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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  04/09/2014
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CRUZ, J. L.; SOUZA, L. F. da S.; QUEIROZ, D. C.; PELACANI, C. R.
Afiliação:  JAILSON LOPES CRUZ, CNPMF; LUIZ FRANCISCO DA SILVA SOUZA, ESALQ; DYANE COELHO QUEIROZ, UFRB; CLAUDINÉIA REGINA PELACANI, UEFS.
Título:  Phosphate application influences the initial growth and accumulation of phosphorus and nitrogen in Umbu (Spondias tuberosa Arruda Camara).
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  International Journal of Agronomy and Agricultural Research, v. 5, n. 1, p. 101-109, 2014.
Idioma:  Inglês
Notas:  Open Access.
Conteúdo:  The objective of the current work is to evaluate the influence of phosphorus (P) on the accumulation of dry matter as well as the nitrogen (N) and P uptake by the umbu. The experiment was conducted under greenhouse conditions and seeds were placed in a 3-liter pot containing Yellow Latosol soil. The experimental design was entirely randomized, employing different P levels (0; 8; 16; 32 and 64 mg kg-1 of soil). The experiment was concluded 108 days post planting, and the characteristics of growth as well as the N and P uptake were evaluated. The P was found to be significant as it promoted an increase in stem diameter, which could improve grafting and establishment of the plants in the field. The least value of Total Dry Mass (TDM) was obtained when the plants were cultivated in the absence of P. Up to the dose of 32 mg of P the increase in the accumulation of Dry Mass by Absorbing Root (DMAR) was slow and gradual; however, between the doses of 32 and 64 mg of P, a substantial accumulation of dry mass in this plant region was observed. The deficiency of P significantly reduced the uptake of P and N, although it did not change the N: P ratio. Phosphorus fertilization allowed greater growth of the xylopodium, local where water and nutrients storage ocurrs; therefore, P fertilization may contribute to increased drought tolerance of this specie. The concept of P-fertilization is highly significant for the growth of the umbu.
Thesagro:  Umbu.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30183 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, F. F.; MADALENA, J. O. de M.; VICENTINE, G. C.; COSTA, A. M.; BRANDÃO, L. de S.; KISHI, S. M.; FARIA, D. A.; LIMA, H. C. de. Estudo sensorial da sopa de casca de maracujá sabor mandioquinha e frango. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 178-179 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, F. F.; CELESTINO, S. M. C.; FARIA, D. A.; SIMÕES, C. de O.; VICENTINE, G. C.; BRANDÃO, L. de S.; ARAÚJO JÚNIOR, I. O. Produção de banana-passa e avaliação sensorial. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 180-181. (Embrapa Cerrados. Documentos, 243).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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3.Imagem marcado/desmarcadoHENRIQUE, J. R.; COSTA, A. M.; LIMA, I. C. C.; BRANDÃO, I. de S.; VICENTINE, G. C.; PEREIRA, B. G.; LIMA, H. C. de; FARIA, D. A. Produção de queijo tipo minas frescal com incorporações de farinha da casca de diferentes espécies de maracujá. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 90-91 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, B. G.; LIMA, H. C. de; MADALENA, J. O. de M.; VICENTINE, G. C.; SIMÕES, C. de O.; ARAÚJO JÚNIOR, I. O.; HENRIQUE, J. R.; FARIA, D. A.; KISHI, S. M.; COSTA, A. M. Desenvolvimento de iogurte enriquecido com fibras da casca de maracujás nativos. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 53 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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