Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/03/2022
Data da última atualização:  24/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PINOTTI, L. M.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S.; FERNÁNDEZ-LORENTE, G.; ORREGO, A. H.; GUISAN, J. M.; PESSELA, B. C.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Stabilization of glycosylated ?-glucosidase by intramolecular crosslinking between oxidized glycosidic chains and lysine residues.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 192, 2020.
Páginas:  325?337
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12010-020-03321-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Many industrial enzymes can be highly glycosylated, including the β-glucosidase enzymes. Although glycosylation plays an important role in many biological processes, such chains can cause problems in the multipoint immobilization techniques of the enzymes, since the glycosylated chains can cover the reactive groups of the protein (e.g., Lys) and do not allow those groups to react with reactive groups of the support (e.g., aldehyde and epoxy groups). Nevertheless, the activated glycosylated chains can be used as excellent crosslinking agents. The glycosylated chains when oxidized with periodate can generate aldehyde groups capable of reacting with the amino groups of the protein itself. Such intramolecular crosslinks may have significant stabilizing effects. In this study, we investigated if the intramolecular crosslinking occurs in the oxidized βglucosidase and its effect on the stability of the enzyme. For this, the oxidation of glycosidic chains of β-glucosidase was carried out, allowing to demonstrate the formation of aldehyde groups and subsequent interaction with the amine groups and to verify the stability of the different forms of free enzyme (glycosylated and oxidized). Furthermore, we verified the influence of the glycosidic chains on the immobilization of β-glucosidase from Aspergillus niger and on the consequent stabilization. The results suggest that intramolecular crosslinking occurred and consequently the oxidized enzyme showed a much greater stabilization than... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Immobilization; Stabilization enzymes.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17946 - 1UPCAP - DDPROCI.22/142022/14
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  26/01/2010
Data da última atualização:  05/08/2010
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CORTES FILHO, F. C. A.; MENESES, C. H. S. G.; ARAÚJO, J. L. S. de; VIDAL, M. S.
Afiliação:  Fernando Celso A. Cortês Filho, UFRRJ; Carlos Henrique S. G. Meneses, UFRJ/PBV; Jean Luiz Simões de Araújo, Embrapa Agrobiologia; Márcia Soares Vidal, Embrapa Agrobiologia.
Título:  Análise in silico de possíveis genes expressos exclusivamente em raiz e nódulo de Lotus japonicus.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 9., 19 a 23 de outubro de 2009, Seropédica. Ciência no Brasil: desafios, avanços e aplicações: caderno de resumos. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2009.
Páginas:  p.26
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Expressão gênica; Mineração de dados.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB36271 - 1UMTSP - PP2009.004412009.00441
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional