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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  23/02/2024
Data da última atualização:  23/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARDOSO, L.; OWATARI, M. S.; CHAVES, F. C. M.; FERREIRA, T. H.; COSTA, D. S.; FURTADO, W. E.; TEDESCO, M.; HONORATO, L. A.; MOURIÑO, K. L. P.; MARTINS, M. L.
Afiliação:  LUCAS CARDOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MARCO SHIZUO OWATARI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; TAMIRIS HENRIQUE FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DOMICKSON SILVA COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; WILLIAM EDUARDO FURTADO, UNIVERSIDADE DA CIDADE DE HONG KONG; MARÍLIA TEDESCO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; LUCIANA APARECIDA HONORATO, VETERINÁRIA; JOSÉ LUIZ PEDREIRA MOURIÑO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MAURÍCIO LATERÇA MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Lippia sidoides essential oil at concentration of 0.25% provided improvements in microbiota and intestine integrity of Danio rerio.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Veterinary Medicine, v. 46, e005323, 2024.
DOI:  10.29374/2527-2179.bjvm005323
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em Português: O óleo essencial de Lippia sidoides em concentração 0,25% proporcionou melhorias na microbiota e integridade intestinal de Danio rerio.
Conteúdo:  Abstract: The study evaluated the effects of dietary supplementation with Lippia sidoides essential oil on the microbiota and intestinal morphology of Danio rerio. Resumo: O estudo avaliou os efeitos da suplementação dietária com óleo essencial de Lippia sidoides sobre a microbiota e a morfologia intestinal de Danio rerio. Para isso, 448 peixes foram distribuídos aleatoriamente em 28 tanques divididos em grupo controle alimentado com dieta comercial sem suplementação, grupo alimentado com dieta comercial contendo álcool de cereais e cinco grupos alimentados com dieta comercial contendo óleo essencial de L. sidoides (LSEO) em concentrações de 0,25%, 0,50%, 0,75%, 1,00% e 1,25%.
Palavras-Chave:  Dietary supplementation; Microbioma; Peixe-zebra; Suplementação dietética; Zebrafish.
Thesagro:  Aquicultura; Lippia Sidoides; Óleo Essencial.
Thesaurus Nal:  Aquaculture; Microbiome.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162220/1/Lippia-sidoides.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA39182 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  13/08/2021
Data da última atualização:  13/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SILVA, A. A.; SILVA, D. A.; SILVA, F. F.; COSTA, C. N.; SILVA, H. T.; LOPES, P. S.; VERONEZE, R.; THOMPSON, G.; CARVALHEIRA, J.
Afiliação:  ALESSANDRA ALVES SILVA, Universidade Federal de Viçosa; DELVAN ALVES SILVA, Universidade Federal de Viçosa; FABYANO FONSECA SILVA, Universidade Federal de Viçosa; CLAUDIO NAPOLIS COSTA, CNPGL; HUGO TEIXEIRA SILVA, Universidade Federal de Viçosa; PAULO SÁVIO LOPES, Universidade Federal de Viçosa; RENATA VERONEZE, Universidade Federal de Viçosa; GERTRUDE THOMPSON, Universidade do Porto; JULIO CARVALHEIRA, Universidade do Porto.
Título:  GWAS and gene networks for milk-related traits from test-day multiple lactations in Portuguese Holstein cattle.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Genetics, v. 61, p. 465-476, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13353-020-00567-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study focused on the identification of QTL regions, candidate genes, and network related genes based on the first 3 lactations (LAC3) of milk, fat, and protein yields, and somatic cell score (SCS) in Portuguese Holstein cattle. Additionally, the results were compared with those from only first lactation (LAC1) data. The analyses were performed using the weighted single-step GWAS under an autoregressive test-day (TD) multiple lactations model. A total of 11,434,294 and 4,725,673 TD records from LAC3 and LAC1, respectively, including 38,323 autosomal SNPs and 1338 genotyped animals were used inGWAS analyses. A total of 51 (milk), 5 (fat), 24 (protein), and 4 (SCS) genes were associated to previously annotated relevant QTL regions for LAC3. The CACNA2D1 at BTA4 explained the highest proportion of genetic variance respectively for milk, fat, and protein yields. For SCS, the TRNAG-CCC at BTA14, MAPK10, and PTPN3 genes, both at BTA6 were considered important candidate genes. The accessed network refined the importance of the reported genes. CACNA2D1 regulates calcium density and activation/inactivation kinetics of calcium transport in the mammary gland; whereas TRNAG-CCC, MAPK10, and PTPN3 are directly involved with inflammatory processes widely derived from mastitis. In conclusion, potential candidate genes (TRNAG-CCC, MAPK10, and PTPN3) associated with somatic cell were highlighted, which further validation studies are needed to clarify its mechanism action in response to m... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gene function; Regiões QTL.
Thesagro:  Bovino; Gado Holandês; Gado Leiteiro; Gene; Produção Leiteira.
Thesaurus NAL:  Milk yield; Somatic cells.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL25204 - 1UPCAP - DD
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