo; MARCIA ORTIZ MAYO MARQUES, Instituto Agronômico. |
Título: |
Chemical and genetic diversity of Baccharis dracunculifolia DC. (Asteraceae) from the Cerrado biome. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Biochemical Systematics and Ecology, v. 111, dec. 2023, 104735. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1016/j.bse.2023.104735 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The essential oil of four populations of Baccharis dracunculifolia was analyzed for their chemical composition by CG/MS and the study of genetic diversity was conducted by analyzing the DNA polymorphism using microsatellite markers. The predominant compounds were E-nerolidol, cis-β-guaiene, germacrene D, E-caryophyllene, limonene, α-pinene, β-myrcene, δ-cadinene, β-pinene and spathulenol. The E-nerolidol substance was the most abundant among the compounds present in the essential oil in all populations. Genetic analysis showed that most of the diversity of B. dracunculifolia was within populations, and the diversity among populations is not expressive. All the populations evaluated in this study were in a process of extensive fragmentation, this might be the main cause of reduced genetic diversity of this specie in Cerrado biome. The comparison between PCA of genotypes and chemodiversity reinforces the unique profile for each population despite the environmental similarity observed and genetic analysis. The results obtained in this work, using microsatellite markers, made it possible to assess the genetic variability in natural populations of B. dracunculifolia. |
Palavras-Chave: |
Alecrim do campo; Baccharis dracunculifolia; Essential oil; Genetic diversity. |
Thesagro: |
Cerrado. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02104naa a2200313 a 4500 001 2161905 005 2024-02-09 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.bse.2023.104735$2DOI 100 1 $aRIGOTTI, M. 245 $aChemical and genetic diversity of Baccharis dracunculifolia DC. (Asteraceae) from the Cerrado biome.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a8 p. 520 $aThe essential oil of four populations of Baccharis dracunculifolia was analyzed for their chemical composition by CG/MS and the study of genetic diversity was conducted by analyzing the DNA polymorphism using microsatellite markers. The predominant compounds were E-nerolidol, cis-β-guaiene, germacrene D, E-caryophyllene, limonene, α-pinene, β-myrcene, δ-cadinene, β-pinene and spathulenol. The E-nerolidol substance was the most abundant among the compounds present in the essential oil in all populations. Genetic analysis showed that most of the diversity of B. dracunculifolia was within populations, and the diversity among populations is not expressive. All the populations evaluated in this study were in a process of extensive fragmentation, this might be the main cause of reduced genetic diversity of this specie in Cerrado biome. The comparison between PCA of genotypes and chemodiversity reinforces the unique profile for each population despite the environmental similarity observed and genetic analysis. The results obtained in this work, using microsatellite markers, made it possible to assess the genetic variability in natural populations of B. dracunculifolia. 650 $aCerrado 653 $aAlecrim do campo 653 $aBaccharis dracunculifolia 653 $aEssential oil 653 $aGenetic diversity 700 1 $aFACANALI, R. 700 1 $aHABER, L. L. 700 1 $aVIEIRA, M. A. R. 700 1 $aISOBE, M. T. C. 700 1 $aCAVALLARI, M. M. 700 1 $aBAJAY, M. M. 700 1 $aZUCCHI, M. I. 700 1 $aPINHEIRO, J. B. 700 1 $aMARQUES, M. O. M 773 $tBiochemical Systematics and Ecology$gv. 111, dec. 2023, 104735.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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