Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  13/08/2021
Data da última atualização:  10/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BOCK, C. H.; PETHYBRIDGE, S. J.; BARBEDO, J. G. A.; ESKER, P. D.; MAHLEIN, A. K.; DEL PONTE, E. M.
Afiliação:  CLIVE H. BOCK, USDA; SARAH J. PETHYBRIDGE, CORNELL AGRITECH; JAYME GARCIA ARNAL BARBEDO, CNPTIA; PAUL D. ESKER, PENNSYLVANIA STATE UNIVERSITY; ANNE-KATRIN MAHLEIN, INSTITUTE OF SUGAR BEET RESEARCH, GERMANY; EMERSON M. DEL PONTE, UFV.
Título:  A phytopathometry glossary for the twenty-first century: towards consistency and precision in intra- and inter-disciplinary dialogues.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Tropical Plant Pathology, v. 47, n. 1, p. 14-24, Feb. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s40858-021-00454-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract. Phytopathometry can be defined as the branch of plant pathology (phytopathology) that is concerned with estimation or measurement of the amount of plant disease expressed by symptoms of disease or signs of a pathogen on a single or group of specimens. Phytopathometry is critical for many reasons, including analyzing yield loss due to disease, breeding for disease resistance, evaluating and comparing disease control methods, understanding coevolution, and studying disease epidemiology and pathogen ecology. Phytopathometry underpins all activities in plant pathology and extends into related disciplines, such as agronomy, horticulture, and plant breeding. Considering this central role, phytopathometry warrants status as a formally recognized branch of plant pathology. The glossary defines terms and concepts used in phytopathometry based on disease symptoms or visible pathogen structures and includes those terms commonly used in the visual estimation of disease severity and sensorbased methods of disease measurement. Relevant terms from the intersecting disciplines of measurement science, statistics, psychophysics, robotics, and artificial intelligence are also included. In particular, a new, broader definition is proposed for "disease severity," and the terms "disease measurement" and "disease estimate" are specifically defined. It is hoped that the glossary contributes to a more unified cross-discipline approach to research in, and application of the tools available ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acurácia; Confiabilidade; Estimate; Fitopatologia; Fitopatometria; Imaging; Patologia de planta; Phytopathometry; Sensors; Severidade da doença; Visual.
Thesagro:  Doença de Planta.
Thesaurus Nal:  Accuracy; Disease severity; Measurement; Plant diseases and disorders; Plant pathology; Reliability.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA20932 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  30/11/1993
Data da última atualização:  09/06/2017
Autoria:  HÜHN, S.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; CARVALHO, L. O. D. de M.; NASCIMENTO, C. N. B. do; VIEIRA, L. C.
Afiliação:  SEBASTIÃO HÜHN, CPATU; JOSE DE BRITO LOURENÇO JUNIOR, CPATU; LUIZ OCTAVIO DANIN DE MOURA CARVALHO, CPATU; CRISTO NAZARÉ BARBOSA DO NASCIMENTO, CPATU; LUIS CARLOS VIEIRA, Técnico em Lacticínios.
Título:  Iogurte de leite de búfala com sabores de frutas da Amazônia.
Ano de publicação:  1981
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1981.
Páginas:  13 p.
Série:  (EMBRAPA-CPATU. Circular técnica, 23).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho apresenta inicialmente uma revisão de literatura, envolvendo considerações gerais, caracteristicas do leite de bufala e do iogurte, bem como fabricação do produto. Em seguida, e descrita a técnica de elaboração de iogurte com sabores de frutas da Amazônia. Finalmente, o estudo revela que a análise economica das despesas efetuadas para elaboracao de 100 litros de iogurte mostra uma lucratividade de 89,75% sobre o capital empregado.
Palavras-Chave:  Birsonima crassifolia; Brasil; Bubalino; Buffalo; Cost; Fruit; Leite de bufala; Muruci; Production; Psidium guayava; Spondia lutea; Tapereba; Tecnonoly; Yoghurt.
Thesagro:  Bacuri; Búfalo; Cupuaçu; Custo; Fruta; Iogurte; Leite; Platonia Insignis; Produção; Tecnologia; Theobroma Grandiflorum.
Thesaurus NAL:  Amazonia; Brazil; buffalo milk; milk.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/33778/1/CPATU-CirTec23.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU9705 - 1UMTFL - PP0556805568
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional