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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia; Embrapa Algodão.
Data corrente:  29/09/2015
Data da última atualização:  15/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARROS, T. F. S.; ARRIEL, N. H. C.; QUEIROZ, M. F.; FERNANDES, P. D.; MENDONCA, S.; RIBEIRO, J. A. de A.; MEDEIROS, E. de A.
Afiliação:  Talita Farias Sousa Barros, UNIVERSIDADE DA PARAÍBA; Nair Helena Castro Arriel, EMBRAPA ALGODÃO; Messias Firmino Queiroz, UNIVERSIDADE DA PARAÍBA; Pedro Dantas Fernandes, UNIVERSIDADE DA PARAÍBA; SIMONE MENDONCA, CNPAE; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; Everaldo Paulo Medeiros, EMBRAPA ALGODÃO.
Título:  Fatty acid profiles of species of Jatropha curcas L., Jatropha molíssima (Pohl) Baill. and Jatropha gossypiifolia L.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 73, p. 106-108, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The purpose of this study was to determine a standard of fatty acids from species of Jatropha curcas L., Jatropha mollissima (Pohl) Baill., and Jatropha gossypiifolia L. The sample set consisted of 11 samples with three repetitions for each species, resulting in a total of 99 samples. Matrix of fatty acid data, principal component analyses (PCA) techniques and hierarchical cluster analyses (HCA) were applied in order to verify the similarity and discrimination of the samples for fatty acid profile. The PC1 (x-axis) discriminates against samples of J. curcas, J. mollissima and J. gossypiifolia while these latter two species are discriminated in PC2 (y-axis). In the HCA, the dendrogram also shows the separation of the three species as was observed during the PCA. The major variations in this separation were oleic (C18:1), linoleic (C18:2), stearic (C18:0) and palmitic (C16:0) acids. In both J. mollissima and J. gossypiifolia there is a predominance of linoleic acid (C18:2), whereas for J. curcas there is a balance on the equivalent proportion of oleic (C18:1) and linoleic (C18:2) acids. Oleic (C18:1) and linoleic (C18:2) acids sum constitute a mean of 76.5%, 78.5%, 84.5% of the total sample composition of J. curcas, J. mollissima and J. gossypiifolia, respectively. For the studied species of Jatropha, the mean oil content was 35.0% for J. curcas, 18.3% for J. mollissima and 22.1 % for J. gossypiifolia. The difference between the oil content in the species comes from the propor... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Analise de agrupamentos hierárquicos; Análises dos componentes principais; Cromatografia em fase gasosa; Gas chrom atography; Hierarchical clusters analyses; Principal component analyses.
Thesagro:  Jatropha curcas.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141191/1/Fatty-acid-profiles-of-species-of-Jatropha-curcas-L.....pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA28094 - 1UPCAP - DD
CNPAE2690 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/10/2017
Data da última atualização:  10/10/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, E. R. DA; BIZZO, H. R.; FERNANDES, P. D.; VEIGA JUNIOR, V. F. DA; LEITÃO, S. G.; OLIVEIRA, D. R. DE.
Afiliação:  EDUARDO R. DA SILVA, UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; PATRÍCIA D. FERNANDES, UFRJ; VALDIR F. DA VEIGA JUNIOR, UFA; SUZANA G. LEITÃO, UFRJ; DANILO R. DE OLIVEIRA, UFRJ.
Título:  Development and evaluation of an inhalation chamber for in vivo tests.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 89, n. 3, p. 1643-1653, 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bioavailability, toxicity, and therapeutic efficacy of a drug is directly related to its administration route. The pulmonary route can be accessed by inhalation after fumigation, vaporization or nebulization. Thus, pharmacological and toxicological evaluation accessed by an apparatus specifically designed and validated for this type of administration is extremely important. Based on pre-existing models, an inhalation chamber was developed. This presents a central structure with five animal holders. The nebulized air passes directly and continuously through these holders and subsequently to an outlet. Evaluation of its operation was performed using clove essential oil, a nebulizer, and a flow meter. The air within the chamber was collected by static headspace and analyzed by gas chromatography with a flame ionization detector. For this purpose, a 2.5 minutes chromatographic method was developed. The air flow in each of the five outputs was 0.92 liters per minute. During the first minute, the chamber became saturated with the nebulized material. Homogeneous and continuous operation of the chamber was observed without accumulation of volatile material inside it for 25 minutes. The inhalation chamber works satisfactorily for in vivo tests with medicines designed to be administrated by inhalation.
Palavras-Chave:  Biological activities; Gas chromatograph; Headspace; Inhalation chamber.
Thesagro:  Syzygium Aromaticum.
Thesaurus NAL:  Gas chromatography; Headspace analysis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA13809 - 1UPCAP - DD
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